5 Tips om het beste uit je elektrische fiets te halen

Heb je net een elektrische fiets gekocht? Of fiets je al jarenlang op een e-bike, maar wil je weten hoe je het beste uit je elektrische fiets kunt halen? We geven je vijf tips om het langste van je e-bike te genieten en de meeste kilometers te maken.

1. Zorg goed voor de accu

De accu is een van de meest essentiële onderdelen van je e-bike. De levensduur van de accu kan echter snel afnemen als deze niet correct wordt onderhouden. Dit is wat je kunt doen om je accu gezond te houden:

Vermijd volledige ontlading: De batterijen in e-bike accu's houden er niet van volledig ontladen te worden. Het is beter voor de batterij om deze regelmatig bij te laden, zelfs als deze nog niet volledig leeg is. Ga je op vakantie en fiets je een paar weken niet? Zorg dan dat je accu minstens half opgeladen is voordat je deze opbergt.

Laad de accu op bij de juiste temperatuur: Laad de accu daarnaast altijd op bij kamertemperatuur (tussen 10 en 30 graden). Stap je net van je e-bike af en is je accu nog warm? Laat de accu eerst afkoelen tot handwarm voordat je deze oplaad.

Blijf laden in de winter: Ook als je in de winter je elektrische fiets een aantal maanden niet gebruikt, moet je 'm opladen. Zo voorkom je dat hij helemaal leegraakt door zelfontlading. Eens per 3 weken of eens per maand is voldoende.

Bewaar de accu bij de juiste temperatuur: Bewaar de accu in een koele, droge ruimte. Extreme temperaturen en regen kunnen de prestaties van de accu verminderen. Laat je accu dus niet in de volle zon staan in de zomer, of in de vrieskou in de winter. En neem je accu mee naar binnen als het regent. Is je accu niet uitneembaar? Zet je fiets dan in de schaduw of in de schuur of berging. Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je accu!

2. De meeste kilometers uit je accu halen

Naast het gezond houden van je accu wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk kilometers maken. Door een lagere snelheid aan te houden – bijvoorbeeld 23 kilometer in plaats van 25 kilometer – hoeft de motor veel minder energie te leveren. Zo kun jij langer én verder door blijven fietsen op één acculading. Fiets je in de stad en moet je bijvoorbeeld vaak stoppen voor een stoplicht? Schakel dan op tijd terug. Als je in een zware versnelling wegfietst, moet je motor veel ondersteuning leveren en dat kost energie. Als je weet dat je moet stoppen, laat de fiets dan uitrollen.

Ook als je een helling beklimt: leun niet te veel op de maximale ondersteuning. Hoe meer je in een lichte versnelling zelf mee trapt, hoe verder je accu je brengt. Met de krachtige motorondersteuning voelt het misschien niet als een noodzaak, maar goed schakelen kan een grote winst opleveren voor het bereik. Meer weten over de actieradius van een e-bike? Lees de blog actieradius.

3. Controleer de bandenspanning

We hebben het allemaal wel meegemaakt tijdens het fietsen: je band is te zacht. Het eerste wat je hiervan merkt is dat je een stuk harder moet trappen om dezelfde snelheid te fietsen. Niet alleen bij gewone fietsen, maar ook bij e-bikes heeft de bandenspanning invloed op de prestaties. De juiste bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je verder kunt fietsen! Als de banden niet voldoende zijn opgepompt, zal je fiets harder moeten werken om vooruit te komen, wat betekent dat je accu sneller leegraakt. Zorg ervoor dat je banden altijd op de juiste spanning zijn zodat jij zo ver mogelijk kunt fietsen.

4. Houd je fiets schoon

Het lijkt misschien een no-brainer, maar het schoonhouden van je e-bike is een belangrijk aspect van het onderhoud. Stof, vuil en vocht kunnen de prestaties van je e-bike verminderen en schade aan de onderdelen veroorzaken. Zorg ervoor dat je je e-bike regelmatig schoonmaakt, vooral na het rijden in regen of door de modder. Vergeet ook niet de ketting te smeren om deze soepel te houden. Bij een servicebeurt kan de specialist dit ook voor je doen.

5. Laat regelmatig onderhoud uitvoeren

Net als bij een auto, heeft een e-bike regelmatig professioneel onderhoud nodig. Laat je e-bike minstens één keer per jaar controleren door een specialist. Zij kunnen de gezondheid van de accu, motor, bedrading en andere onderdelen beoordelen en indien nodig reparaties uitvoeren.

Bij aankoop van een elektrische fiets bij Bike Totaal krijg je gratis het Fietspaspoort voor onderhoud en service bij jou in de buurt. Zo krijg je automatisch bericht als het tijd is voor een servicebeurt, die je ook nog eens heel eenvoudig zelf online kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. En met meer dan 160 winkels is er altijd wel een Bike Totaal bij jou in de buurt! Bij vrijwel alle e-bikes kun je bovendien kiezen voor het 5 jaar garantiepakket, helemaal gratis! Zo fiets je jarenlang zorgeloos op je elektrische fiets.

Het beste uit je e-bike halen

Het onderhouden van je e-bike is niet moeilijk, maar het vereist regelmatige aandacht. Door de accu goed te verzorgen, de motor niet onnodig te belasten, jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren door een specialist, de bandenspanning op peil te houden en de fiets schoon te maken, kun je het beste uit je e-bike halen en genieten van vele zorgeloze kilometers. Veel fietsplezier!