Hoeveel kilometer kun je rijden?
Actieradius is een moeilijk woord voor het aantal kilometers dat je kunt afleggen met de accu. Deze actieradius verschilt nogal per e-bike. Daarnaast is dit ook zeer afhankelijk van het weer, wegdek, geografie, gewicht, etc. De beloften die worden gedaan en daadwerkelijke afstand die kan worden afgelegd schijnen ook nog weleens te verschillen. Tijd dus om eens te bekijken wat er allemaal op de markt is en vooral welke geschikt is voor jou.
De motor van jouw e-bike
Tegenwoordig hebben veel e-bikes een middenmotor. Deze motor werkt via de versnellingen. Dit werkt net zoals jouw eigen trapkracht en de ondersteuning voelt daarom natuurlijk en prettig aan. Nadeel van de middenmotor is dat de krachten op de ketting en het versnellingssysteem groter zijn dan bij een voor- of achterwielmotor. Dit kan extra slijtage aan deze onderdelen met zich meebrengen.
Naast de middenmotor kun je ook kiezen voor een voorwiel- of een achterwielmotor. Bij een voorwielmotor heb je meer stuurkracht nodig, de fiets is minder wendbaar. Bij een achterwielmotor is de wendbaarheid stukken beter, maar kan er geen versnellingsnaaf meer bij geplaatst worden. Je krijgt dan automatisch een derailleur. Bij zowel een voor- als achterwielmotor kost het meer vermogen om te acceleren. Afhankelijk van het gebruik en jouw voorkeuren bepaal je welke variant voor jou het beste is. Wie vanwege het onderhoud gehecht is aan een versnellingssysteem met een gesloten kettingkast, kiest dus geen achterwielmotor.
De accu van jouw e-bike
De accu van een e-bike blijkt tot op heden helaas het zwakste onderdeel van de fiets. Het is daarom raadzaam om bij de aanschaf van de accu goed te letten op het gebruik dat u van de elektrische ondersteuning gaat maken. Wie veel fietst, maar een prima conditie heeft, zal waarschijnlijk veel minder gebruik maken van de trapondersteuning. Mensen die de e-bike nemen omdat die hen nagenoeg inspanningsloos vervoert, zullen een veel zwaardere aanslag doen op de capaciteit van de accu. Een persoon die de e-bike op deze manier gebruikt kan het beste een verlenging op de garantie nemen, dan heb je bij een eventuele vervanging geen eigen kosten.
Vaak worden accu’s vergeleken op basis van capaciteit. Er kan beter een vergelijking worden gemaakt op basis van capaciteit en baterijspanning tijdens het ontladen. Je kunt het beste kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd wordt in Wattuur. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal Watturen, hoe hoger de actieradius.
Overige factoren
Naast de bovengenoemde factoren die invloed hebben op de actieradius van een elektrische fiets, zijn er vele andere factoren die de actieradius positief of negatief beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de trapkrachtsensoren of speedsensoren. Wanneer je gebruik maakt van dergelijke sensoren is een langere actieradius mogelijk. Ook het trapbekrachtigingsniveau bepaalt jouw actieradius. Hoe lager het niveau, hoe hoger de actieradius. Als laatste is het natuurlijk de leeftijd van de accu zeer bepalend, maar ook hoe je zelf omgaat met jouw fiets en accu. Regelmatig onderhoud door de Bike Totaal dealer kan pechgevallen voorkomen.