Beveiligingsniveau fietssloten: AXA, ABUS en ART

Op deze pagina vind je de beveiligingsniveaus van de grootste fietsslot merken AXA en ABUS. Daarnaast vind je alles wat je moet weten over ART fietssloten en de ART keurmerk classificering. En het antwoord op de vraag: welke sloten zijn geschikt voor een fietsverzekering?

AXA fietsslot: veiligheidsniveau

Fietssloten van AXA zijn ingedeeld in veiligheidsniveaus. Niveau 1 staat voor de lichtste fietssloten. Niveau 15 staat voor de sterkste fietssloten.

 • AXA veiligheidsniveau 1 – 6
  Deze fietssloten vallen onder de basis beveiliging. Dit zijn lichtere sloten, perfect voor kinderfietsen en fietsen die een korte periode gestald staan op een plek waar de kans op diefstal klein is.

 • AXA veiligheidsniveau 7 - 10
  Dit zijn sterke fietssloten die uitermate geschikt zijn als tweede slot voor fietsen die op school of op een drukbezochte plek met veel publiek gestald staat. Deze fietssloten zijn geschikt voor elektrische fietsen en stadsfietsen.

 • AXA veiligheidsniveau 11 - 15
  Deze fietssloten hebben de hoogste beveiliging en zijn geschikt als je je fiets voor langere tijd parkeert of in de stad neerzet. Deze sloten zijn allemaal goedgekeurde sloten die voldoen aan de eisen van een fietsverzekering. Meer over geschikte sloten voor een fietsverzekering lees je verder op deze pagina. Deze fietssloten zijn geschikt voor duurdere fietsen zoals elektrische fietsen, speed pedelecselektrische bakfietsen en stadsfietsen.

ABUS fietsslot: Security Level

Fietssloten van ABUS zijn ingedeeld in Security Level. De getallen zeggen hoe veilig een slot is. Hoe hoger het getal, des te veiliger het slot.

 • ABUS Security Level: 1 - 4
  Deze sloten bieden een standaard diefstalbeveiliging en zijn geschikt voor gebieden met een laag risico. Deze categorie wordt vaak gebruikt bij kinderfietsen, als secundair slot of als accessoirebeveiliging voor je fietshelm of fietstas.

 • ABUS Security Level: 5 - 9
  Deze sloten hebben een goed niveau van beveiliging en zijn het meest geschikt voor regio's met gemiddeld tot laag diefstalrisico. Ook worden de sloten gebruikt voor gemiddeld dure fietsen. Deze sloten zijn ook geschikt als hoogwaardig secundair slot in gebieden met een gemiddeld risico op diefstal.

 • ABUS Security Level: 10 - 15
  Deze sloten bieden maximale bescherming voor hoogwaardige fietsen in grote steden en regio's met een hoog risico op diefstal. Deze sloten worden gebruikt voor duurdere fietsen. Het overgrote deel van deze sloten zijn voorzien van het ART keurmerk en dus geschikt om een fietsverzekering af te sluiten. Meer over het ART keurmerk lees je verder op deze pagina.

Welk fietsslot voor de verzekering?

Heb je je fiets verzekerd? Veel verzekeraars eisen dat je je fiets op slot zet met een goedgekeurd ART-slot. ART sloten zijn sloten die zijn goedgekeurd door Stichting ART. ART keurt alle sloten en voorziet de goedgekeurde sloten van het ART-keurmerk. Sloten met dit keurmerk zijn uitgebreid getest en gecontroleerd en worden door fabrikanten gezien als de meest veilige sloten in Europa. Zo weet je zeker dat je een slot koopt dat aan de gestelde eisen en voorwaarden voldoet.

ART slot: ART-keurmerk classificering

Het ART-keurmerk classificeert fietssloten in verschillende beveiligingsniveaus, variërend van 1 ster tot 5 sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe hoger het beveiligingsniveau van het slot. Elk beveiligingsniveau is gebaseerd op uitgebreide tests en evaluaties van de sloten op verschillende aspecten, zoals de duurzaamheid, de weerstand tegen verschillende kraakmethoden en het gebruiksgemak. Een ART-slot herken je aan het ART-logo met het aantal sterren op het slot in de vorm van een sticker of afdruk. Op het logo moet ook het goedkeurnummer zichtbaar zijn. Alle fietssloten in het assortiment van Bike Totaal voorzien van het ART-keurmerk kun je herkennen aan de tekst 'ART keurmerk' in de beschrijving van het slot.

De classificering is als volgt:

 • ART 1 = 1 ster (*) is minimale beveiliging

 • ART 2= 2 sterren (**) voor fietsen

 • ART 3 = 3 sterren (***) voor brom- en snorfietsen

 • ART 4 = 4 sterren (****) voor motorfietsen

 • ART 5 = 5 sterren (*****) voor motorfietsen

Bij motorfietsen hangt het onder andere af van de waarde van de motor of je een 4 of 5 sterren slot nodig hebt. Welk slot jouw verzekeringsmaatschappij vereist voor je motor kun je terugvinden in de poliswaarden.

Waar koop ik fietssloten en ART sloten?

Bike Totaal heeft een uitgebreid assortiment fietssloten. Van ringsloten, tot beugelslotenkabelslotenkettingsloteninsteekkettingen en vouwsloten. Weet je niet welk type fietsslot je moet kiezen? Lees de blog Welk fietsslot moet ik kopen?

Fietssloten met het ART-keurmerk herken je door de tekst 'ART keurmerk' in de beschrijving van het slot. Twijfel je nog? Kom langs de winkel en laat je adviseren door de specialist. Met meer dan 140 winkels is er altijd wel één bij jou in de buurt. Weet je het al? Bestel je nieuwe fietsslot eenvoudig online. Haal 'm gratis op in de winkel of laat 'm gratis thuisbezorgen (vanaf 50,-). Wel zo makkelijk. En is je fietsslot op voorraad? Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen al in huis!

AXA sloten

Abus sloten

ART sloten