Gebruik je hoofd, draag een fietshelm!

In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen. Alleen als je op high speed e-bike/speed pedelec rijdt dan ben je verplicht om een helm te dragen. Deze elektrische fietsen gaan dan ook een stukje harder dan de standaard 25 km/pu. Deze speciale speed pedelec-helm moet wel voldoen aan het NTA 8776-keurmerk. 

Na een val of krachtige schok moet een fietshelm vervangen worden. Ook als er aan de buitenkant geen schade te zien is. Het schokdempend vermogen kan verminderd zijn, waardoor het hoofd onvoldoende beschermd wordt bij een volgende val.

Daarnaast wordt geadviseerd de helm in ieder geval na 5 jaar te vervangen. De binnenschaal raakt op den duur poreus en verliest daarmee zijn dempende werking. Om die reden wordt ook de overname van een tweedehands helm afgeraden. Vervang een fietshelm binnen 5 jaar als de riempjes rafelen, sluitingen en verstelmechanieken niet meer goed werken of de binnenbekleding versleten is.


Sportieve fietsers en fietshelmen

Hoewel het aantoonbaar veiliger is om met een fietshelm op te fietsen, zie je niet of nauwelijks stadfietsers met een helm in Nederland. Bij buitensporten zoals wielrennen of mountainbiken draagt de fietser uit extra veiligheid wel met een helm. Dat is een slim idee. De kans op hoofdletsel is tijdens het mountainbiken hoger dan tijdens een rit door de stad. Bij racefietsen maak je zoveel vaart dat bij een val de kans op ernstig hoofdletsel flink toeneemt. Draag daarom altijd een goedpassende fietshelm tijdens het mountainbiken of racefietsen.

MTB-helmen   Racefietshelmen

Helm bij recreatieve fietsers

Fiets jij sneller dan 20 km/pu? Dan is ons advies om een helm te dragen op de fiets. Een helm met vizier en stelmogelijkheid is er al vanaf 39.95 euro. Wellicht denk je nu: "Ik kan gewoon goed fietsen, dus ik heb geen helm nodig!" Maar een fietshelm beschermt je hoofd ook tijdens een ongeval met een auto of andere verkeersdeelnemers.

Fietshelmen

Fietshelmen voor kinderen

Jonge kinderen zijn onervaren in het verkeer en daarom erg kwetsbaar. Uit onderzoek blijkt dat een goedpassende fietshelm de kans op ernstig hoofdletsel flink kan verminderen. De voorwaarde is wel dat deze helm voldoende om het hoofd sluit en niet schudt of knelt. Daarnaast moet de helm voldoen aan de Europese EN1078 norm.

Bekijk hier kinderhelmen