Framemaat

Welke framemaat bij welke lichaamslengte?

Het berekenen van de framemaat voor een fiets of e-bike is op verschillende manieren te doen. De onderstaande methode gaat uit van de lichaamslengte. Dit is een globale berekening voor de framemaat. Deze berekening houdt bijvoorbeeld geen rekening met de proporties van een lichaam. Mocht je lange benen hebben en een kort torso dan kan deze berekening voor de framemaat onvoldoende zijn.

Hieronder vind je een indicatie van de framemaat bij lichaamslengte. 

Lengte (cm)                      Framemaat (cm)          

150 - 160                                       49                                                        
160 - 170                                        53                                            
170 - 175                                        57                                        
175 - 180                                        61                                       
180 - 195                                        65                                            
195 - 210                                        70                                     

Formule voor framemaat berekening

Je kunt je framemaat, voor bijvoorbeeld een Gazelle e-bike of Koga e-bike, ook berekenen met een formule. Deze is betrouwbaarder voor het berekenen van een framemaat dan de bovenstaande tabel, omdat er rekening wordt gehouden met jouw lichaamsmaten. Je hebt voor deze methode wel een meetlint nodig. Je berekent jouw framemaat als volgt:

  • Binnenbeen lengte x 0,68. = framemaat

De binnenbeen lengte is op te meten door het aantal centimeters vanaf kruishoogte, langs je been, naar de grond te meten. Het getal dat hieruit komt, vermenigvuldig je met 0,68. Meet je de binnenbeen lengte bijvoorbeeld als 80, dan komt dit na vermenigvuldiging uit op 54,4. Je kunt in dat geval het beste een fiets kopen met framemaat 54. Wij raden je aan om dit getal naar beneden af te ronden omdat het zadel altijd een behoorlijk stuk omhoog kan. Kom langs in een Bike Totaal winkel als je twijfelt over de juiste framehoogte. 

Bike Totaal Fietsmeting 

De juiste framemaat bepaalt niet alles. Het is ook belangrijk dat de geometrie van een frame bij jouw lichaam past. De framegeometrie is namelijk van invloed op de zitpositie (rechtop, iets voorovergebogen of zeer sportief). Laat je bij de Bike Totaal winkel vakkundig opmeten. Zo vind je de fiets die het beste bij jou past.


Kinderfietsen 

Framemaat voor kinderfietsen

Je kind heeft weer een groeispurt gemaakt en van de ene op de andere dag lijkt de fiets te klein. Maar hoe bepaal je nu de juiste maat kinderfiets? Uiteraard kan de Bike Totaal specialist de maat voor je bepalen. Je kunt ook zelf al bekijken welke maat geschikt zal zijn.

De leeftijd van je kind zegt niet zoveel over de fietsmaat. Het ene kind van 4 jaar is immers niet net zo groot als het andere. De kledingmaat van je kind zegt wel iets over de fietsmaat en ook de hoogte van het fietszadel tot aan de grond (binnenbeen lengte) geeft een goede indicatie voor de fietsmaat. Het zadel staat dan in de laagste stand zodat het nog omhoog kan worden gezet als het kind groeit. Er is geen verschil in de maat van een meisjes- of jongensfiets. Bij kinderfietsen wordt de maat aangegeven in inches. Dit is eigenlijk de maat van de fietsband. Hieronder geven wij een indicatie van de maat die past bij jouw dochter of zoon.

Kledingmaat                     Zadelhoogte                  (Banden)maat

98 - 104                                       43 cm                                  12 inch
104 - 110                                       53 cm                                  16 inch
110 - 116                                        58 cm                                  18 inch
116 - 122                                        61 cm                                  20 inch
122 - 128                                       63 cm                                  22 inch
128 - 140                                      74 cm                                  24 inch
140 - 152                                       78 cm                                 26 inch

Onderhoud

Doordat kinderen flink groeien, is het belangrijk om de fiets steeds bij te stellen. Zet het zadel en het stuur hoger maar zorg ervoor dat jouw zoon of dochter de grond probleemloos kan raken met zijn/haar voet. Kies daarom niet meteen een te grote fiets. Met een fiets in de juiste maat kunnen kinderen beter op- en afstappen. Zo is fietsen is veel veiliger. Controleer een kinderfiets voor de zekerheid elke maand op eventueel losgelopen onderdelen. Check of remmen en verlichting nog goed werken en pomp de banden regelmatig op.