De 5 mooiste fietsroutes van Overijssel

Overijssel biedt een prachtig landschap dat perfect is voor fietstochten. Van het glooiende landschap van het Sallandse Heuvelrug tot de waterrijke omgeving van de Weerribben, er is zomer en winter voor ieder wat wils. Hier geven we je enkele suggesties voor fietstochten in Overijssel. Geniet van de prachtige natuur, historische plaatsen en gastvrije mensen tijdens je fietstocht in Overijssel!
Wil je meer routes? Bij lokale VVV-kantoren of toeristeninformatiepunten in Overijssel kun je vaak gedetailleerde kaarten vinden met daarop deze routes en andere mooie fietstochten.

Sallandse Heuvelrugroute
32 km, behoorlijk heuvelachtig

Deze prachtige route laat je kennismaken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In het park waan je jezelf soms in het buitenland, aangezien je omringd bent met niets anders dan unieke, uitgestrekte heidevelden, weidse vergezichten en volle bospercelen. Ga je in de herfst? Dan is deze route 's morgens vroeg het meest magisch door de ochtenddauw.
De start is bij het station in Nijverdal (knooppunt 55). Voor of na de rit kun je in het oorlogsmuseum een realistisch beeld krijgen van deze omgeving tijdens de tweede wereldoorlog. Je fietst rondom Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Dit is een uniek gebied met oude esdorpen, landgoederen, boerderijen, akkers en velden, met maar liefst 16 heuvels, beken en dalen uit de IJstijd en met het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa. 

 De Sallandse Heuvelrugroute met knooppunten. 

Vechtdalroute
40 km, voornamelijk vlak

Deze schilderachtige route volgt de loop van de rivier de Vecht. Je fietst door pittoreske dorpjes zoals Ommen en Dalfsen, langs kastelen en landgoederen en door diverse natuurgebieden. De rondgaande route kan op elk deel gestart worden. Volg de borden, de route is éénzijdig bewegwijzerd, en gaat ‘tegen de klok in’.
Ommen is het toeristisch kloppend hart van het Vechtdal, ontstaan op een rivierduin bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Vecht. Dit is goed zichtbaar rondom het Kerkplein, dat hoger is gelegen dan de straten. Onderweg kom je langs talloze bijzondere plekken, zoals de achtkantige stellingmolen van Fakkert, kasteel Rechteren en landgoed Vilsteren.
Het Vechtdal is in de zomer extra gezellig door de drukke haventjes en de vele pleziervaart op de Vecht. 

 Routebeschrijving van de Vechtdalroute

Maak je e-bike compleet

Rondje Giethoorn en Weerribben
ca. 45 km, vlak

Deze route neemt je mee door het wereldberoemde waterdorp Giethoorn en het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je zult genieten van de rust van het waterlandschap, de rietvelden, moerassen en meren.
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Sinds 2009 maakt ook De Wieden deel uit van het Nationale Park. Het landschap van de twee samengevoegde parken is vooral ontstaan door rietteelt en veenwinning. Dit heeft gezorgd voor een grote diversiteit aan landschapsstijlen en diersoorten. Als je door Nationaal Park Weerribben-Wieden fietst, kan een bezoekje aan Giethoorn natuurlijk niet uitblijven. Door de vele waterwegen en bruggetjes wordt het plaatsje ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. Het meeste vervoer binnen Giethoorn vindt plaats via het water. 

 Rondje Giethoorn en Weerribben 

Smaak en vermaak Markelo
55 km, voornamelijk vlak

Deze route laat je kennismaken met het meest zuidelijke deel van de Regge. Een afwisselende fietsroute waarbij de opzichtige landgoederen en kastelen afgewisseld worden met weilanden en prachtige bossen. Met de knooppunten-app kun je van tevoren de hele route alvast uitzetten.
Je start vanaf Engels Theehuis De Hoestinkhof, iets ten zuiden van Markelo. Langs de oeroude Westerflier ga je richting het middeleeuwse Kasteel Warmelo. In de vrij toegankelijke tuinen van dit schitterende kasteel maken kunstenaar jaarlijks de meest bijzondere zandsculpturen. Via watermolen De Haller (een van de oudste nog werkende watermolens) en kaasboerderij Keuper (smakelijke streekgerechten) fiets je naar het noorden. Via het Tichelmuseum kom je weer teug bij het beginpunt, waar je (nog een keer?) kunt genieten van een uitgebreide thee, lunch of diner met opnieuw die smakelijke streekgerechten. 

 Smaak en Vermaak Markelo (routemaker.nl

Aspergefietsroute Raalte
33 km, voornamelijk vlak

Overijssel is het hele jaar door mooi om te fietsen. Maar als je in de lente gaat heb je iets extra's: verse asperges recht van het land. Combineer een fietstocht door de prachtige omgeving van Salland met het genieten van Sallandse asperges. Je maakt kennis met het gastvrije Sallandse land en de IJssel en geniet van Kasteel Het Nijenhuis en verschillende landgoederen. In het aspergeseizoen kun je onderweg overheerlijke superverse asperges kopen, direct bij de telers.
Je start en eindigt bij Hotel de Zwaan in Raalte. Bij Ogink Asperges kun je tijdens een rondleiding alles leren over de aspergeteelt. En die kennis kun je onderweg meteen checken bij een paar andere aspergekwekerijen. Al met al een zeer smakelijke tocht. 

 Beschrijving van deze smakelijke Aspergefietsroute Raalte