Welke fietshelm moet ik kopen?

Fietshelmen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Er zijn fietshelmen voor gewone fietsen, elektrische fietsen, speed pedelecs, speciale fietshelmen voor mountainbikes, helmen voor racefietsen en fietshelmen voor kinderen. Met al die verschillende typen helmen kan het moeilijk zijn om de juiste fietshelm te vinden. In deze koopgids vertellen we je welke fietshelm geschikt is voor jou.


Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Maar hoe weet je wat de juiste fietshelm voor jou is? Hier zijn een aantal belangrijke eigenschappen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste helm.  

1. Type helm: Er zijn verschillende soorten fietshelmen, zoals racefietshelmen, mountainbikehelmen, stadshelmen voor de gewone fiets, e-bikes of speed pedelecs, en kinderhelmen. Bedenk eerst goed wat voor soort fietstochten je gaat maken en waar je de helm voor gaat gebruiken. Heb je net een e-bike gekocht en wil je veilig op pad? Kies dan voor een helm die speciaal is ontworpen voor een elektrische fiets. Ga je wielrennen? Kies dan voor een racefietshelm.

2. Pasvorm: Een helm moet goed passen om bescherming te bieden. Koop je voor het eerst een fietshelm? Probeer eerst verschillende helmen en kies degene die goed past en niet te los of te strak zit. De helm moet recht op je hoofd zitten en mag niet naar voren of achteren kantelen. Het moet comfortabel zitten zonder drukpunten. Veel fietshelmen beslaan meerdere maten en zijn met een stelknop exact op maat te maken.

3. Veiligheidsnormen: Let bij het kopen van een fietshelm altijd op of deze voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. Alle fietshelmen die wij verkopen voldoen aan de Europese veiligheidsnorm (EN1078). De speed pedelec helmen voldoen aan het speciale NTA 8776-keurmerk. Meer weten over de veiligheid van fietshelmen en extra veiligheid door bijvoorbeeld MIPS en Kineticore? Lees de blog over veilige fietshelmen.

4. Ventilatie: Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen en je hoofd koel te houden tijdens het fietsen. Zeker wanneer de zon schijnt en in de zomer wanneer de temperaturen kunnen oplopen is dit een belangrijk kenmerk om op te letten. Ventilatie is ook belangrijk om het beslaan van je fietsbril te voorkomen.

5. Gewicht: Een lichtere helm kan comfortabeler zijn om te dragen tijdens lange ritten. Maar houd er rekening mee dat sommige zwaardere helmen mogelijk meer bescherming bieden. Ook hier geldt: probeer verschillende soorten helmen en laat je adviseren door de specialist.

6. Extra functies: Sommige helmen hebben extra functies zoals ingebouwde verlichting, een verstelbare klep, vizier of reflecterende strips. Bedenk of je deze functies nodig hebt. Ben je van plan om ook ’s avonds of vroeg in de ochtend te fietsen? Dan is een helm met verlichting misschien een goed idee.

7. Prijs: Tot slot hebben we de prijs. Fietshelmen zijn er in verschillende prijsklassen, van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s. Bike Totaal heeft een uitgebreid assortiment fietshelmen van alle prijsklassen. Bedenk vooraf goed wat je budget is, en houd er rekening mee dat een fietshelm een duurzame investering is voor je veiligheid tijdens het fietsen.

Gewone fietshelmen

Fiets je op een stadsfiets en gebruik je je fiets voor woon-werk verkeer of de dagelijkse boodschap? Dan biedt een gewone fietshelm genoeg bescherming. In Nederland zie je nauwelijks stadsfietsers met een helm, maar in andere landen is een fietshelm standaard uitrusting. De kans op hoofdletsel bij een val of ongeluk neemt aanzienlijk af bij het dragen van een helm. Kijk hier voor het volledige aanbod fietshelmen.

E-bike helmen

Op een elektrische fiets ga je een stuk sneller dan op een stadsfiets zonder motor. Daarom is het een goed idee om op een e-bike een helm te dragen. Steeds vaker kiezen fietsers ervoor een helm op te zetten voordat ze op hun e-bike stappen. Er zijn speciale helmen die geschikt zijn voor de e-bike en de kans op letsel bij een ongeluk aanzienlijk verminderen. Bekijk hier het volledige aanbod e-bike helmen.MTB helmen

Ook voor op de mountainbike zijn er speciale fietshelmen. Mountainbikehelmen zijn meestal langer aan de achterkant, waardoor de bescherming van het achterhoofd wordt verbeterd. Dit is belangrijk omdat mountainbiken vaak gepaard gaat met risicovolle manoeuvres, zoals jumps en drops, waarbij de kans op letsel aan de achterkant van het hoofd groter is. Kijk hier voor het volledige aanbod MTB helmen.

Racefietshelmen

Een racefietshelm is essentieel voor iedereen die aan wielrennen doet. Het biedt niet alleen bescherming voor het hoofd tijdens een valpartij, maar ook bij hoge snelheden en wisselende weersomstandigheden. Het dragen van een helm op de racefiets is onderdeel van de standaard uitrusting. Meer weten over wielrennen? Lees de blog Alles over racefietsen. Kijk hier voor het volledige aanbod racefietshelmen.

Speed pedelec helmen

Zoals benoemd is het dragen van een helm op een speed pedelec verplicht. Met snelheden tot 45 kilometer per uur is het belangrijk dat je hoofd goed beschermd is bij een ongeval. Bij Bike Totaal voldoen alle speed pedelec helmen aan het speciale NTA 8776-veiligheidskeurmerk. Kijk hier voor het volledige aanbod speed pedelec helmen.

Kinderhelmen

Ook voor kinderen zijn er speciale fietshelmen. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor hoofdletsel tijdens het fietsen en moeten altijd een fietshelm dragen tijdens het fietsen. Kinderhelmen zijn met een handig sluitsysteem gemakkelijk op maat te maken en zijn voorzien van reflecterende stickers. Kijk hier voor het volledige aanbod kinderhelmen.

Is een fietshelm verplicht in Nederland?

Allereerst: is het dragen van een fietshelm verplicht? In Nederland is het dragen van een fietshelm voor een gewone fiets niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen door overheden, hersenspecialisten en fietsveiligheidsorganisaties wereldwijd, ongeacht leeftijd of vaardigheidsniveau. Volgens Veilig Verkeer Nederland vermindert de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel bij het dragen van een fietshelm met 60%. Ongevallen zitten in een klein stuurfoutje. Daarom is het belangrijk om je hoofd te beschermen.

Heb ik op een e-bike een helm nodig?

Een helm is op een e-bike niet verplicht, maar met een snelheid van maximaal 25 km per uur is dit wel een verstandige keuze. Zo geldt er vanaf 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsers die ook een maximale snelheid hebben van 25 km/u. Zeker met het steeds drukker wordende fietspad raadt Veilig Verkeer Nederland iedereen aan om vrijwillig een helm te dragen, zowel gewone fietsers als e-bikers.

Is een fietshelm verplicht op een speed pedelec?

Hoewel een fietshelm niet verplicht is op een gewone e-bike, moet je wel een helm dragen als je rijdt op een speed pedelec. Bij een speed pedelec bereik je snelheden tot 45 kilometer per uur. Sinds 1 januari 2017 is het daarom verplicht om een helm te dragen voor bestuurders van speed pedelecs op de openbare weg in Nederland. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €100.

Hoe vaak moet je een fietshelm vervangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een fietshelm om de 3 tot 5 jaar te vervangen, zelfs als deze er nog goed uitziet en niet betrokken is geweest bij een ongeval. Dit is gebaseerd op observatie van de gemiddelde gebruiker en op factoren zoals slijtage, het weer, gebruik, het potentieel voor aantasting door producten voor persoonlijke verzorging zoals zonnebrandcrème of insectenspray. Ook worden helmen in de loop van de tijd steeds verbeterd. Hoewel helmen die in goede staat worden gehouden ook na de aanbevolen levensduur van 3-5 jaar nog bescherming kunnen bieden, verslechteren ze toch na verloop van tijd. Daarom raden we aan om de helm binnen deze reguliere interval te vervangen.

Als je valt en de helm wordt geraakt, moet je de helm onmiddellijk laten inspecteren of vervangen, ook als er geen schade zichtbaar is. Helmen zijn in de basis gemaakt om energie van impact te absorberen, wat ze doen door te vervormen of zelfs te breken. Als de basis van de helm is aangetast door een impact of andere factoren, biedt deze mogelijk niet langer de volledige bescherming waarvoor deze is ontworpen.

 Op de volgende dingen kun je letten:

  • Ben je gevallen met de helm? Dan moet deze onmiddellijk worden vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. De schokabsorberende materialen in de helm kunnen namelijk worden beschadigd door de impact van de val, waardoor de helm minder bescherming biedt bij een volgend ongeluk.

  • Inspecteer de helm ook regelmatig op slijtage, zoals scheuren in het schuim of beschadigingen aan de buitenkant van de helm. Bij tekenen van slijtage moet de helm direct worden vervangen.

  • Ook als je helm niet (meer) goed past moet deze worden vervangen. Bijvoorbeeld als je hoofdomtrek is veranderd of als de helm niet langer goed op je hoofd blijft zitten.

A-merk fietshelmen bij Bike Totaal

Bike Totaal heeft een uitgebreid assortiment fietshelmen online en in de winkel. Met verschillende typen, pasvormen en merken zit er altijd wel een fietshelm voor jou tussen. Zo verkoopt Bike Totaal fietshelmen van A-merken ABUS en Lazer in verschillende prijsklassen. Op zoek naar een leuk, opvallend kleurtje? Ook dan zit je bij Bike Totaal goed.

Fietshelmen passen bij Bike Totaal

Koop je voor het eerst een fietshelm? Kom dan langs de winkel. Met een uitgebreid assortiment kun je verschillende soorten en maten passen. De specialist adviseert je over het juiste type helm en de juiste pasvorm voor jou. Zo weet je zeker dat je de beste helm kiest voor jouw veiligheid en comfort. Kijk snel welke winkel het dichtste bij jou in de buurt zit. Met ruim 160 winkels in heel Nederland zit er altijd wel een bij jou om de hoek.

Veel gestelde vragen over fietshelmen

Welke elektrische fiets is de beste voor mij?

Zoals je misschien wel hebt gelezen zijn er veel verschillende soorten elektrische fietsen. De keuze is reuze, maar welke e-bike is het beste voor jou? We helpen je graag op weg. Weten waar je op moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets? Bekijk de e-bike aankoopgids.

Is een helm op een e-bike verplicht?

Een helm dragen op een elektrische fiets is niet verplicht, maar met snelheden van maximaal 25 km per uur is dit wel een verstandige keuze. Zo geldt er vanaf 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsers die ook een maximaal snelheid hebben van 25 km/u. Zeker met het steeds drukker wordende fietspad raadt Veilig Verkeer Nederland iedereen aan om er zelf voor te kiezen een helm te dragen, zowel gewone fietsers als e-bikers. Bekijk hier ons uitgebreide aanbod e-bike helmen.

Hoe weet ik waar een bepaald artikel te koop is?

Als je op zoek bent naar een bepaald artikel, adviseren wij om contact op te nemen met een Bike Totaal winkel van jouw keuze om te informeren of het artikel daar verkrijgbaar is. 

Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling in huis heb? 

Wanneer je hebt gekozen voor thuisbezorgen van onderdelen & accessoires dan wordt je bestelling door DHL/PostNL thuisbezorgd. De levertijd is 1 tot 3 werkdagen.  De bestelling wordt maximaal 2 keer aangeboden. Indien blijkt dat de bestelling na 2 pogingen niet kan worden afgeleverd op het afleveradres, dan wordt het pakket indien mogelijk bij de buren afgeleverd. Indien het pakket bij de buren ook niet afgeleverd kan worden, wordt er middels een schriftelijke mededeling aangegeven op welke manier je zo snel mogelijk in het bezit van de bestelling kunt komen.

Kan ik bij Bike Totaal een artikel bestellen?

Niet alle artikelen zijn via de webshop te bestellen of te reserveren. Kun je iets niet vinden op onze site? Neem dan contact op met jouw Bike Totaal winkel of dit artikel voor jou besteld kan worden.