De 5 mooiste fietsroutes van Limburg

Fietsen in Limburg geeft je het gevoel alsof je even in het buitenland bent. De vriendelijke klanken van de taal, een stukje vlaai of het typisch Limburgse zuurvlees. Wil je bewijzen dat je daadwerkelijk in het buitenland bent geweest? Maak dan gewoon een selfie op het enige drielandenpunt van Nederland. De Maas stroomt over de gehele lengte door de provincie van zuid naar noord. De fietsroutes in de provincie geven van noord naar zuid een heel afwisselende beleving.

Veulen en Paardekop
79 km, voornamelijk vlak

Je fietst rond het Limburgse Horst en geniet ondertussen van een aantal prachtige natuurgebieden. Na het dorpje Veulen kom je door een bos dat Paardekop wordt genoemd. In het bos staat een uitkijktoren die je een schitterend uitzicht over het gebied geeft. Als je de omtrekken van het Paardekopbos bekijkt, kun je de contouren van een paardenhoofd terugzien. Maar de naam kan ook een historische achtergrond hebben.
America is bekend om de Schadijkse bossen en natuurlijk ook om de band Rowwen Hèze. In Castenray wordt een oude dekhengst, die belangijk was voor de regio, geëerd met een beeldhouwwerk. Op een route met deze naam mag dit beeld natuurlijk niet ontbreken.

Veulen en paardekop is een lange en heel gevarieerde tocht, dus trek er voldoende tijd voor uit. 

Roerige tijden in Roerdalen
41 km, heuvelachtig

Tijdens deze bijzondere fietsroute ontdek Nationaal Park De Meinweg, dat aan drie kanten wordt omringd door Duitsland en maar liefst drie breukvlakken in de aardbodem rijk is. In dit natuurgebied wisselen de landschappen zich snel af; de Rijn en de Maas hebben in tienduizend jaar tijd hun weg door de heuvels geschuurd en het gebied is een uniek terrassenlandschap met grote en steile hoogteverschillen tussen de terrassen.
Op je roerige fietsroute kom je twee kastelen tegen: Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch en Kasteel Aerwinkel dat verscholen ligt in de bossen tussen Sint Odiliënberg en Posterholt. De fietspaden brengen je door de natuurrijke omgeving naar het kerkdorpje Maria Hoop. Na een pitstop in het kleine plaatsje vervolg je weg om nogmaals de Roer, oké nu 'der Rur', over te steken. Je sluit af met een mooie ronde door het natuurgebied De Meinweg.

Hier de beschrijving van deze internationale Roerige tijden in Roerdalen

Maak je e-bike compleet

Meer Maas
38 km, vlak

Tijdens deze fietstocht langs de Maas, kom je langs adembenemende uitzichten en natuurparken. Er zijn ruim voldoende afstapmomenten, zoals het Kasteeldomein Vilain XIII, Rivierpark Maasvallei en de Grevenbichtermolen.
Kasteeldomein Vilain XIII is een majestueus kasteel omringd door prachtige tuinen en vijvers, waar je ook een prachtige wandeling kunt maken. Daarnaast fiets je langs de Maas naar het Rivierpark Maasvallei, een uniek natuurgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ook de Grevenbichtermolen is een mooi afstapmoment waarbij je teruggaat in de tijd. Deze molen was vroeger een belangrijke bron van energie voor de omliggende dorpen.

Deze Meer Maas fietsroute is een leuk dagje uit, waarbij geschiedenis, maar vooral veel natuur de revue passeren. 

Fietsroute naar de Heksenberg
32 km, heuvelachtig

Limburg kent vele sagen en legendes, zo ook over heksen. In de middeleeuwen geloofde men dat sommige vrouwen heks waren. Zij werden veroordeeld en meestal door middel van een heksenproces ter dood gebracht. Het mystieke verhaal van de Heksenberg lees je bij het afstapmoment.
Je fietst om de Brunssummerheide heen, een mooi natuurgebied waar je lekker kan wandelen en fietsen. Als je rond Brunssum en de heide fietst kom je nog meer leuke afstapmomenten tegen. Zo kun je afstappen bij de Janssenmolen of bij de Grote Kerk in Amstenrade.

Tijdens deze fietsroute naar de Heksenberg fiets je door prachtige natuur en knusse Limburgse dorpjes. 

Kastelenroute Valkenburg aan de Geul
49 km, soms flink klimmen en dalen

Op deze route doorkruis je het unieke Zuid-Limburgse heuvelland, met zijn weidse grasvelden en akkers op de zonovergoten heuvels. Wegkruizen en kapelletjes, lieflijke dorpjes met vakwerkboerderijen, het kronkelende dal van de Geul en een verscheidenheid aan prachtige kastelen kom je allemaal tegen op deze route. Laat je niet uit het veld slaan door de steile beklimmingen; eenmaal boven is je uitzicht onvergetelijk. Bovendien vind je onderweg genoeg terrasjes en cafeetjes om even op adem te komen. Je kunt natuurlijk ook altijd een e-bike huren.

Ontdek Zuid-Limburg met deze adembenemende Kastelenroute