Om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan, is het goed om na te denken over het gewenste actieradius en de grootte van de accu.
2.1 Actieradius
In bijna elke tekst over elektrische fietsen komt de term ‘actieradius’ terug, maar wat betekent dit nou eigenlijk? De actieradius van je elektrische fiets is de afstand die je met een volle accu kunt fietsen. Dit wordt onder andere bepaald door de accu (leeftijd, aantal wattuur), het weer (wind, buitentemperatuur), waar je fietst (heuvelachtig, type ondergrond) en het fietsgedrag van de berijder. Meer weten? Lees hier meer over de actieradius.
2.2 Grootte van de accu
Zoals je net hebt gelezen, heb je zelf niet altijd invloed op je actieradius. Denk dus goed na over het aantal wattuur (Wh) van jouw accu. Als je een duwtje in de rug wilt tijdens het doen van boodschappen dan is een 300Wh accu wellicht al voldoende. Wil je recreatief door de natuur fietsen dan is een accu met meer wattuur een betere optie. Vrijwel alle fietsfabrikanten laten je het wattuur van de accu kiezen bij de aankoop van de fiets. Houd er ook zeker rekening mee dat de capaciteit van een accu elk jaar wat afneemt.
Naast de ondersteuning, zorgt ook een goedgekozen frame voor een prettige fietsrit. Ga dus niet zomaar af op een mooie framekleur en een framemaat die toevallig nog op voorraad is, maar denk na waar je de fiets voor wilt gebruiken en bereken de juiste framemaat.
3.1 Frame-instap
Diverse fietsmerken bieden hun elektrische fietsen aan met keuze uit lage instap (dit heette voorheen damesinstap), hoge instap en hereninstap. Bij een lage instap kan je makkelijk op- en afstappen. Elektrische fietsen met een hoge instap hebben een sportievere uitstraling. Het herenframe, met zijn dwarsbuis, was vroeger een must voor stabiliteit. Tegenwoordig zijn vrijwel alle lage en hoge frames stevig genoeg voor lichaamslengtes tot 1,95 meter en een gewicht tot 120 kilo.
3.2 Framegeometrie
Framegeometrie klinkt wellicht ingewikkeld, maar het heeft vooral te maken met de zithouding op de fiets. Bij een elektrische fiets voor de stad zit je bijvoorbeeld met een rechte rug, maar bij een elektrische fiets die vooral voor recreatieve fietsritten is bedoeld zit je voorovergebogen. Door deze voorovergebogen houding belast je je zitbotjes minder en hierdoor verklein je de kans op zadelpijn bij lange ritten. Wil je zeker weten dat je geen last krijgt van zadelpijn? Lees dan meer over onze zadelmeting.
3.3 Framemaat
Je kan op twee manieren achter je framemaat komen. De eerste is een globale berekening gebaseerd op je lichaamslengte.
Lengte (cm) Framemaat (cm)
Heb je lange benen en een kort torso dan kan deze simpele tabel onvoldoende zijn. Daarom is er een tweede methode. Met de formule ‘binnenbeenlengte x 0,68. = framemaat’ heb je zo de juiste framemaat berekend. Wil je er meer over weten? Lees dan onze blog over framematen.
Tip: laat je de verschillende componenten van je elektrische fiets, bijvoorbeeld de hoogte van het stuur en zadel, afstellen door de vakman. Lees er meer over op onze pagina over fietsmeting of ga langs jouw Bike Totaal winkel voor meer informatie.
4.1 Rijprogramma’s / ondersteuningsstanden
Een elektrische fiets heeft altijd meerdere rijprogramma’s; van een zacht duwtje in de rug tot een programma waarbij de meeste mensen met 25 km/u van A naar B vliegen. In tegenstelling tot je fietsversnellingen, hoef je bij een rijprogramma niet terug te schakelen bij bijvoorbeeld een verkeerslicht. Wel is het belangrijk dat je in de gaten houdt dat je accu een stuk sneller leeg is bij een zwaardere ondersteuningsstand. Zorg dus dat de elektrische fiets die jij kiest, een stand heeft die bij jouw gebruik past.
4.2 Aantal versnellingen
De regel voor versnellingen op een elektrische fiets is hetzelfde als op een traditionele fiets: hoe verder je fiets, hoe fijner het is om een versnelling te kunnen kiezen die bij je niveau en/of de omgeving past. Dat gaat bij 8 versnellingen nou eenmaal een stuk gemakkelijker dan bij 3 versnellingen. Wat bij een elektrische fiets extra belangrijk is, is het terugschakelen bij bijvoorbeeld een rood verkeerslicht. Waar het bij een traditionele fiets extra energie van je lichaam kost om (vanaf stilstand) in versnelling 5 weg te fietsen, kost dit bij een elektrische fiets extra motorkracht. Op deze manier gaat de accu onnodig snel leeg. Schakel dus netjes terug naar een lage versnelling als je weg wilt fietsen vanaf stilstand.
De remmen zijn een belangrijk onderdeel van je van je elektrische fiets. Ze zorgen ervoor dat je op tijd stilstaat in het drukke verkeer en voorkomen dat je te hard de heuvel afvliegt. Welk type rem past bij jouw gebruik?
Met dit artikel als leidraad de elektrische fiets van je dromen gevonden? Fijn! Bij de Bike Totaal winkel om de hoek kan je de fiets uitgebreid testen. Als de fiets bevalt, informeer dan naar ons 5 jaar garantiepakket. Zo heb je jarenlang zorgeloos plezier van je elektrische fiets. Wil je je e-bike vooral gebruiken voor je dagelijkse ritje naar kantoor? Bekijk dan de topselectie woon-werk fietsen. Meer op zoek naar een elektrische fiets voor naar de stad en je dagelijkse boodschappen? Ga dan naar de topselectie boodschappenfietsen. Op zoek naar een fiets voor jou of voor je kind naar school? Bekijk de topselectie schoolfietsen.