De 5 mooiste fietsroutes van Groningen

"Er gaat niets boven Groningen!" zeggen zij zelf. Er zijn vele prachtige fietsroutes die je kunt verkennen in de provincie Groningen om zelf te bepalen of zij gelijk hebben. Hieronder een paar populaire fietsroutes die de diversiteit van het landschap, de cultuur en de bezienswaardigheden van de provincie laten zien.

Een historisch voetbalstadion
42 km, vlak

Deze route voert je langs het historische voetbalstadion Esserberg. Voetbalstadion Esserberg is de thuisbasis van voetbalclub Be Quick 1887. Zoals je al verwacht bestaat deze club sinds 1887. In 1920 werd Be Quick als eerste noordelijke voetbalclub landskampioen. Dit stadion, dat dateert uit het jaar 1924, werd het nieuwe thuis werd van de club. Het is ontworpen door Evert van Linge, aanvoerder van het team dat het landskampioenschap behaalde. Het stadion is het oudste van Noord-Nederland. Het is een gemeentelijk monument én sport­monument. Je komt langs dit monument tussen knooppunt 81 en 75 aan de Esserweg.<>br>

Routebeschrijving Een historisch voetbalstadion

Langs de grens met Friesland en Drenthe
42 km, vrijwel vlak

Een afwisselende route die je meeneemt door het zuidwestelijke deel van Groningen, langs de grens met Friesland en Drenthe. Begin- en eindpunt van de route zijn het dorpje Marum. Deze naam komt van Mare, oftewel waterloop in het Gronings. Die waterloop is het Oude Diep. Lange tijd vormde de turfwinning in dit gebied de belangrijkste bron van inkomsten. Vlakbij het dorp ligt de mysterieuze Bult van Marum, een kleine heuvel met één boom. De bult was er al in de 13e eeuw, maar lange tijd was onduidelijk waarvoor deze gemaakt was. In 2012 bleek na uitvoerig onderzoek, dat het de resten zijn van een steenhuis: een stenen toren voor het beschermen van dorpelingen.

Routebeschrijving Langs de grens met Friesland en Drenthe

Maak je e-bike compleet

Schaapskooi Ter Borg
40 km, vrijwel vlak

Hoogtepunt van deze fietsroute is een monumentale schaapskooi uit de 17e eeuw. Tussen de start en knooppunt 34 kom je bij Borgerweg 6 langs de schaapskooi Ter Borg bij de gelijknamige buurtschap. Deze kooi biedt al eeuwenlang onderdak aan kuddes in de omgeving. Inmiddels is deze schaapskooi een rijksmonument. Schapen zie je er niet meer in, maar ze zijn nog wel in de buurt. Staatsbosbeheer zet namelijk schaapskuddes in op de heide ten westen van Ter Borg, om te voorkomen dat de heide overwoekerd raakt door gras, struiken en bomen. Het is hier het hele jaar mooi, maar als in augustus de heide in bloei staat is het magistraal. Heb je nog even tijd over, zet dan hier de fiets even aan de kant en maak een wandeling over de heide te maken.

Routebeschrijving Schaapskooi Ter Borg


Foodroute ‘Van haver tot gort op het Hogeland’
42 km, vlak

De beleefroute ‘Van haver tot gort op het Hogeland’ is een fietstocht in omgeving Noordpolderzijl. Onderweg vertellen 23 beleefplekken je over meer de natuur, streekproducten en geschiedenis van het Hogeland. Je bezoekt onder andere het kleinste getijdenhaventje van Nederland ‘Noordpolderzijl’, waar je magnifiek uitzicht hebt op de Waddenzee.
Leuk weetje: Bob Dylan bracht hier ooit een verrassingsbezoek aan 't Zielhoes.
Onderweg hoor je wat gort is en hoe dit verdwenen streekproduct vanuit Warffum de wereld veroverde. Ook kom je een boerenijsmaker tegen, die zijn eigen ijs maakt vlak bij de Waddendijk. Of eet de Groninger eierbal in Baflo, opgenomen in de UNESCO lijst voor Nederlands immaterieel erfgoed. Heerlijk! Dit en nog veel meer kom je tegen tijdens deze leerzame en smakelijke tocht.

Routebeschrijving Foodroute 'Van haver tot gort op het Hogeland'

Gronings stad en land
42 km, vlak

Deze schitterende fietsroute combineert de gezellige stad met prachtige natuurgebieden. Als je op de gezellige Grote Markt hebt genoten van je koffie met kniepkoukies of spekkedikken ga je naar het startpunt bij het station. De route voert eerst door de historische binnenstad. Net buiten de stad kun je meteen vogels en vlinders spotten in bossen en moerassen van Kardinge. In Haren is een mooi afstapmoment bij de Hortus Botanicus, een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Verder op de route kom je door een ander adembenemend natuurgebied: De Onlanden. Dit nieuwe en natte natuurgebied herbergt vele bijzondere vogels zoals de roerdomp en de zilverreiger. Afstapmoment: Natuurgebied de Onlanden - Eelderwolde.

Routebeschrijving Gronings Stad en land