De 5 mooiste fietsroutes van Zeeland

Zeeland is de provincie met de meeste zonuren van Nederland. Maar het is er zelden te worm om te fietsen door de zilte zeewind die altijd door je haren strijkt. Al trappend zie je de schepen voorbijvaren. Fietsen in Zeeland is heerlijk in ieder jaargetijde! Overal in de provincie zijn er routes waar je zo langs het water of door de Zeeuwse polder kunt fietsen. Denk aan de verrassende Zak van Zuid-Beveland bijvoorbeeld. Het Landelijk Fietsplatform heeft Zeeland niet voor niets bestempeld tot een van de best beoordeelde fietsprovincies!

Rond het Veerse Meer
58 km, vlak

De geschiedenis van het Veerse Meer begint in 1961 met de afsluiting van het Veerse Gat als onderdeel van de Deltawerken. Met deze route fiets je het hele meer rond. Trotseer de wind op de Veersedam, of pak de veerboot naar de overkant.
Het fietspad ligt bijna de hele weg parallel aan het water. Onderweg zie je zeilboten en surfers over het water scheren. In de historische stad Veere herinneren de straten en gevels aan een rijk verleden.
Onderweg kom je langs natuurgebieden (Fort den Haak, Caisson Oostwatering, Zilveren Schor) en gezellige stadjes en dorpen met heerlijke horecagelegenheden.
In de zomer kun je je route inkorten door gebruik te maken van twee toeristische veerdiensten: tussen Veere en Kamperland en tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. 

 Knooppunten en beschrijving van Rond het Veerse Meer

Zwinroute
39 km, vlak

De duinenrij tussen Nederland en België wordt onderbroken door een brede geul: het Zwin. Deze route leidt je langs schorren, slikken en zandvlaktes. Maar ook door grensdorpen met een typisch Vlaams karakter en een klein stukje Vlaanderen.
In de 12e eeuw was het Zwin een machtige zeearm naar Brugge. De zeearm verzandde en veranderde in een onbegaanbaar gebied van kreken, geulen en schorren. Het is nu een dynamisch en zeer gevarieerd natuurgebied waar eb en vloed, zout en zoet en zand en klei elkaar afwisselen.
Onderweg kom je door levendige grensplaatsen als vestingstadje Sluis met zijn stenen beer en de Brugse Poort. Maar je passeert ook verstilde dorpen als Sint Anna ter Muiden. Bij Cadzand-Bad wordt uit een heel ander vaatje getapt. Je gaat de bruisende boulevard over in een buitendijks fietspad met uitzicht over de Westerschelde. 

 Uitgebreide beschrijving van de Zwinroute 

Maak je e-bike compleet

Zilte route langs mosselen en oesters
50 km, vlak

In Zeeland is het mooi fietsen. Door de hele provincie vind je ontelbare knooppunten. En wat nog leuker is: langs de knooppuntenroutes worden fietscafés aangegeven waar je jezelf en je e-bike kunt opladen.
Een van de smakelijkste routes is de mossel- en oesterroute. Je toert langs het zilte water van de Ooster- en Westerschelde. De mosselen en oesters kom je overal op deze route tegen en je ziet en hoort hoe ze gekweekt worden. En dat is een heel fascinerend proces! Geniet onderweg ook van de prachtige natuur en de vele vogelsoorten die foerageren op de natte gebieden van Nationaal Park Oosterschelde. 

 Zilte route langs mosselen en oesters | Zeeland.com

Monumentaal fietsen
61 km, vlak

De verbinding met open zee zorgde op Schouwen-Duiveland in het verleden voor veel welvaart. De fietsroute langs de vele historische monumenten op dit eiland. Met meer dan 500 rijksmonumenten heeft Zierikzee veel moois te bieden. In de oude stadshaven meerden ooit grote koopvaardijschepen aan. Maar door verzanding van de Gouwe keerde het tij. De bouw van de Dikke Toren stokte daardoor op 62 meter. Overigens moet je deze toren niet verwarren met de Plompe Toren bij Burgh Haamstede. Deze toren is het enige dat resteert van de 15 dorpen die hier in de 15e en 16e eeuw in het water zijn verdwenen.
De route voert je ook langs het Grevelingenmeer en de Oosterschelde en de monumenten van Brouwershaven, Renesse en Haamstede. Tussendoor trap je door duinen, bossen en weidse natuurgebieden. 

 Hier de beschrijving en knooppunten van de route Monumentaal Fietsen

Fietscafés in Zeeland

Dit is geen fietsroute, maar zeker het vermelden waard! Fietsen in Zeeland is heerlijk! En de fietscafés die je onderweg tegenkomt, maken het nóg fijner! Ze bieden namelijk extra voordelen voor fietsers. Fietscafés in Zeeland zijn er in alle soorten en maten, van grand café tot koffiehuis.
Fietscafés bieden, ten opzichte van 'gewone' cafés, uitgebreide faciliteiten speciaal voor fietsers. Een sanitaire ruimte om je op te frissen, een watertappunt voor bidons en bij sommige fietscafés zijn oplaadpunten voor je elektrische fiets. Voor de pechvogels is er een EHBO-kit aanwezig en een fietsreparatieset. Je kunt er routekaarten kopen en je vindt er informatie over de omgeving.
Hier vind je de Fietscafés