Fietsonderhoud: breng je fiets weer in topconditie

Is jouw goede voornemen om meer te bewegen? Of ga je dit jaar gedreven en vastberaden door met sporten? In beide gevallen is fietsen een heerlijke manier om fit te blijven en dat is natuurlijk nog fijner als je fiets ook in goede staat is! Met kleine dagelijkse dingen en handelingen gaat je fiets al langer met je mee. Zet 'm bijvoorbeeld elke keer netjes weg, onderhoud je fiets gemakkelijk zelf en laat er ieder jaar een vakman naar kijken. We vertellen je er graag meer over.

Wat kun je zelf doen?

  • Fiets schoonmaken
    CyclOn heeft hiervoor een reeks milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen ontwikkeld. Met een poetsdoek en speciale borstels kom je dan al een heel eind. Voor onderhoud van racefietsen en mountainbikes zijn er speciale borstels om bijvoorbeeld ook de derailleur schoon te maken.

  • Banden oppompen
    Als je banden te zacht zijn moet je harder trappen. Maar nog vervelender is het als je over een hobbel gaat en daardoor je binnenband lek gaat. Dus controleer regelmatig of je banden hard genoeg zijn. Hiervoor heb je handige pompen met een drukmeter. Op de band staat vaak vermeld wat de maximale druk is. Als je banden toch aan het controleren bent, check dan meteen op slijtage en uitdroging van de band. Een band vervangen kun je zelf doen maar (zeker bij een achterband) kun je dit ook prima overlaten aan een vakman.

  • Verlichting controleren
    Goede verlichting is essentieel voor je veiligheid. Zeker in de winter als het lang donker is. Of je zelf je verlichting kunt repareren is afhankelijk van wat er aan de hand is. Een batterij vervangen zal vaak nog wel lukken. Je kunt zelf ook nalopen of er ergens een draad is losgetrokken of losgetrild. Voor andere mankementen aan de verlichting kom je al snel bij de vakman terecht voor reparatie.

  • Remmen controleren
    Remt je fiets voldoende als je de hendels inknijpt? En remmen de voor- en achterrem even hard? Als je de hendels te ver kunt inknijpen kun je zelf vaak de kabels wat strakker draaien. Zijn de remblokjes van de velgrem versleten (je ziet dan geen streepje of groeven meer) dan moeten ze vervangen worden. Het handigste is om de blokjes eraf te halen en mee te nemen naar de fietsspecialist. Zo weet je dat de nieuwe ook weer goed passen. Als je schijfremmen of rollerbrakes het niet meer goed doen, kan het handiger zijn om je fiets bij de specialist te brengen.

  • Smeren
    Smeer bewegende delen zoals de ketting, derailleurs en remkabels regelmatig. Gebruik specifieke fietsvetten en oliën voor het smeren. Ieder onderdeel heeft zijn eigen smeermiddel om het zo lang mogelijk mee te laten gaan.


Hoe onderhoud ik mijn e-bike?


Al het bovenstaande onderhoud is ook van toepassing op een elektrische fiets. Maar er komt meer bij kijken om je e-bike in topconditie te houden. Hieronder een paar extra tips. Je fietsvakman kan je ook adviseren of (een deel van) het onderhoud doen.

  • Gebruik je je fiets in de winter even niet? Bewaar je accu dan op een droge en vorstvrije plaats. Het beste is om je accu ongeveer 50% opgeladen op te bergen.

  • Als er te veel vuil op de accucontacten komt, kan het zijn dat ze geen contact meet maken. Controleer regelmatig de accucontacten en maak ze zo nodig schoon.

  • Controleer de zichtbare bedrading op beschadigingen en breuken. Als je fiets regelmatig in een volle schuur of in de fietsenstalling staat kan de bedrading wel eens ergens achter blijven hangen. Je fietsspecialist kan controleren of de bedrading in je nog goed is.

  • Op een elektrische fiets rij je vaak harder. Remmencontrole is op een e-bike dus extra belangrijk.

Als je twijfels hebt over het onderhoud van specifieke elektrische componenten, raadpleeg dan de handleiding van de fabrikant of zoek professioneel advies bij een gespecialiseerde fietsenwinkel.

Welk onderhoud kan de fietsvakman doen?

Om je fiets in topconditie te houden is het verstandig om deze ieder jaar een keer grondig te laten nakijken door de fietsvakman. Als je een nieuwe fiets koopt nodigt jouw vakman je regelmatig uit voor een servicebeurt. Maar ook daarna is regelmatige controle van belang. Daarmee voorkom je dat kleine gebreken leiden tot grotere reparaties. De vakman heeft ook het juiste gereedschap om verder te kijken dan je zelf meestal kan. Er is altijd een vakman van Bike Totaal bij jou in de buurt.
Fietsonderhoud wat je aan de fietsvakman kan overlaten:

  • Spaken spannen en zo eventueel een slag uit je wiel halen. Remkabels en versnellingskabel smeren. Zelf kun je hier niet altijd eenvoudig los krijgen om er olie in te spuiten. Hij controleert dan ook of de remmen en versnelling wel goed zijn afgesteld.

  • Ketting smeren. Bij een open kettingkast of een derailleur kun je dit vaak zelf doen. Bij een gesloten kettingkast kan het handiger zijn om dit aan de vakman over te laten. De fietsvakman spant dan zo nodig meteen je ketting.

  • Inspectie op scheurtjes, deuken of andere beschadigingen die gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van je fiets.

  • Bouten en moeren controleren van bijvoorbeeld je stuur, zadel en pedalen.

  • Niet zichtbare bedrading van de verlichting controleren. Ook een breukje in een draadje kun je zelf niet altijd zien, maar kan een vakman wel constateren.

  • Remblokken vervangen als dat nodig is. Zeker bij schijfremmen of rollerbrakes kan het beter zijn om dit aan de fietsvakman over te laten.

  • Bij een elektrische fiets controleert hij het elektrische aandrijfsysteem, waaronder de motor en de diverse sensoren.

  • Bij e-bike onderhoud kan het ook nodig zijn om de software voor de aansturing van je fiets te updaten. Als je hier zelf niet zo handig mee bent helpt jouw fietsvakman hierbij.