De 12 mooiste fietsroutes van Nederland

Nederland is fietsland bij uitstek. De fietspaden worden steeds mooier en de mooiste fietsroutes daardoor steeds beter te bereiken en te doorkruisen. Hoe ver wil je rijden? Ga je met je e-bike dan kies je vast voor een langere rit. In alle provincies zijn prachtige fietsgebieden. We hebben in iedere provincie een bijzondere route uitgezocht. Maar er zijn natuurlijk nog veel en veel meer mooie routes. In Nederland ben je eigenlijk nooit uitgefietst. 

Dus kies een route, doe je waterfles en wat snacks in je fietstas of rugzak en ga op pad! Lees verder voor de 12 mooiste fietsroutes van Nederland.


De mooiste fietsroute niet in de buurt?

Niet in de buurt van één van deze fietsroutes, maar wil je de rit toch graag maken? Neem eenvoudig je fiets of e-bike mee achterop de auto met deze handige fietsendragers. 

Bekijk alle fietsendragers

De mooiste fietsroute van Friesland

Het dorp van Sietse en Hielke, 42 km, vlak

Wie is er niet groot mee geworden: de boeken of de film van De Kameleon, over de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer als de schippers van De Kameleon. In het Kameleondorp Terherne maak je kennis met Sietse en Hielke. Na een nostalgisch bezoek aan de smederij van Klinkhamer en een rondvaart door het dorp stap je op de fiets om de omgeving te verkennen. In Akkrum kom je de legende tegen over graafactiviteiten van de reuzen Manke Meine en Kromme Knillis. Wie heeft er gegraven en waarom. Halverwege je tocht kom je door Heerenveen met het Abe Lenstrastadion en het wereldberoemde ijsstadion Thialf en geboortestad van vele wereldberoemde atleten. 

Fietsroute door Akkrum, Heerenveen, Terherne (fietsnetwerk.nl)

De mooiste fietsroute van Groningen

Gronings stad en land, 54 km, vlak

Deze mooiste fietsroute van Groningen combineert de gezellige stad met prachtige natuurgebieden. Als je op de gezellige Grote Markt hebt genoten van je koffie met kniepkoukies of spekkedikken ga je naar het startpunt bij het station. De route voert eerst door de historische binnenstad. Net buiten de stad kun je vogels en vlinders spotten in bossen en moerassen van Kardinge. In Haren is een mooi afstapmoment bij de Hortus Botanicus, een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Verder op de route kom je door een ander adembenemend natuurgebied: De Onlanden. Dit nieuwe en natte natuurgebied herbergt vele bijzondere vogels zoals de roerdomp en de zilverreiger. 

 Fietsroute Natuurgebied de Onlanden - Eelderwolde (fietsnetwerk.nl)

De mooiste fietsroutes van Drenthe

Veel Diepen op een rij, 43 km, vlak

Vandaag gaan we diep. We passeren onderweg Amerdiep, Deurzerdiep, Deurzerdiepje, Loonerdiep, Anreeperdiep en Witterdiep en het ‘Gat van Dries’. Het is een goed gedocumenteerde knooppuntenroute vanuit Assen. Met de knooppunten-app kun je de route exact uitstippelen. De start is bij station Assen, dus ook ideaal als je er met de trein naartoe wil. Onderweg gaan natuurgebieden, landbouw en dorpjes vloeiend in elkaar over. Via diverse Diepen kom je eerst in Rolde. Hier kun je twee hunebedden bekijken. Het ‘Gat van Dries’ bij Elsloo is een zandwinplas met een historisch tintje. Regelmatig kom je bankjes en horeca tegen waar je kunt genieten van de rust en de natuur. Tip: bijna aan het eind van de route kom je langs de gezellige Theeschenkerij Asserbos. 

Fietsroute Amerdiep en Deurzerdiep | Fietsen123

De mooiste route van Overijssel

Smaak en vermaak Markelo, 55 km, voornamelijk vlak

In en rond het Reggedal zijn 3 Smaak- en vermaakroutes uitgestippeld. Dit zijn routes waar je onderweg kunt genieten van de lekkerste streekproducten en –gerechten. De routes variëren in lengte van 38 tot 55 kilometer. Eén van de drie smakelijke routes vertrekt vanuit Markelo. Met de knooppunten-app kun je van tevoren de hele route alvast uitzetten. Je start vanaf Engels Theehuis De Hoestinkhof, iets ten zuiden van Markelo. Langs de oeroude Westerflier ga je richting het middeleeuwse Kasteel Warmelo. In de vrij toegankelijke tuinen van dit schitterende kasteel maken kunstenaar jaarlijks de meest bijzondere zandsculpturen. Via watermolen De Haller (een van de oudste nog werkende watermolens) en kaasboerderij Keuper (smakelijke streekgerechten) fiets je naar het noorden. Via het Tichelmuseum kom je weer teug bij het beginpunt, waar je (nog een keer?) kunt genieten van een uitgebreide thee, lunch of diner met opnieuw die smakelijke streekgerechten. 

 Smaak en Vermaak Markelo (routemaker.nl)

De mooiste route van Flevoland

Afwisseling rond Lelystad, 54 km, vlak

Je fietst helemaal rondom Lelystad. Dus ja, je ziet een stukje Lelystad. Maar je komt op deze gevarieerde trip veel meer tegen. Eerst kom je langs het prachtige natuurgebied Oostvaardersplassen. Je mag er met de fiets niet in, dus misschien moet je nog een keer terugkomen om hier te wandelen. Via de IJsselmeerdijk kom je bij Batavialand, waar enthousiaste gidsen je vertellen over de reconstructie van een VOC-schip uit 1628. In Natuurpark Lelystad fiets je letterlijk tussen de wilde dieren door. Herten, bevers, bizons, watervogels en zwijnen; je kunt met al deze dieren oog in oog komen te staan. Wil je vlak voor het eind nog een klein uitstapje maken dan is luchtvaartmuseum Aviodrome een absolute aanrader. 

 Fietsroute door Lelystad, Ijsselmeer (fietsnetwerk.nl)

Goed voorbereid op je fietsroute

De mooiste fietsroute van Gelderland

De Nederlandse Sahara, 40 km, beetje heuvelachtig

Op de Veluwe zijn vele fietsroutes. Op de fiets kun je daar bijna oneindig van de natuur genieten. Deze fietsroute koppelt bijzondere natuur aan bijzondere geschiedenis. Je begint in de uitgestrekte bossen van boswachterij Kootwijk. Een bijzonder onderdeel hiervan is het Kootwijkerzand. Niet voor niets wordt deze zandverstuiving de Nederlandse Sahara genoemd. Zet je fiets even aan de kant en beklim de uitzichttoren voor een adembenemende blik op de duinen. Bij Hoog Buurlo ligt iets van de route af, in het grootste bosgebied van Nederland, Kathedraal Radio Kootwijk. In 1929 in gebruik genomen voor de radioverbinding met Nederlands Indië. Van een afstand lijkt het een betonnen kolos. Van dichtbij is het gebouw van binnen en in de afwerking indrukwekkend en stijlvol. Deze route zorgt voor een onvergetelijke dag waarin natuur en historie elkaar naadloos aanvullen. 

 Fietsroute door Otterlo, Kootwijk, Harskamp (fietsnetwerk.nl)

De mooiste fietsroute van Utrecht

De prachtige bossen bij Soest, 42 km, heuvelachtig

De Utrechtse Heuvelrug biedt een keur aan landschappen. Van zanderige naaldbossen tot weelderige loofbossen. Rondom Soest, op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, rijd je door uitgestrekte bossen, maar kom je ook langs statige villa's en Paleis Soestdijk. In de bossen rond de Lage Vuursche geniet je van de stilte; bij Paleis Soestdijk zijn steeds vaker concerten en festivals. Na het paleis gaat deze fietsroute naar de Grebbeliniedijk. Dit historisch belangrijke deel van de Grebbelinie is in de afgelopen jaren in ere hersteld. 

Fietsroute Prachtige Bossen bij Soest | Op de Heuvelrug

De mooiste fietsroute van Noord-Holland

Kijk Luister Dijk, 45 km, vlak

Dit is niet alleen maar een fietstocht over een dijk van Hoorn naar Amsterdam. Deze dijk praat onderweg letterlijk tegen je. Op 14 plekken vertelt de dijk je wat hij in de afgelopen eeuwen heeft meegemaakt en gezien. De verhalen gaan over zeeslagen, het waarom van krommingen, de vele dieren en nog veel meer. Al met al dus een heel informatieve rit waarbij je onderweg via Spotify  het verhaal van de dijk kunt meebeleven. 

 Kijk Luister Dijk - Podcast op locatie | Laag Holland

De mooiste fietsroute van Zuid-Holland

Duin- en zeeroute, 34 km, vrij vlak

Tijdens deze fietstocht langs Leiden, Katwijk en Wassenaar kom je prachtige natuurgebieden en bijzondere bezienswaardigheden tegen. Je begint en eindigt de Duin- en Zeeroute in het prachtige historische Leiden. Naast het gezellige centrum heb je hier ook de bijzondere en boeiende musea Corpus en Naturalis. Voor of na je rit zijn deze zeker de moeite van een bezoek waard. Via de levendige boulevard van Katwijk rij je de prachtige Hollandse Duinen in. Wil je even uitwaaien? Zet je fiets goed op slot en pak dan één van de vele strandopgangen. Vervolgens rijd je door de duinen en langs Wassenaar naar recreatieplas het Valkenburgse meer. Hier kun je gezellig iets eten of drinken voordat je weer terugrijdt naar Leiden. 

 Fietsroute door Leiden, Wassenaar (fietsnetwerk.nl)

De mooiste fietsroute van Zeeland

Zilte route langs mosselen en oesters, 50 km, vlak

In Zeeland is het mooi fietsen. Door de hele provincie vind je ontelbare knooppunten. En wat nog leuker is: langs de knooppuntenroutes worden fietscafés aangegeven waar je jezelf en je e-bike kunt opladen. Een van de smakelijkste routes is de mossel- en oesterroute. Je toert langs het zilte water van de Ooster- en Westerschelde. De mosselen en oesters kom je overal op deze route tegen en je ziet en hoort hoe ze gekweekt worden. En dat is een heel fascinerend proces! Geniet onderweg ook van de prachtige natuur en de vele vogelsoorten die foerageren op de natte gebieden van Nationaal Park Oosterschelde. 

 Zilte route langs mosselen en oesters | Zeeland.com

De mooiste fietsroute van Brabant

Dwars door de Deurnsche Peel, 71 km, voornamelijk vlak

Dit is een lange route. Gemaakt voor de getrainde routerijders, mensen met genoeg tijd of als je met je e-bike op pad gaat. Ooit was hier een moeras waar je echt de weg moest weten om erdoorheen te gaan. Inmiddels is het een prachtig en uniek natuurgebied met prachtige fietspaden. Je begint bij de ingang van Nationaal park De Groote Peel. Onderweg kom je bijzondere plantensoorten tegen en als je geluk hebt kun je de indrukwekkende kraanvogel spotten. Halverwege kun je bijvoorbeeld bij Eethuis 't Veen je honger stillen en ondertussen je e-bike opladen. Tip: doe de verrekijker in je rugzak om in de plassen van de voormalige turfstekerijen de vele vogelsoorten te zoeken. 

 Fietsroute door Deurne, Liessel, Helenaveen (fietsnetwerk.nl)

De mooiste fietsroute van Limburg

Hartje Heuvelland, 56 km, klimmen en dalen

Met deze fietsroute krijg je de schoonheid niet zo maar in je schoot geworpen. Je moet er echt voor werken, maar dan krijg je ook wat! Pittige klimmetjes en suizende afdalingen (fietshelm sterk aanbevolen) voeren je door het hart van het Limburgse Heuvelland. Je komt door gezellige dorpjes als Simpelveld, Ubachsberg (wijngoed Fromberg), Gulpen (Gulpener brouwerij) en Wijlre (Brand brouwerij). Je pakt zelfs een klein stukje België en Duitsland mee. Zoals het een klimrit betaamt geniet je onderweg van prachtige vergezichten. En laad je op één van de gezellige terrasjes weer op met koffie met appelgebak of vlaai. 

 Fietsroute - Hartje Heuvelland Gulpen-Wittem 56,2 km (visitzuidlimburg.nl)

Goed voorbereid op je fietsroute

Dit zijn 12 prachtige fietsroutes in Nederland. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie fietsroutes. Naast het kiezen van een mooie fietsroute is het natuurlijk ook van belang dat je goed voorbereid op pad gaat. We hebben alvast een selectie met handige en verstandige artikelen voor je gemaakt zodat je in alle rust kunt opstappen. Bekijk hier de topselectie eropuit.