Ketting of riemaandrijving: wat zijn de verschillen? 

Comfort staat bij het fietsen steeds meer voorop. Ontwikkelingen volgen elkaar op om het fietsen steeds aangenamer en aantrekkelijker te maken. In deze ontwikkeling past ook de riemaandrijving in plaats van de ketting. De riemaandrijving (of belt-drive) heeft veel voordelen ten opzichte van de ketting, maar het kan niet op alle fietsen.  

Wat is een riemaandrijving? 

Tot voor kort werd de kracht die je op je trappers zet met een ketting overgebracht op het achterwiel. Steeds vaker gebeurt dit met een Gates CDX riemaandrijving. De riem is gemaakt van stevige kunststof en is voorzien van nokken om maximaal grip te hebben op de tandwielen. De Gates CDX is speciaal ontwikkeld voor elektrische fietsen, maar deze oersterke riem kun je ook op duurdere stadsfietsen tegenkomen.. 

Wil je een fiets met riemaandrijving kopen? Hieronder zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij. 

 

Voordelen van de riemaandrijving 

Onderhoudsarm: Riemaandrijvingen vragen over het algemeen minder onderhoud dan kettingaandrijvingen, omdat riemen niet hoeven te worden gesmeerd. 

Duurzaam: Riemaandrijvingen zijn duurzamer dan kettingen. Ze zijn minder gevoelig voor roest en slijtage, waardoor ze langer meegaan. Riemen hebben ook geen bewegende delen zoals pinnen en rollers, wat de kans op breuk vermindert. 

Stil: Een riemen maakt minder geluid tijdens het fietsen dan een ketting. Zo kun je op de fiets nog meer genieten van een mooie tocht in de natuur. 

Gewicht: Riemaandrijvingen zijn vaak iets lichter zijn dan kettingaandrijvingen. Dit kan voordelig zijn voor fietsers die op zoek zijn naar een lichtere fiets en een betere acceleratie. 

Geen smering nodig: Omdat riemen geen smering nodig hebben, blijven ze schoon en vrij van olieachtige resten. Je krijgt dus geen vuile kettingoliën op kleding en benen, waardoor ze een schoner en aangenamer fietservaring bieden. Dit maakt ze ook ideaal voor gebruik in een stedelijke omgeving en voor forenzen die hun fiets binnen moeten opslaan zonder zich zorgen te maken over olievlekken. 

Over het algemeen biedt een riemaandrijving op een fiets dus voordelen op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en geluidsproductie. Daardoor is het een aantrekkelijke keuze voor veel fietsers die op zoek zijn naar een comfortabele aandrijfoptie. 

Nadelen van de riemaandrijving 

Alleen maar voordelen zou te mooi zijn om waar te zijn. Riemaandrijving heeft ook een paar nadelen: 

Beperkte compatibiliteit: Riemaandrijvingen vereisen specifieke frameontwerpen en achterwielconstructies om te kunnen worden geïnstalleerd. Niet alle fietsframes zijn geschikt voor systemen met riemaandrijvings, waardoor de keuze van fietsen met riemaandrijving beperkt is. 

Minder versnellingsmogelijkheden: Riemaandrijving kan alleen worden toegepast op interne versnellingsnaven of singlespeed-configuraties. Dit is een beperking voor fietsers die graag meer versnellingen gebruiken voor verschillende terreinen en rijstijlen. De belt-drive is ook niet te combineren met een derailleur. 

Aanschafkosten: Fietsen met riemaandrijving zijn vaak wat duurder dan fietsen met traditionele kettingaandrijving. De hogere kosten kunnen een drempel vormen voor sommige fietsers. 

Minder efficiëntie: Hoewel riemaandrijving over het algemeen minder onderhoud nodig heeft, kan het iets minder efficiënt zijn dan kettingaandrijving. De flexibiliteit van de riem kan leiden tot enig energieverlies tijdens de overdracht. Dit is vooral merkbaar bij krachtig trappen of hoge belasting. 

Moeilijker vervangbaar: Als de riem beschadigt of breekt is het vervangen van een riem moeilijker dan het vervangen van een ketting. Speciale gereedschappen en vaardigheden zijn vaak nodig om de riem correct te installeren en af te stellen. Hier moet voor de meeste mensen een vakman aan te pas komen. 

Hoewel riemaandrijvingen verschillende voordelen bieden, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen te overwegen bij het kiezen van een fiets met een riemaandrijving, vooral in relatie tot je specifieke behoeften, rijstijl en budget.