E-bike: plaats van de motor en accu

Plaats van de motor

E-bikes hebben de motor in het voorwiel, het achterwiel of bij de trapas. Je voelt amper of de motor bij de trapas zit of bij het voor- of achterwiel. Toch zijn er wel verschillen in gebruik.

  • In het voorwiel
    De fiets heeft dan meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Daardoor is het systeem nagenoeg onderhoudsvrij. Het extra gewicht van de motor in het voorwiel kan sturen wat zwaarder maken.
  • In het achterwiel
    De fiets heeft dan meestal een derailleurversnelling en de kettingkast is dan half open. Dat betekent iets meer onderhoud en anders schakelen. Met de motor in het achterwiel heb je directe aandrijving en het voelt dus altijd als een duwtje in de rug.
  • In de trapas
    In het midden bij de trapas is het zwaartepunt van de fiets laag, waardoor je extra stabiel en comfortabel fietst. Bovendien fiets je ook zonder ondersteuning lekker licht, omdat er geen weerstand op het voor- of achterwiel zit. Deze e-bikes zijn er zowel met derailleur- als met naafversnelling. Bovendien is het met de motor op deze plek mogelijk om zelf je banden te wisselen.

Plaats van de accu

De motor voor de trapondersteuning loopt op stroom uit een accu. De plaats van de accu op de elektrische fiets verschilt per merk en per model. Bij de ene e-bike zit de accu op of aan de bagagedrager. Bij de andere e-bike zit de accu in het frame of soms zelfs in de kettingkast. Het gewicht van de accu heeft invloed op het zwaartepunt van de e-bike. De plaats van de accu beïnvloedt dus het rijgedrag. Tijdens een proefrit kun je ervaren wat het beste bij jouw voorkeur past.

Veel accu’s zijn uitneembaar. Dat is handig als er geen stopcontact in de buurt is. Ook makkelijk als je de fiets meeneemt achterop de auto, de fiets wordt dan lichter. Accu’s moeten bij voorkeur bij kamertemperatuur worden opgeladen. Als je de fiets niet in de buurt van een stopcontact kunt stallen, is een uitneembare accu de beste keus.