De 5 mooiste fietsroutes van Noord-Brabant

In Noord-Brabant lijk je alles te kunnen vinden. Je kunt genieten van een gevarieerde route die je door bossen en langs schilderachtige dorpjes voert, over de heide of door de stad. Het fietsroutenetwerk dat door de hele provincie loopt, biedt je de vrijheid om je eigen route en afstand te bepalen. Voor degenen die op zoek zijn naar iets bijzonders, zijn er mooie themaroutes samengesteld die je langs bijzondere plekjes in Noord-Brabant leiden. Laat je inspireren en ontdek de afwisselende omgeving van Noord-Brabant op de fiets.

De Witte Vos fietsroute
53 km, vrij vlak

In de Efteling kom je sprookjes tegen. Maar Brabant heeft zelf ook veel volksvertellingen. Eén daarvan is het verhaal van de ‘Witte Vos’. Vlak na 1900 leefden de inwoners van Reusel en omstreken in grote armoede. Aan alles was een groot tekort. Om toch geld te kunnen verdienen voor hun gezinnen, begonnen de Reuselnaren met ‘smokkelen’. ’s Nachts staken ze stiekem de Belgische grens over met allerlei Nederlandse goederen, die ze in België voor veel hogere prijzen verkochten. En andersom.
Al generaties lang doen in Reusel en omstreken verhalen de ronde over legendarische smokkelaars. Maar geen van hen was zo sluw en berucht als de ’Witte Vos’, die de grenswachten keer op keer te slim af was. Ga mee op smokkelpad.
De ‘Witte Vos’ fietsroute loopt over knooppunten en bestaat uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km), in de omgeving van Reusel. 

Van Gogh Fietsroutes Nuenen
49 km, vrij vlak

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh. Vincent werd in Brabant geboren. Hier groeide hij op, vond hij inspiratie, zette zijn eerste schetsen op papier, ontwikkelde zich tot schilder en maakte hier zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.
De Van Gogh fietsroute heeft een totale lengte van 435 kilometer, verdeeld over tien fietsroutes. De routes zijn met elkaar verbonden door Van Gogh-verbindingsroutes. Je geniet in 10 routes van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd. Ook de herfstkleuren in dit bosrijke gebied van loofbomen zullen Van Gogh zeker geïnspireerd hebben.
Dit is de eerste Van Gogh Fietsroute rond Nuenen. Van Gogh maakte in de omgeving van Nuenen honderden schilderijen, tekeningen, aquarellen en briefschetsen. 

Maak je e-bike compleet

Aspergefietsroute Bergen op Zoom zuid
34 km, beetje heuvelachtig

Ga mee op culinaire ontdekkingstocht en laat je inspireren door de Brabantse eetcultuur. De verhalen beleef en proef je in speciaal samengestelde fietsroutes vol smaakvolle plekken. Van de hippe foodconcepten in Noordoost-Brabant en de Kempische streekproducten, tot Bossche bollen en worstenbroodjes: de foodroutes dompelen je onder in de gevarieerde eetcultuur in Brabant.
Wij kiezen hier voor de aspergeroute in het westen van Brabant. Aan deze route vind je verschillende boerderijwinkels en culinaire restaurants die in de lente asperges in alle soorten en maten op het menu hebben staan. De Brabantse Wal zorgt voor een uniek landschap met hoogteverschillen tot wel 20 meter. Dit is waar zand- en kleigronden, zoetwatergebieden en zilte invloeden samenkomen. Dat zorgt niet alleen voor een bijzonder landschap, maar ook voor bijzonder smakelijke asperges. Een fietstocht door het zuiden van deze regio voert je mee langs mooie natuurgebieden en bourgondische adressen
Knooppunten en beschrijving van de Aspergefietsroute Bergen op Zoom-Zuid 

Liberation Route Brabant, Herinnering aan Kamp Vught
40 km, vrij vlak

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Herinnert-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken
Deze route in en om Vught herinnert aan veel gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zwartste bladzijde is de bouw van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp. Vele tienduizenden Nederlanders hebben hier vastgezeten. Meer dan 12.000 Joden werden vanaf Kamp Vught naar de vernietigingskampen in het oosten gebracht. De verhalen, monumenten en musea op deze route herinneren aan de donkere oorlogstijd en benadrukken daarmee ook het belang van vrede en vrijheid.
Hier de beschrijving en knooppunten van deze leerzame fietsroute rond Vught

Dwars door de Deurnsche Peel
71 km, voornamelijk vlak

Dit is een lange route. Gemaakt voor de getrainde routerijders, mensen met genoeg tijd of als je met je e-bike op pad gaat.
Ooit was hier een moeras waar je echt de weg moest weten om erdoorheen te gaan. Inmiddels is het een prachtig en uniek natuurgebied met goed verzorgde fietspaden. Je begint bij de ingang van Nationaal park De Groote Peel. Onderweg kom je bijzondere plantensoorten tegen en als je geluk hebt kun je de indrukwekkende kraanvogel spotten. Halverwege kun je bijvoorbeeld bij Eethuis 't Veen je honger stillen en ondertussen je e-bike opladen.
Tip: doe de verrekijker in je rugzak om in de plassen van de voormalige turfstekerijen de vele vogelsoorten te zoeken. 

 Fietsroute door Deurne, Liessel, Helenaveen (fietsnetwerk.nl)