De 4 type racefietsen
Alles wat je moet weten voordat je de sprong naar een nieuwe racefiets waagt

De wind in je gezicht, snelheid onder je wielen

Zondagochtend: je pakt je racefiets uit de schuur en geniet urenlang van nieuwe routes ontdekken door de veranderende landschappen. Met een racefiets kom je overal; natuurgebieden, onbekende wegen en bijzondere streekgebieden. Volgens de NTFU stappen er dan ook zo'n 850.000 Nederlanders meer dan 12 keer per jaar op hun racefiets. Val jij ook onder die 849.000 Nederlanders? Of wil je juist beginnen de weg op te gaan met de wind in je gezicht en de snelheid onder je wielen?

Wij vertellen je graag alles wat je moet weten vóór je een nieuwe racefiets koopt.

De verschillende type racefietsen op een rijtje

Endurance

Ontworpen voor comfort op lange ritten.
  • Comfortgerichte zitpositie

  • Trillingsdempende technologie voor extra comfort

  • Stabiel en voorspelbaar rijgedrag; goed voor beginners

  • Ideaal voor lange afstanden

Performance

Gericht op snelheid, responsiviteit en wendbaarheid.
  • Gestroomlijnde, racegerichte zitpositie

  • Lichtgewicht constructie voor maximale snelheid

  • Stijve frames en componenten om energieverlies te minimaliseren

  • Ideaal voor wedstrijden of snelle rijervaringen

Aero / Tijdrit

Specifiek ontworpen om de maximale snelheid te bereiken met tegenwind of in tijdritten.
  • Gestroomlijnde, racegerichte zitpositie

  • Gestroomlijnde frames en componenten

  • Diepere velgen en aerodynamische vormen voor nóg meer snelheid

  • Ideaal voor een geminimaliseerde luchtweerstand tijdens tegenwind of tijdritten

Gravel

Ontworpen voor avontuurlijke ritten.
  • Comfortgerichte zitpositie

  • Bredere banden voor meer grip en stabiliteit op ruwere ondergronden.

  • Robuuste constructie tegen de uitdagingen van off-road rijden.

  • Ideaal voor op de weg én off-road.

Op maat gemaakte afstellingen

Voor de juiste framemaat en afstelling kun je het beste naar de Bike Totaal fietsenwinkel gaan voor een fietsmeting. Op deze manier zit jouw fiets altijd comfortabel. Bel van te voren wel even of de betreffende fietsenwinkel beschikt over een sportief assortiment. We helpen graag.

Framemateriaal: carbon, aluminium, staal of titanium?

De volgende keuze: het framemateriaal. Wij hebben de voordelen van de diverse framematerialen voor je verzameld zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  • Staal: absorbeert schokken goed, zeer flexibel/comfortabel (omdat het minder stijf is dan de andere materialen), relatief goedkoop, roest niet snel, gemakkelijk te repareren, gaat lang mee.

  • Aluminium: licht, sterk, redelijk betaalbaar.

  • Carbon: licht, sterk, roest niet, redelijk comfortabel.

  • Titanium: zeer licht, zeer comfortabel, sterk, absorbeert schokken grotendeels, roest niet, flexibel en gaat daardoor lang mee.

Groepenset, versnellingsset of afmontage?

De shifters, cassette, fietsketting, voor- en achterderailleur, crankstel en remmen samen wordt een groepenset genoemd. Deze 7 onderdelen hebben te maken met het schakelwerk en de aandrijving van een racefiets. Als een fabrikant aangeeft dat een racefiets is afgemonteerd met Shimano Ultegra dan zijn alle eerdergenoemde onderdelen van dit merk en type. (Om een racefiets betaalbaar te houden kiest een fabrikant er sporadisch voor om onderdelen uit diverse groepen te mixen.)

  • Shimano Dura Ace (Di2): het pronkstuk in de Shimano-groep. Ontworpen voor professionals.

  • Shimano Ultegra (Di2): qua materiaal iets zwaarder dan Dura Ace, daardoor betaalbaarder. Wordt gebruikt door kritische racefietsers die meerdere malen per week op de fiets stappen voor een lange rit.

  • Shimano 105: beste prijs-kwaliteitverhouding. Iets zwaarder dan Ultegra, maar doet op gebied van kwaliteit niet veel onder. 

  • Shimano Tiagra: voor beginnende wielrenners die wekelijks/maandelijks een rondje maken. Betrouwbaar materiaal (ook bij mindere weersomstandigheden) voor een prima prijs.

  • Shimano Sora: perfecte groepenset voor beginners die met mooi weer een ritje willen maken.

  • Shimano Claris: wil je met korte ritjes in mooi weer testen of je racefietsen wel leuk vind, maar niet te veel geld uitgeven? Dan is deze groepenset geschikt voor jou!  

Extra's voor (pech) onderweg

Helaas zal het bij iedere fietser wel eens voorkomen dat de band lek raakt onderweg. Balen, maar dan zit er niets anders op dan vervangen of plakken. Neem dus een lichtgewicht zadeltas mee met een CO2-pomp, ee bandenplakset en eventueel een nieuwe binnenband.

Als je achteraf graag wilt kijken hoe snel, hoe ver of hoe lang je gefietst hebt, dan is een fietscomputer geen overbodige luxe. En om te voorkomen dat je verdwaalt op nieuwe wegen kan een fietsnavigatiesysteem uitkomst bieden. Om serieus aan je conditie te werken is een hartslagmeter onmisbaar. Zo weet je precies hoe zwaar je traint.

























Goed gekleed toeren = veilig toeren

Kleding: drielagensysteem
Hoe voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt bij koudere temperaturen? Het antwoord is simpel: laagjes. Met het drielagensysteem profiteer je van de vochtregulerende werking van fietskleding.

  • De eerste laag, ook wel de onderlaag genoemd, bestaat uit onder- of thermokleding. De functie van deze laag is om het transpiratievocht zo snel mogelijk af te voeren. Zorg er daarom voor dat de onderkleding op een comfortabele manier dicht tegen de huid zit om het zweet direct op te nemen.

  • De 2e of middelste laag is om je warm te houden. Deze laag bestaat uit een fietsshirt. Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat de lichaamswarmte behouden blijft.

  • De derde en laatste laag bestaat uit een (wind)jack of vest. Deze extra laag is afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden. Deze derde laag dient goed te ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen naar buiten kunnen worden getransporteerd. Daarnaast zorgt deze laag ervoor dat regen en wind het lichaam niet bereiken.

Wil je de voordelen van fietshandschoenen ervaren, maar niet de warmte ervan? Fietshandschoenen zijn er ook zonder "vingers" voor de zomer. Handig om trillingen op te vangen en voor extra grip op het stuur. Op dagen dat het 's ochtends koud is maar 's middags warm, kunnen losse arm-en beenstukken ook een perfecte oplossing zijn voor het - soms lastige - Nederlandse weer.

Racefietsschoenen: last van bindingsangst?

De fietsschoenen voor een racefiets worden meestal gebruikt in combinatie met een klikpedaal. Hierbij zitten er plaatjes onder de schoenen gemonteerd waarmee de schoenen vast op de pedalen worden geklikt. Doordat je vastgeklikt zit, schiet je niet van de pedalen af. Daarnaast kun je dubbel zoveel kracht zetten: zowel bij het duwen als trekken.

Overstappen op klikpedalen kan een eng idee zijn. Maar oefening baart kunst. Oefen eerst thuis een paar keer terwijl je tegen een muur of hek leunt. Zo kun je oefenen met het in- en uitklikken van de schoenen. Als je daarna op een weg gaat oefenen, begin dan ruim voordat je wilt stoppen met uitklikken door je hiel naar buiten te draaien. Zo krijgt je steeds meer gevoel en zelfvertrouwen om echt op pad te gaan. Bij veel pedalen kan de spanning van de klikveer worden ingesteld. Dat is vooral handig voor beginners. Je zet de veer dan wat losser zodat de schoen gemakkelijker loslaat van het pedaal.

























Fiets sneller met de juiste fietsbril

Met een goede fietsbril houd je optimaal zicht op de weg en de omgeving. Veel brillen hebben de mogelijkheid om de glazen te wisselen per weersomstandigheden. Zo ervaar je minder hindering van buitenaf en fiets je in snel in stijl! Er zijn zelfs fietsbrillen op sterkte verkrijgbaar. Voor alle informatie kun je je het beste laten informeren bij de fietsenwinkel bij jou in de buurt.

Ze schitteren geel en oranje en ze laten redelijk veel licht door. Je gebruikt de gele glazen dus voornamelijk bij bewolking, nevel of mist. De gele glazen filteren het blauwe licht, waarmee ze het contrast en de dieptewaarneming verhogen.Gele en oranje glazen
De transparante glazen laten vrijwel al het licht door en hebben geen invloed op het zicht. Wél bieden ze bescherming tegen schadelijke UV-straling en is een bril natuurlijk altijd een goede bescherming voor je waardevolle ogen tegen opspattende steentjes, insecten, regen en wind.Transparante glazen
Omdat deze glazen weinig tot geen kleurveranderingen geven, fiets je de wereld wat 'echter' door. De kleuren zullen minder intens ogen door de donkere tint van de transparante glazen. Je ogen raken met grijze of blauwe glazen minder snel overprikkeld.Grijze of blauwe glazen
De blauwe kleuren worden uit de lucht gefilterd, wat zorgt voor een verbeterd contrast. Let alleen wel op: mensen worden wakkerder van fel of blauw licht en een bril met bruine glazen kan dus zorgen voor meer vermoeidheid.Bruine glazen

Tips bij het kopen van een fietshelm

  • Voor de juiste maat, meet je jouw hoofdomtrek met een meetlint ongeveer 2 cm boven de wenkbrauwen.

  • Stel de riempjes in op een correcte maat; hierbij moeten de oren vrij zijn.

  • Let op dat de helm horizontaal op je hoofd zit.

  • Heb je een bril of gebruikt je een sportbril? Zet deze dan op bij het passen.

  • Schud na het vastklikken met je hoofd om te kijken of de helm goed blijft zitten.

  • Koop altijd een nieuwe fietshelm na een valpartij. De beschermende werking van de helm kan afgenomen zijn door de val.

Extra tip: In de zomer kun je zweetdruppels in je ogen tegengaan door onder je fietshelm een bandana te dragen. En in de winter een helmmuts om lichaamswarmte vast te houden. Handig!

Da’s pech: racefiets weg

Racefietsen staan in de top 3 van meest gestolen fietsen in Nederland. Ze worden gloednieuw gestolen uit fietsenwinkels, maar ook gewoon uit woonwijken en zelfs garages. Wat tegenwoordig helaas ook vaak voorkomt: tijdens een lange rit ga je koffie drinken met een stuk appeltaart. Helaas is het terras vol en moet je jouw racefiets uit het zicht stallen. Als je na 30 minuten de rit wilt vervolgen blijkt de fiets onvindbaar. Wij snappen ook dat je geen zwaar kettingslot met dikke schakels gaat meeslepen op een lichte racefiets, dus kun je de huis-tuin-en-keuken-dief afschrikken met een lichtgewicht micro kabelslot. Met meerdere fietsers onderweg? Maak dan met dit slot diverse fietsen aan elkaar vast. Zo kan de dief niet de fiets onder zijn arm meenemen.

De meest veilige oplossing blijft de combinatie van een slot en diefstalverzekering, bijvoorbeeld de Optimaal Casco verzekering van ENRA.

Eten en drinken voor onderweg

Neem altijd voldoende eten en drinken mee tijdens jouw rit. Het lichaam bestaat voor 60% uit water en bij 2% vochtverlies ontstaan er al negatieve effecten op de sportprestatie. Goed drinken is dus erg belangrijk. Dat hongerklop geen gunstig effect heeft op sportieve prestaties kun je vast zelf al wel raden. In het ergste geval kunnen de spieren de benen geen kracht meer leveren om te trappen. Om dat te voorkomen kun je onderweg regelmatig een voedingsreep eten.

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we met klotsende buik aan het sporten zijn. Wat is er dan fout gegaan?

  • Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft lang in de maag en wordt dus minder snel opgenomen. Deze hypertone sportdranken kun je beter niet nemen tijdens het sporten. Drink een hypertone drank alleen 60 minuten voor of na inspanning, anders krijg je last van een klotsende buik. Een voorbeeld van een hypertone drank is multivitamine sap.

  • Een hypotone sportdrank bevat juist minder deeltjes dan het eigen lichaamsvocht. Hierdoor kan de sportdrank snel de maag verlaten. Een hypotone sportdrank is daardoor zeer geschikt om te gebruiken als dorstlesser. Door het geringe aantal deeltjes krijg je er echter niet meer energie van. Ideaal voor recreatiesport of minder langdurige en minder vermoeiende inspanningen. Deze sportdrank bevat maximaal 6 gram koolhydraten.

  • Een isotone sportdrank bevat gemiddeld 6-9 gram koolhydraten per 100ml. Die koolhydraten zijn de directe energieleveranciers en verbruiken weinig zuurstof bij verbranden. Omdat een isotone sportdrank een gelijk aantal deeltjes heeft als lichaamsvocht, kan deze gemakkelijk worden opgenomen door het lichaam. De isotone drank vormt een soort gulden middenweg tussen hypotone en hypertone sportdrankjes: u voorkomt dehydratatie en zorgt ook voor nieuwe energie. Ideaal voor duursporten.

Patate, boter of wapper? Wielerjargon!

Tijdens grote toerrondes zoals de Tour De France, Paris-Roubaix en de Vuelta gooien zowel Nederlandse als Vlaamse verslaggevers er regelmatig wat wielerjargon tegenaan. Maar wie zegt dat die termen alleen gebruikt morgen worden door profs? Verras je (fiets)vrienden met de meest grappige of vreemde uitspraken!

  • aan de boom schudden: hard doorfietsen om te kijken of andere fietsers mee kunnen

  • koffiemolentje draaien: fietsen met een zeer kleine versnelling.

  • aan het elastiek hangen: achterin de groep fietsen en op het punt staan gelost te worden.

  • geparkeerd staan: zo langzaam (bergop) fietsen dat het lijkt alsof je stilstaat.

  • een wapper krijgen: hongerklop.

  • in de boter trappen: soepel fietsen.

  • op de grote molen: fietsen met een zeer grote versnelling.

  • vierkant draaien: niet soepel fietsen bijv. door een technisch probleem.

  • chasse patate krijgen: heeft helaas niets te maken met eten. Betekent zoveel als: er op sportief gebied van langs krijgen (omdat de kopgroep maar niet dichterbij komt.)