E-bikes in de stad

Snel van A naar B

Wij zijn er voor alle fietsers, maar deze informatieve pagina is vooral voor fietsers die hun e-bike (willen) gebruiken voor ritten in en door de stad. We kennen allemaal wel het nare gevoel als we te hard hebben gefietst en bezweet aankomen op onze eindbestemming. Bij een fiets met elektrische trapondersteuning fiets je een stuk sneller -en milieubewuster- van A naar B; en dat zonder bezweet aan te komen. Wie had gedacht dat e-bikes zo nuttig en functioneel konden zijn, zelfs voor korte ritten! Wil je de aandachtspunten van een elektrische fiets in de stad weten? Lees dan snel verder.


Twee sloten: een extra veilig gevoel
Bijna elke Nederlander heeft het wel een keer meegemaakt: je komt terug van winkelen, een bezoek aan familie of een lunch in de stad en je fiets staat niet meer waar je hem hebt achtergelaten. Enorm vervelend; de moed zakt je in de schoenen. Hoe kan dat? De fiets stond toch op slot?

Elektrische fietsen vallen in de groep fietsen die het meest gestolen worden in woonwijken. Zorg er dus voor dat jouw fiets goed op slot staat bij jou thuis; maar ook zeker elders in de stad. Om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken, kun je gebruik maken van twee sloten in plaats van één. Als een dief twee sloten door moet knippen, is hij/zij langer bezig en is de pakkans groter. Een goede optie is een ART-goedgekeurd kettingslot. Monteer dit tweede slot hoog aan een vast object, zodat de fiets extra veilig staat in de stad.


TIP! Wil jij je tijdens een lunch of een bezoekje aan stad nooit meer zorgen maken over diefstal van je elektrische fiets? Sluit dan ook een fietsverzekering af. Met de ENRA fietsverzekering heb je razendsnel een nieuwe e-bike en kunt je weer fijn fietsen.

Wat is het perfecte zadel voor korte ritten?
Ook als je vrijwel alleen maar korte afstanden fietst, wil je een comfortabel zadel. Zo hoef je onderweg niet te gaan staan op de pedalen of heen en weer te draaien op het zadel om zadelpijn te voorkomen. Het meest comfortabele zadel voor korte ritten is zacht. Een goede optie is het Freedom zadel van Selle Royal. Dit zadel is niet te hard en te krijgen in een dames- en herenmodel. Een te hard zadel belast de pezen en zenuwen rond de zitbeenderen teveel, wat juist zadelpijn veroorzaakt. Deze pijn ontstaat doordat de zenuwen en pezen deze harde belasting niet gewend zijn. Controleer dus of het zadel op jouw e-bike geschikt is voor jouw lichaam. Op die manier kun je fijn van de ene kant van de stad naar de andere kant fietsen.


Technische aspecten: motor en accu
In de stad vliegen links en rechts andere weggebruikers langs je heen. Voor het drukke verkeer, de fietspaden en de wegen in de binnenstad is een elektrische fiets met een middenmotor de beste keuze. Fietsen met dit type motor liggen namelijk stabiel op de weg. Bij het maken van (onverwachte) bochten, valt het gewicht van de motor dan niet direct één kant op.

Met een e-bike haalt je gemakkelijk 25 km/pu, met een stadsfiets moet je daar behoorlijk voor doortrappen. Voor korte ritten door de stad is een e-bike dus stukken handiger en sneller dan een stadsfiets. We kunnen ons voorstellen dat je baalt als je aan de andere kant van de stad met een lege accu komt te staan. Om het te voorkomen kun je het beste kiezen voor een accu van 400 Wh of meer. Zo heb je voldoende actieradius (= aantal kilometers dat u kunt afleggen met de accu) om de stad rond te rijden. Kijk in onze webshop voor elektrische fietsen van Sparta, Gazelle, Batavus en Koga.

Bij ons krijg je bij elke fiets een Fietspaspoort met servicepakket. Bij elektrische fietsen kun je zelfs kiezen voor 5 jaar garantiepakket, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken om de aanschafprijs van een motor of accu als deze stuk gaat. Je kunt zo 5 jaar lang zorgeloos fietsen!


Niet alweer een lekke band!
Bent je net lekker snel van A naar B aan het fietsen met een e-bike, heb je opeens een lekke band! Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Helaas ligt er in stedelijke gebieden redelijk veel klein, rondslingerend puin op de fietspaden. Zelfs met de anti-lekbanden die tegenwoordig op e-bikes gemonteerd worden, zorgen dingen als spijkers, glas en andere scherpe voorwerpen nog steeds vaak voor een lekke band. De enige manier om de kans op een lekke band zo klein mogelijk te maken, is door te letten op de dikte en kwaliteit van de anti-leklaag. Met de Schwalbe Marathon Plus bijvoorbeeld heeft u met een sterke 5 mm dikke anti-leklaag de beste bescherming; zelfs tegen glas en punaises!

Schat fietstassen op waarde
Stel je eens wereld voor zonder fietstassen… Waar laat je je schoudertas dan? Of je regenpak, te warme jas, cadeautje voor de jarige, handschoenen, kettingslot of fietspomp? De meeste fietsers onderschatten hoe praktisch fietstassen zijn, terwijl ze voor elke afstand van pas komen. De fietstassen van tegenwoordig kunnen gelukkig ook op elektrische fietsen gemonteerd worden. Zo valt de accu gelijk een stuk minder op.

Als je jouw fietstassen ook wilt gebruiken als boodschappentas, dan is het MIK-systeem erg handig. Met een MIK-plaat op de bagagedrager, kun jij je fietstassen van Basil gemakkelijk monteren en verwijderen. Op deze manier kun je de fietstas gemakkelijk mee de winkel in nemen. Dat scheelt het twee keer overpakken van boodschappen. Daarnaast voorkom je met dit systeem dat de fietstassen van jouw e-bike gestolen worden.