De actieradius van je e-bike
Hoe ver je met de accu van je elektrische fiets kunt fietsen en alle handige tips op een rijtje

Hoe ver kun je met een e-bike fietsen?

"Hoe ver kan ik met mijn e-bike fietsen?" is een vraag die klanten ons veel stellen - en wij helaas niet in één magisch woord kunnen beantwoorden. Daar is een simpele maar belangrijke berekening voor nodig.

Hoe ver je met een elektrische fiets kunt fietsen, noemen we de actieradius van de e-bike. Het elektrische systeem bestaat uit de motor, de bediening van de accu. De accu heeft een bepaalde capaciteit, aangegeven in Wattuur (Wh), en deze bepaalt de maximale actieradius van de e-bike. Bij dezelfde motorsystemen en omstandigheden geldt: hoe hoger het aantal Wh van de accu, hoe groter de actieradius. Kijk maar mee!

Energie die in je accu zit | Meerdere factoren

De accu's worden steeds groter en de fietsroutes die je hiermee kunt rijden worden daarmee steeds langer. Behalve de grootte van de accu wordt de actieradius ook bepaald door een aantal andere factoren:

  • Leeftijd van de accu: ook een accu slijt na enige tijd. Als je accu steeds sneller leegloopt is deze waarschijnlijk aan vervanging toe. Je rijwielspecialist kan dit voor je testen.

  • Temperatuur: bij kouder weer is de actieradius kleiner. In de winter is het daarom raadzaam om je accu binnen te bewaren en niet in de schuur op je fiets te laten zitten.

Bereken hoe ver je komt met je elektrische (bak)fiets

Accu vermogen min. Wh Accu vermogen max. Wh Actieradius max. km Actieradius min. km Realistische actieradius Realistische actieradius bakfiets
160 289 50 20 - 50
290 369 80 10 35 - 70 20 - 80
370 479 120 20 50 - 100 30 - 85
480 569 160 30 60 - 120 40 - 110
570 649 175 40 80 - 150 50 - 120
650 769 190 50 100 - 180 60 - 130
Hoeveel energie gebruik je?

Logisch: hoe meer stroom je gebruikt, hoe eerder je accu leeg is. Het laatste wat je wilt is halverwege je fietstocht met een lege accu komen te staan. Op de meeste displays kun je zien hoe vol je accu nog is en kun je bijvoorbeeld de ondersteuningsstand hierop aanpassen. De ideale weeromstandigheden waaronder de fabrikant de tests uitvoert, kun je in de praktijk natuurlijk nooit helemaal afdwingen. Als je in Zuid-Limburg woont heb je nou eenmaal meer heuvels dan in Utrecht, en de fiets is vaker te gebruiken dan slechts in de volle zon. Om je meer op weg te helpen met het goed houden van je accu, geven we je een aantal tips voor factoren waar je wél invloed op hebt.

Trapondersteuning

Moet je ver fietsen? Kies dan niet direct voor de zwaarste trapondersteuning. In de lichte stand kun je echt véél verder fietsen, terwijl je alsnog profiteert van trapondersteuning. Neem bijvoorbeeld de bekende Bosch Active Line middenmotor; hier kom je in de Eco stand wel tweeënhalf keer zo ver mee als in de Turbo stand!

Trapfrequentie

Een lage cadans, oftewel trapfrequentie, kost de accu veel energie. Bespaar je accu dit door te blijven trappen tijdens je fietsrit. (Denk aan ongeveer 50 omwentelingen per minuut.)

Gewicht

Factoren als het totaalgewicht van de fiets, de bagage en jij zelf natuurlijk hebben invloed op de actieradius van je fiets. Onthoud: hoe lichter het gewicht, hoe verder je komt!

Starten en remmen

Net als in de auto is het rijden met een zo constant mogelijke snelheid voordelig voor de actieradius. Door goed op te letten en te anticiperen kun je voorkomen dat je overbodig vaak moet remmen en op moet trekken.

Schakelgedrag

De e-bike gebruikt veel energie bij het optrekken vanuit stilstand en heuvels op rijden. Op een fiets zonder elektrische ondersteuning zou je in deze situaties terugschakelen en in een lichtere versnelling fietsen, omdat je anders super hard moet trappen. Dat geldt ook voor de e-bike. Schakel dus omlaag wanneer je optrekt of bergop fietst. Ben je weer bovenop de helling of heb je je kruissnelheid bereikt? Dan schakel je weer naar een zwaardere versnelling.

Bandenspanning

Heb je wel eens opgemerkt hoeveel makkelijker je fietst als je net de banden hebt opgepompt? Alhoewel je dit verschil op een elektrische fiets minder merkt, moet je accu wel harder werken om te compenseren voor de bandenspanning. Zorg dus dat deze altijd rond het getal zit als die op de band zelf staat aangegeven. Zo fiets je met de juiste bandenspanning verder op een volle accu.

Temperatuur

Lage temperaturen hebben een groter effect op de actieradius dan veel mensen denken. 's Winters kan de actieradius wel 25 tot 60 procent lager zijn. Houd in de winter daarom rekening met een kleinere actieradius. Je kunt dit iets tegengaan door de accu op kamertemperatuur te bewaren totdat je gaat fietsen. Er zijn ook accuhoezen verkrijgbaar waardoor de accu minder snel afkoelt.

Extra accu

Een losse extra accu voor de e-bike is duur en zwaar, maar brengt je wel veel meer mogelijkheden. Met een tweede accu zijn namelijk afstanden van 100 kilometer en meer mogelijk! En je kan het zo gek maken als je wil; laad de ene accu op terwijl je met de andere rijdt. zodat je de accu kunt verwisselen wanneer deze leeg is.

Motorkracht (Nm)

Meer trapondersteuning kan heel prettig zijn, vooral als je graag in de heuvels fietst. Een sterkere motor gebruikt wel meer stroom. De actieradius neemt hierdoor af. Vaak wordt een zwaardere motor dan ook gecombineerd met een grotere accu.

Op zoek naar meer tips?

We hebben er nóg meer bij elkaar gezet om het maximale uit je e-bike te halen. Ook is het van belang om je fiets goed te laten onderhouden. Daarom krijg je bij Bike Totaal bij bijna alle fietsen de Standaard Superservice. Zo houd je niet alleen jezelf, maar ook je fiets jarenlang in goede conditie. Fijn!

Toeren met je e-bike

De beste e-bikes

5 tips voor je e-bike