Fietsen naar je werk: 5 tips om voorbereid op pad te gaan

Fietsen naar je werk is goed voor je gezondheid, je portemonnee én het milieu. Als je dichtbij je werk woont stap je misschien al elke dag op de fiets. Maar woon je wat verder weg van je werk en wil je van fietsen naar je werk een gewoonte maken? Dan is het slim om je goed voor te bereiden. Waar kun je allemaal op letten als je de fiets naar kantoor pakt? We geven je 5 tips voor de beste fietsrit naar je werk.

1. Houd het weerbericht goed in de gaten

Misschien ligt het voor de hand: maar houd altijd het weerbericht in de gaten als je naar werk fietst! Regen of zonneschijn heeft een grote invloed op je rit en op de voorbereidingen die je kunt treffen.

Regen, regen en nog eens regen

Komt het met bakken uit de hemel? Dan is goede regenkleding onmisbaar om droog aan te komen op kantoor. Niet alleen houdt goede regenkleding je droog, maar het zorgt er ook voor dat je goed warm blijft in de winter. Naast een regenjas, een regenbroek en een regenponcho zijn er ook regenoverschoenen die je aantrekt over je schoenen. Zo blijven ook je favoriete stappers goed beschermd tegen die plensbuien!

Na regen komt...

Schijnt de zon? Smeer je goed in! In de zomer kun je met de sterke zonkracht al in 10 minuten verbranden. Zelfs als het bewolkt is kun je in de zomer goed verbranden. Maar ook in het voorjaar en het najaar moet je oppassen. Zorg er daarnaast voor dat je een zonnebril of fietsbril op zet. Zeker in de middag is de zon erg sterk en dien je je ogen goed te beschermen. Ook als de zon ondergaat in de winter kan deze gevaarlijk laag staan en in je ogen schijnen. In de zomermaanden is het ook altijd een goed idee om een volle waterfles mee te nemen. Bij warm weer is het belangrijk om voldoende water te drinken. Fiets je naar je werk op een race- of sportieve fiets, of kun je op kantoor douchen? Dan is sportieve fietskleding misschien wel iets voor jou!

2. Zorg voor een goede (waterdichte) werktas

Je laptop en andere werk essentials wil je natuurlijk gemakkelijk én veilig meenemen. De juiste (fiets)tas mag dan niet ontbreken. Vooral tijdens een langere rit zit je er niet op te wachten om de hele tijd die zware tas op je schouders te dragen. Gelukkig hoeft dat ook niet! Voor je rit naar werk raden we een enkele fietstas of een fietsrugzak aan. Deze fietstassen klik je gemakkelijk op je bagagedrager. Pijnlijke schouders of armen? Verleden tijd! Nadat je je fiets in de stalling hebt gezet maak je je tas gemakkelijk weer los van de bagagedrager. Gooi ‘m over je schouder, loop naar binnen en je werkdag kan beginnen! 

Hoe graag we het ook willen, het is niet altijd mooi weer als we de fiets naar werk pakken. Gelukkig zijn de meeste fietstassen waterdicht of komen ze met een speciale waterdichte hoes. Zo weet je zeker dat al je spullen droog aankomen!

Twijfel je nog over het type fietstas of wil je weten waar je op kunt letten? Lees de blog Welke fietstas moet ik kopen?

3. Fietsen naar werk? Check je fiets!

Je fiets al even niet gebruikt, of merk je dat je amper vooruit komt? Grote kans dat de banden wat zacht zijn geworden. Check of je banden hard genoeg zijn: kun je de band gemakkelijk indrukken met je vingers? Dan mogen je banden wel wat harder. 

Ook je fietsverlichting is goed om in de gaten te houden, vooral in de winter. Heb je een dynamo? Controleer of deze goed werkt op de voor- en achterverlichting. Heb je fietsverlichting op batterijen? Vervang deze als je verlichting niet meer fel genoeg is of niet meer werkt. Is er geen redden meer aan? Koop dan nieuwe verlichting. Met een verlichtingsset ben je gelijk klaar met je voor- én achterlicht. 

Koop je een fiets bij Bike Totaal, dan krijg je om de zoveel tijd automatisch een uitnodiging voor je volgende service- of onderhoudsbeurt. Zo kijkt de specialist onder meer naar de remmen, de trappers, de trapas en de versnellingen. Heb je een elektrische fiets? Dan zal de specialist extra aandacht besteden aan de accu en de motor. Zo weet je zeker dat je altijd op een fiets in topconditie rijdt.

Is je fiets aan de oude kant en heb je besloten om afscheid te nemen? Bekijk onze snel leverbare fietsen en e-bikes. Zo stap jij binnen de kortste keren op je nieuwe fiets naar kantoor!

4. Zorg dat je fiets goed op slot kan

Veel bedrijven hebben een (afgesloten) fietsenstalling. Toch is het belangrijk om ook op je werk je fiets veilig achter te laten. Neem een tweede slot mee en bevestig deze aan de stalling. Heb je een e-bike? Bij steeds meer fietsverzekeringen is het gebruik van een tweede slot verplicht om in aanmerking te komen voor een uitkering na diefstal. Zorg dus dat je altijd een fietsslot bij je hebt of aan je fiets hebt zitten.

5. Fietsen naar het werk: Zorg goed voor jezelf

En tot slot: wees een beetje lief voor jezelf! Fietsen naar het werk kan heel fijn zijn; een frisse neus, beweging en de vogeltjes horen fluiten. Maar als je elke dag die fietsrit maakt kan de glans er soms vanaf zijn. Zorg daarom dat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Neem een gevulde waterfles mee zodat je (zeker in de zomer!) goed gehydrateerd blijft. Neem een snack mee voor extra energie, en vergeet je zonnebrand niet. Fiets je langs een natuurgebied, over dat viaduct of langs dat mooie weiland? Stop eens onderweg om een foto te maken. Fietsen naar het werk voelt soms als een ‘moetje’ maar kan ook heel mooi zijn als je even de tijd neemt om stil te staan.