Je mountainbike onderhouden

Mountainbiken is heerlijk: crossen door de bossen over droge zandpaden en door modderige trails! Geen ondergrond is te gek voor een mountainbike.

Wanneer je zelf regelmatig je mountainbike uit de schuur pakt voor een rit, zal je niet kunnen voorkomen dat er een keer iets stuk gaat of slijt. Door je fiets goed te onderhouden, is het echter wel mogelijk om onnodige slijtage aan de fiets te voorkomen. Daarnaast kunnen ergere pechgevallen worden voorkomen. Welke spullen vormen de basis voor goed fietsonderhoud en welke stappen moet je nemen om de mountainbike juist te onderhouden? Wij vertellen het je graag, want wij houden van alle fietsen!

Stap 1: Mountainbike schoonmaken

Na een rit in droge omstandigheden is het afborstelen van je fiets voldoende voor het schoonmaakgedeelte. Pak hiervoor een zachte borstel om geen lak te beschadigen.

Na het mountainbiken in een natte, modderige omgeving is het aan te raden je fiets altijd schoon te maken met een zachte borstel, warm water en fietsreiniger. Voor de ketting bestaan er speciale kettingreinigers, hiermee verdwijnt het vuil wat tussen de schakels is gekomen. Om de ketting extra schoon te krijgen bestaat er ook een kettingreiger incl. borstels die je om de ketting heen plaatst en daarmee de ketting grondig kan reinigen.

Tip: Gebruik nooit de harde straal van een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je water en vuil in de lagers. Kies liever voor de sproeistand.

Laat nu de fiets goed drogen voordat je overgaat naar stap 2.

Stap 2: Ketting smeren

Na het schoonmaken van je mountainbike is het tijd voor het smeren van één van de belangrijkste delen van een fiets: de ketting.

Zorg dat je ketting pas gaat behandelen wanneer de ketting goed droog is. Smeer vervolgens de droge ketting in met een dun laagje olie. Houd hierbij rekening met de omstandigheden waarin je meestal fietst: Wet Lube is voor natte omstandigheden, Dry Lube voor droge. Draai de ketting daarna een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek. Zo voorkom je dat er onnodig veel zand of viezigheid aan de olie blijft hangen.

Stap 3: Controleren materiaal

  • Tandwielen en ketting
    Als je problemen hebt met schakelen of als de ketting over de tandwielen schiet dan kan het zijn dat dat tandwiel versleten is. Slijtage van een kettingblad of tandwiel kan je direct herkennen aan de vervorming van de tanden. Hoe puntiger de tanden, hoe groter de slijtage. Wanneer je de ketting naar het voorwiel trekt en de ketting komt los van het tandwiel dan is het aan te raden om de ketting en tandwielen te vervangen. Controleer ook regelmatig de ketting op gebroken schakels, om te voorkomen dat deze onverwachts knapt.

  • Banden
    De bandenspanning van je fietsband bepaalt de rolweerstand. Deze spanning is voor een mountainbiker een compromis tussen grip en weerstand: met een lage spanning kan de band zich beter (ver)vormen, waardoor deze meer grip heeft in bochten en op oneffenheden. Met meer spanning in de band is de rolweerstand minder en fiets je lichter. De juiste bandenspanning verkleint de kans op lekrijden en zo zal de band langer meegaan. Welke spanning het beste is voor de band is afhankelijk van de breedte van de band, het gewicht van de berijder en de ondergrond. In de modder en sneeuw is een lagere bandenspanning aan te raden, maar op een harde ondergrond is een hardere band beter. Op elke buitenband wordt aangegeven tot hoeveel bar of psi de band opgepompt mag worden. In de regel wordt een mountainbikeband tussen de 1,8 en 2,5 bar opgepompt.

  • Helm
    Vergeet je helm niet! Het dragen van een mountainbikehelm is essentieel om je veiligheid op de mountainbike te garanderen. Controleer je helm regelmatig op slijtage en beschadigingen. Als er tekenen zijn van slijtage moet de helm onmiddellijk worden vervangen. Ben je een keer gevallen? Ook dan moet een mountainbikehelm direct worden vervangen. Toe aan een nieuwe MTB helm? Bekijk het assortiment MTB helmen.


Bekijk hier ons assortiment onderhoud-, smeer- & reinigingsmiddelen.


Een greep uit het assortiment onderhoudsmiddelen