De 5 mooiste fietsroutes van Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is één van de meest dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden ter wereld, maar heeft toch genoeg mooie plekken om te fietsen. Fiets bijvoorbeeld langs de Ackerdijkse Plassen, door de Bollenstreek of door het rivierengebied. Heb je het historische Brielle al eens bezocht, of de wereldberoemde en idyllische molens bij Kinderdijk?

Fietsroute Bollenstreek
48 km, vlak

Geestgronden zijn een uitstekende voedingsbodem voor bloembollen. Niet geheel toevallig vind je dit mengsel van duingrond met klei of veen in de Bollenstreek. Noordwijk dankte vroeger een deel van zijn welvaart aan de bloembollenteelt. Noordwijkerhout noemt zich 'het hart van de bollenstreek', de gemeente heeft het grootste oppervlakte aan bollenvelden. Noordwijkerhout ligt dan ook in het hart van deze fietsroute. Lisse is bekender, waarschijnlijk omdat hier de Keukenhof ligt. Jaarlijks trekt dat zo'n miljoen bezoekers van over de hele wereld. Het is niet verrassend wanneer je deze kleurrijke fietstocht moet maken: in de lente natuurlijk. 

 Knooppunten en routebeschrijving van de Fietsroute Bollenstreek


Werelderfgoed Kinderdijk
33 km, heel vlak

Weilanden met grazende koeien, slootjes vol watervogels en aan de oevers draaien de molens in de wind. Dit is een fietsroute voor wie de typische Hollandse beelden met eigen ogen wil zien! 

De molens van Kinderdijk staan in de Alblasserwaard en vormen samen met de dijken een bijzonder landschap. De molens dateren al uit de 18e eeuw. Er staan maar liefst negentien molens in Kinderdijk. De molens van de Overwaard zijn bedekt met riet, waar de molens van de Nederwaard gebouwd zijn van steen. Allemaal hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het droogmalen en het op peil houden van de waterstand in de Alblasserwaard.
Molen Nederwaard no. 2 en molen Blokweer zijn ingericht als museum en zeker een bezoekje waard. Binnen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Bij het bezoekerscentrum of online boek je tickets om de gewiekte erfgoederen van binnen te bekijken. Wist je dat er in dit gebied ook veel archeologische vindplaatsen zijn? Er zijn sporen gevonden van menselijke bewoning uit de prehistorie en de Romeinse tijd. 

 Beschrijving van deze historische route Werelderfgoed Kinderdijk 

Maak je e-bike compleet

De (fiets)route van Hein
44 km, vlak

Hellevoetsluis heeft jarenlang als belangrijkste marinehaven van Nederland gefungeerd. Het was een belangrijke strategische locatie voor de Nederlandse marine en bood bescherming tegen aanvallen vanuit zee. Hier bracht Piet Hein in 1628 zijn beroemde zilvervloot aan land, na een succesvolle aanval op de Spaanse vloot. De Nederlanders konden hierdoor hun financiële positie flink versterken. 

 Ten noorden van Rockanje vind je een bijzonder natuurverschijnsel dat maar op enkele plaatsen in Nederland voorkomt. In het meertje de Waal is een van de weinige groeiende stenen (een soort koraal) van Nederland te vinden is.
Tijdens de tocht passeer je ook Brielle, een historische vestingstad met een rijke geschiedenis. Op 1 april 1572 wisten de Watergeuzen onder leiding van Willem van Oranje Brielle te veroveren op de Spaanse bezetters, waarmee de basis werd gelegd voor de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden. De verovering van Brielle wordt nog elk jaar gevierd tijdens de jaarlijkse "1 april-viering". Je weet wel: op 1 april verloor Alva zijn bril (Den Briel). 

 Beschrijving van deze historisch interessante Fietsroute van Hein

Ackerdijkse Plassen en Broekpolder
66 km, vlak

Zo veel mooie natuur onder de rook van Rotterdam? Deze fietsroute brengt je door wonderschone natuurgebieden die je misschien nog niet kende. Wist je bijvoorbeeld dat een kwart van de gemeente Vlaardingen bestaat uit de Broekpolder? Een heerlijke groene plek waar je goed kunt recreëren. Je fietst ook langs het nog niet voltooide natuurgebied Polder Schieveen, waar natuur en ontspanning straks hand in hand gaan.
Ontdek de kolonie blauwe reigers in het moerasbos van Vlietlanden, een gebied dat heel on-Hollands niet is ingepolderd maar waar je nog echt ouderwetse Hollandse natuur aantreft.
De Ackerdijkse Plassen zijn een echt vogelparadijs. Blauwborst, kievit, havik, een unieke kolonie aalscholvers, slobeend, smient, tureluur, witgat, zilverreiger: ze voelen zich hier allemaal thuis. Om de rust te beschermen kun je het gebied niet in maar je kunt er wel omheen fietsen. Wel kun je op iedere eerste zaterdag van de maand met Natuurmonumenten mee op vogelexcursie. Wanneer je gaat maakt niet uit; zomer en winter is hier van alles te bekijken. Tip: neem je verrekijker mee. 

 Hier de beschrijving en knooppunten voor de schitterende route Ackerdijkse Plassen en Broekpolder 

Duin- en zeeroute
34 km, vrij vlak met af en toe een duin

Tijdens deze fietstocht langs Leiden, Katwijk en Wassenaar kom je prachtige natuurgebieden en bijzondere bezienswaardigheden tegen. Je begint en eindigt de Duin- en Zeeroute in het prachtige historische Leiden. Naast het gezellige centrum heb je hier ook de bijzondere en boeiende musea Corpus en Naturalis. Voor of na je rit zijn deze zeker de moeite van een bezoek waard. Via de levendige boulevard van Katwijk rij je de prachtige Hollandse Duinen in. Wil je even uitwaaien? Zet je fiets goed op slot en pak dan één van de vele strandopgangen. Vervolgens rijd je door de duinen en langs Wassenaar naar recreatieplas het Valkenburgse meer. Hier kun je gezellig iets eten of drinken voordat je weer terugrijdt naar Leiden. 

 Fietsroute door Leiden, Wassenaar (fietsnetwerk.nl)