De mooiste fietsroutes van Nederland

Nederland is fietsland bij uitstek. De fietspaden worden steeds mooier en er komen steeds meer doorfietsroutes om nog veiliger rond te kunnen toeren. Hoe ver wil je rijden? Ga je met je e-bike dan kies je vast voor een langere rit. In alle provincies zijn prachtige fietsgebieden. We hebben in iedere provincie 5 bijzondere routes uitgezocht. Maar er zijn natuurlijk nog veel en veel meer mooie routes. In Nederland ben je eigenlijk nooit uitgefietst. 

Dus zoek een mooie route uit, doe je waterfles en je lunch of wat snacks in je fietstas of rugzak en ga op pad! Kijk verder voor de 60 mooiste fietsroutes van Nederland.

De mooiste fietsroute niet in de buurt?

Ben je niet in de buurt van de fietsroute van je keuze, maar wil je de rit toch graag maken? Neem eenvoudig je fiets of e-bike mee achterop de auto met deze handige fietsendragers. 

Bekijk alle fietsendragers


De 5 mooiste fietsroutes van Friesland

Friesland telt maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen. In deze natuurgebieden kun je dan ook perfect terecht voor een lekker ritje met de fiets. Bosgebieden, uitgestrekte meren of het glooiende Gaasterland, het landschap in Friesland blijft verrassen. Door middel van de knooppunten van het fietsroutenetwerk kun je door heel Friesland heel gemakkelijk jouw eigen fietsroute maken. Wij hebben speciaal voor jou de leukste fietsroutes in Friesland op een rijtje gezet! Knooppuntenapp downloaden en plannen maar!


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Friesland.

 

De 5 mooiste fietsroutes van Groningen

Er zijn vele prachtige fietsroutes die je kunt verkennen in de provincie Groningen. Hieronder een paar populaire fietsroutes die de diversiteit van het landschap, de cultuur en de bezienswaardigheden van de provincie laten zien.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Groningen.

 

De 5 mooiste fietsroutes van Drenthe

Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt. Met ruim tweeduizend kilometer aan fietspaden liggen er veel routes voor je klaar. Je komt door Nationale Parken, prachtige natuurgebieden, gezellige dorpjes en je ontdekt de mooiste historische plekjes. Drenthe heeft maar liefst drie Nationale Parken, dus welke route je ook neemt, al fietsend ben je altijd omgeven door de natuur. Hieronder hebben we 5 bijzondere routes voor je op een rij gezet. 

 Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan trek je de Drentse bossen in op je mountainbike .  Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Drenthe.

 

De 5 mooiste fietsroutes van Overijssel

Overijssel biedt een prachtig landschap dat perfect is voor fietstochten. Van het glooiende landschap van het Sallandse Heuvelrug tot de waterrijke omgeving van de Weerribben, er is zomer en winter voor ieder wat wils. Hier zijn enkele suggesties voor fietstochten in Overijssel. Geniet van de prachtige natuur, historische plaatsen en gastvrije mensen tijdens je fietstocht in Overijssel! 

 Wil je meer routes? Bij lokale VVV-kantoren of toeristeninformatiepunten in Overijssel kun je vaak gedetailleerde kaarten vinden met daarop deze routes en andere mooie fietstochten.

Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Overijssel.

De 5 mooiste fietsroutes van Flevoland

In het voorjaar is een fietstocht langs de bloembollenvelden een waar spektakel. De bloemen staan dan vol in bloei en geven Flevoland één en al kleur. Of ontdek West-Europa’s grootste aaneengesloten loofbos Horsterwold op de fiets. Geniet van weidse uitzichten terwijl je de geschiedenis van Flevoland ontdekt. Flevoland is ruimte, ruimte om te fietsen!


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Flevoland.

De 5 mooiste fietsroutes van Gelderland

Gelderland is niet alleen de grootste provincie van Nederland maar ook de meest veelzijdige. De mooiste fietsgebieden vind je hier. Maak een mooie route door het bos op de Veluwe, geniet van de bloesems van fruitbomen en de rivieren in de Betuwe, of trek eropuit in het coulisselandschap van de Achterhoek. Dus stap op je (elektrische) fiets en laat je verrassen door het schitterende Gelderland. Een provincie die elk seizoen mooi is! Heb je de Knooppuntenapp al op je telefoon? Dan kun je de onderstaande routes van tevoren alvast uittekenen.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Gelderland.

5 mooiste fietsroutes van Utrecht

De provincie Utrecht ligt centraal in Nederland en is bijzonder gevarieerd. Met de onderstaande fietsroutes kom je door zeer uiteenlopende landschappen, van weidse weilanden tot heerlijke heuvels. Ook kun je genieten van kastelen, vogels of bossen. Je hebt dus voor elk wat wils en schoonheid in alle seizoenen. 

De fietsroutes zijn uitgezet op knooppunten. Als je de knooppuntenapp downloadt op je telefoon kun je van tevoren de route alvast uitstippelen.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Utrecht.

De 5 mooiste fietsroutes van Noord-Holland

Bruisende badplaatsen, schitterende natuurgebieden, historische steden en Hollands erfgoed: Noord-Holland heeft het allemaal. Je kunt het allemaal vinden tussen de Noordzee en het IJsselmeer en tussen Texel en het Groene Hart. Hoog tijd om in Noord-Holland het fietspad op te gaan en al dit moois te ontdekken! Hieronder 5 prachtige en gevarieerde fietsroutes, gekozen uit een bijna oneindige lijst.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Noord-Holland.

De 5 mooiste fietsroutes van Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is één van de meest dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden ter wereld, maar heeft toch genoeg mooie plekken om te fietsen. Fiets bijvoorbeeld langs de Ackerdijkse Plassen, door de Bollenstreek of door het rivierengebied. Heb je het historische Brielle al eens bezocht, of de wereldberoemde en idyllische molens bij Kinderdijk?


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Zuid-Holland.

De 5 mooiste fietsroutes van Zeeland

Zeeland is de provincie met de meeste zonuren van Nederland. Maar het is er zelden te warm om te fietsen door de zilte zeewind die altijd door je haren strijkt. Al trappend zie je de schepen voorbijvaren. Fietsen in Zeeland is heerlijk in ieder jaargetijde! Overal in de provincie zijn er routes waar je zo langs het water of door de Zeeuwse polder kunt fietsen. Denk aan de verrassende Zak van Zuid-Beveland bijvoorbeeld. Het Landelijk Fietsplatform heeft Zeeland niet voor niets bestempeld tot een van de best beoordeelde fietsprovincies!


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Zeeland.

De 5 mooiste fietsroutes van Noord-Brabant

In Noord –Brabant lijk je alles te kunnen vinden. Je kunt genieten van een gevarieerde route die je door bossen en langs schilderachtige dorpjes voert, over de heide of door de stad. Het fietsroutenetwerk dat door de hele provincie loopt, biedt je de vrijheid om je eigen route en afstand te bepalen. Voor degenen die op zoek zijn naar iets bijzonders, zijn er mooie themaroutes samengesteld die je langs bijzondere plekjes in Noord-Brabant leiden. Laat je inspireren en ontdek de afwisselende omgeving van Noord-Brabant op de fiets.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Noord-Brabant.

De 5 mooiste fietsroutes van Limburg

Fietsen in Limburg geeft je het gevoel alsof je even in het buitenland bent. De vriendelijke klanken van de taal, een stukje vlaai of het typisch Limburgse zuurvlees. Wil je bewijzen dat je daadwerkelijk in het buitenland bent geweest? Maak dan gewoon een selfie op het enige drielandenpunt van Nederland. De Maas stroomt over de gehele lengte door de provincie van zuid naar noord. De fietsroutes in de provincie geven van noord naar zuid een heel afwisselende beleving.


Kijk hier voor de 5 mooiste routes van Limburg.

Goed voorbereid op je fietsroute

Dit zijn 60 prachtige fietsroutes in Nederland. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie fietsroutes. Naast het kiezen van een mooie fietsroute is het natuurlijk ook van belang dat je goed voorbereid op pad gaat. We hebben alvast een selectie met handige en verstandige artikelen voor je gemaakt zodat je in alle rust kunt opstappen. Bekijk hier de topselectie eropuit.

Veel gestelde vragen over fietsroutes

Hoe kan ik een klacht, tip, compliment of opmerking doorgeven?

Aarzel niet om jouw feedback aan ons door te geven. Dit kan via e-mail: info@biketotaal.nl.  Wij vinden je mening erg belangrijk en horen graag hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren.

Hoeveel winkels heeft Bike Totaal?

Bike Totaal heeft meer dan 160 fietsenwinkels in heel Nederland. Er is altijd wel een winkel bij jou in de buurt.

Is een helm op een e-bike verplicht?

Een helm dragen op een elektrische fiets is niet verplicht, maar met snelheden van maximaal 25 km per uur is dit wel een verstandige keuze. Zo geldt er vanaf 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsers die ook een maximaal snelheid hebben van 25 km/u. Zeker met het steeds drukker wordende fietspad raadt Veilig Verkeer Nederland iedereen aan om er zelf voor te kiezen een helm te dragen, zowel gewone fietsers als e-bikers. Bekijk hier ons uitgebreide aanbod e-bike helmen.

Wat zijn de voordelen van een e-bike?

Een elektrische fiets biedt ondersteuning om met minder inspanning verder en sneller te rijden. Fantastisch toch?  Een e-bike heeft nog veel meer voordelen. Door het gebruik van een elektromotor heb je altijd de wind mee en voelt het alsof je altijd heuvel af gaat. Dit maakt fietsen niet alleen enorm comfortabel, maar zorgt er ook voor dat tegenwind, bergen en lange afstanden niet langer je fietstocht verhinderen.

De elektrische fiets heeft ten opzichte van een auto ook veel voordelen. Zo is een elektrische fiets een stuk milieuvriendelijker, goedkoper en - in de stad - ook een stuk sneller. Je vliegt tijdens de spits namelijk zo voorbij die lange files. En als je op je bestemming bent aangekomen, is het zoeken naar een parkeerplek ook verleden tijd.

Wat weegt een e-bike?

Een elektrische fiets is zwaarder dan een traditionele fiets. Dit komt door elektrische onderdelen als een motor en een accu. Een normale fiets weegt tussen de 18 en 21 kilo. Het gewicht van een e-bike ligt rond de 24 kilo zonder accu. Afhankelijk van het type accu (gemonteerd bij de bagagedrager of in het frame) komt hier ongeveer nog 3 kilo bij.

De toename in gewicht is echter geen probleem voor het vervoeren van de fiets op een fietsendrager. Er zijn speciale fietsendragers ontworpen om ervoor te zorgen dat je meestal wel 2 elektrische fietsen probleemloos kunt meenemen achterop de auto.