Gebruik je hoofd, draag een fietshelm!
In Nederland is het alleen verplicht om een fietshelm te dragen als je op high speed e-bike/speed pedelec rijdt. Deze elektrische fietsen gaan dan ook een stukje harder dan de standaard 25 km/pu. De speciale speed pedelec-helm moet daarom ook wel voldoen aan het NTA 8776-keurmerk.
Wij raden elke fietser aan een helm te dragen. Van gewone fietsers tot racefietsers, en van dagelijkse rittenmakers tot maandelijkse e-bike gangers! Daarnaast wordt ook geadviseerd de helm na 5 jaar te vervangen. De binnenschaal verliest namelijk op den duur zijn dempende werking. Om die reden wordt ook de overname van een tweedehands helm afgeraden. Vervang een fietshelm nog vóór die 5 jaar als de riempjes rafelen, sluitingen en verstelmechanieken niet meer goed werken, of de binnenbekleding versleten is. Zo zetten we veiligheid voorop.
Sportieve fietsers
Een helm dragen als sportieve fietser is een goed idee. De kans op hoofdletsel is tijdens het mountainbiken namelijk hoger dan tijdens een rit door de stad. Bij racefietsen maak je zoveel vaart dat bij een val de kans op ernstig hoofdletsel flink toeneemt. Draag daarom altijd een goedpassende fietshelm tijdens het mountainbiken of racefietsen.
Recreatieve fietsers
Fiets jij sneller dan 20 km/pu? Draag dan een helm op de fiets. Een helm mét een vizier en stelmogelijkheid is er al vanaf 39.95 euro. Wellicht denk je nu: "Ik kan gewoon goed fietsen, dus ik heb geen helm nodig!" Maar een fietshelm beschermt je hoofd ook tijdens een ongeval met een auto of andere verkeersdeelnemers. We raden het je zeker aan!
Tips bij het kopen van een fietshelm
Voor de juiste maat, meet je jouw hoofdomtrek met een meetlint ongeveer 2 cm boven de wenkbrauwen.
Stel de riempjes in op een correcte maat; hierbij moeten de oren vrij zijn.
Let op dat de helm horizontaal op je hoofd zit.
Heb je een bril of gebruikt je een sportbril? Zet deze dan op bij het passen.
Schud na het vastklikken met je hoofd om te kijken of de helm goed blijft zitten.
Koop altijd een nieuwe fietshelm na een valpartij. De beschermende werking van de helm kan afgenomen zijn door de val.
Extra tip: In de zomer kun je je ogen beschermen van zweetdruppels door onder je fietshelm een bandana te dragen. En in de winter een helmmuts om lichaamswarmte vast te houden. Handig!
Fietshelmen voor kinderen
Jonge kinderen zijn onervaren in het verkeer en daarom erg kwetsbaar. Uit onderzoek blijkt dat een goedpassende fietshelm de kans op ernstig hoofdletsel flink kan verminderen. De voorwaarde is wel dat deze helm voldoende om het hoofd sluit en niet schudt of knelt. Daarnaast moet de helm voldoen aan de Europese EN1078 norm.