De 5 mooiste fietsroutes van Utrecht

De provincie Utrecht ligt centraal in Nederland en is bijzonder gevarieerd. Met de onderstaande fietsroutes kom je door zeer uiteenlopende landschappen, van weidse weilanden tot heerlijke heuvels. Ook kun je genieten van kastelen, vogels of bossen. Je hebt dus voor elk wat wils en schoonheid in alle seizoenen. 

De fietsroutes zijn uitgezet op knooppunten. Als je de knooppuntenapp downloadt op je telefoon kun je van tevoren de route alvast uitstippelen.


Soesterberg, Soestdijk en Amersfoort
50 km, licht heuvelachtig

Deze prachtige fietsroute brengt alle variatie binnen 50 kilometer. Start- en eindpunt zijn Vliegveld Soesterberg met een weids uitzicht op de omgeving. Langs de Leusderhei en door het bos kom je via de Koppelpoort in de historische stad Amersfoort. De Koppelpoort maakte in 1400 al deel uit van de eerste ommuring van de stad. Door de polder fiets je naar Soest, waar je Paleis Soestdijk kunt bewonderen. De Hoge en Lage Vuursche is een schitterend bosgebied, waar je in alle rust van kunt genieten. Vlak voordat je weer terug bent bij het vliegveld kom je langs de schitterende zandverstuiving Soestduinen. Heb je nog wat tijd over dan is het Nationaal Militair Museum een absolute aanrader. 

Hier de knooppunten voor deze afwisselende fietsroute

Rondje Spakenburg
40 km, heel vlak

Deze prachtige fietsroute start in Amersfoort. Nadat je in het historische centrum genoten hebt op één van de vele pleinen ga je op pad richting Spakenburg. Je fietst door het vlakke polderland waar je veel verschillende weidevogels kunt spotten. Spakenburg is nog steeds een sfeervolle vissersplaats met de gezelligheid van een haven. In de Scheepstimmerwerf worden nog steeds botters gemaakt. Via Bunschoten en de Korenmolen De Hoop fiets je opnieuw door de polder naar de Eem. Hier kun je kiezen: langs de Eem naar Amersfoort fietsen of de Fietsboot Eemlijn pakken. In de lente, vanaf half april, is de fietsboot een aantrekkelijke optie om de polder en de vele daarin broedende weidevogels vanaf een andere kant te bekijken. Ben je eenmaal terug in Amersfoort, dan kun je nog genieten van kunst in het Mondriaanhuis of historie in Museum Flehite. 

Beschrijving van Rondje Spakenburg

Maak je e-bike compleet

De Treekroute
33 km, heuvelachtig

Op de overgang van de Gelderse Vallei naar de Utrechtse Heuvelrug ligt Landgoed De Treek – Henschoten. Op één van de grootste particuliere landgoederen van Nederland gaat de hoge en droge Utrechtse heuvelrug langzaam over in de natte natuur van de Gelderse vallei. De natuurlijke route is daardoor bijzonder gevarieerd. Het eerste deel langs de Leusderheide is extra mooi als aan het eind van de zomer de heide paars kleurt en in het begin van de herfst als de bomen 50 tinten geel worden. Door het bos fiets je langs vliegveld Soesterberg naar de indrukwekkende zandverstuiving van de Soesterduinen. Via het prachtige historische Amersfoort kom je weer terug op het Landgoed de Treek-Henschoten. 

Beschrijving van deze afwisselende Treekroute

Op zoek naar Mondriaan en Rietveld
39 km enkele reis, vrij vlak

Het is misschien gek, maar Rietveld en Mondriaan hebben elkaar nooit ontmoet. Twee grote kunstenaars die grotendeels in dezelfde periode vergelijkbare werken maakten. Met deze fietsroute kun jij in ieder geval hun kunst ontmoeten. Van het museum rond de schilder Piet Mondriaan, geboren in Amersfoort, tot de talrijke creaties van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld, geboren in Utrecht.
De route begint bij Slot Zuylen, een van de oudste kastelen langs rivier de Vecht. Rietveld ontwierp een tafel en drie stoelen voor het poortgebouw van het kasteel. Vervolgens fiets je door de binnenstad van Utrecht langs onder andere het Centraal Museum, begraafplaats Soesterbergen, met het grafmonument van Rietveld en het Rietveld-Schöderhuis. Na Utrecht fiets je via Zeist en Soesterberg naar Amersfoort. Daarbij kom je onder andere langs het Park Vliegbasis Soesterberg. De route eindigt bij het Mondriaanhuis in Amersfoort.
De route is ook de andere kant op bewegwijzerd, maar je kunt natuurlijk ook de trein terug pakken. Aan een snelle doorfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort wordt nog gewerkt. 

De route Op zoek naar Mondriaan en Rietveld

De prachtige bossen bij Soest
41 km, heuvelachtig

Je start op de parkeerplaats van Zonnegloren in Soest. Het eerste wat je tegenkomt is de grote zandverstuiving van Soesterduinen. Je kunt hier even afstappen voor een soort ‘strandwandeling’. Voorbij Soest kom je door meerdere bosgebieden, zoals Boscomplex Hees, Hoge en Lage Vuursche en het Baarnse Bos. Sinds 18758 is dit laatste bos toegevoegd aan Paleis Soestdijk. Deze gevarieerde bossen zijn magisch in de herfst als je de vochtige bladeren ruikt, de bomen alle kleuren krijgen en je in het bos de meest uiteenlopende soorten paddenstoelen kunt vinden. Langs de Eem fiets je een stuk over de gerestaureerde en historisch belangrijke Grebbedijk. 

Route door de Prachtige Bossen bij Soest

Het je een mountainbike? Deze plek is ook het startpunt voor een lekkere MTB-track. Dan heb je wel een vignet nodig.