De 5 mooiste fietsroutes van Gelderland

Gelderland is niet alleen de grootste provincie van Nederland maar ook de meest veelzijdige. De mooiste fietsgebieden vind je hier. Maak een mooie route door het bos op de Veluwe, geniet van de bloesems van fruitbomen en de rivieren in de Betuwe, of trek eropuit in het coulisselandschap van de Achterhoek. Dus stap op je (elektrische) fiets en laat je verrassen door het schitterende Gelderland. Een provincie die elk seizoen mooi is!

Heb je de Knooppuntenapp al op je telefoon? Dan kun je de onderstaande routes van tevoren alvast uittekenen.

Bijzondere fietsroute op de Veluwe
49 km, heuvelachtig

De Veluwe is toch wel een beetje het fietswalhalla. Wegdromen bij het mooiste uitzicht en dieren spotten met de schaapskuddes aan beide kanten van de heide. De Ginkelse heide en de Eder hei laten je zien wat er zo bijzonder is aan deze omgeving. Lente is hier extra magisch omdat je dan de vele lammetjes in de schaapskuddes kunt begroeten. Net voorbij Lunteren kom je het officiële geografische middelpunt van Nederland tegen. Stap voor het mooiste uitzicht af bij Uitkijktoren de Koepel (zie je de Dom van Utrecht?) en Uitzichtpunt Planken Wambuis. Je wordt omringd door een idyllisch landschap dat wacht om gezien, gehoord en gevoeld te worden. 

 Ga hier naar de beschrijving en knooppunten van deze Bijzondere Fietsroute

Chocolade fietsroute langs de IJssel
48 km, voornamelijk vlak

Je stap op bij Toeristisch OverstapPunt in Bronkhorst en geniet van de omgeving. Maar voordat je vertrekt laat je je eerst verwennen bij Chocolade- en Koffiehuis Magdalene. Wat is er in de herfst lekkerder dan een heerlijke kop warme chocola, al dan niet met slagroom.
Je fietst langs de vele historische bezienswaardigheden van Zutphen. Twee keer steek je de IJssel over. De rivier leidt je verder langs mooie landschappen en pittoreske dorpjes. In deze omgeving vind je ook verschillende prachtige kerken en de bijna 700 jaar oude Kruittoren. Eén van die dorpjes is Vierakker. Stap hier voor de verandering even van je fiets en wandel de schitterende Ockhorstwandelroute. Je wandelt door groen coulisselandschap en kan zomaar een haas of een ree tegenkomen. Volg de (chocolade-)bruine bordjes en eindig de wandelroute weer bij je fiets. Ook hier kun je je genieten van de heerlijke chocolade en meer bij Magdalena.
Zullen we lekker nog een kop warme chocola nemen om het af te leren? Je kunt natuurlijk ook een doosje chocolaatjes meenemen om thuis van te smullen. 

 Beschrijving van deze Smaakvolle route

Maak je e-bike compleet

De Geldersche Kasteelenroute (het 2e deel)
34 km, vrij vlak

Organisatie Geldersch Landschap & Kasteelen draagt met trots zorg voor de Gelderse kastelen. Slechts zeven hiervan zijn opengesteld voor publiek. In vijf schitterende fietsroutes maak je kennis met de opengestelde kastelen. Etappe 2 van de routes voert je door het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot.
Vlak voorbij de prachtige witte Hernense Molen kun je Kasteel Hernen bezoeken. Dit kasteel is rond 1350 ontstaan en heeft nog steeds zijn middeleeuwse uiterlijk. Ben je al wat ouder? In en rondom het kasteel werd in 1969 de eerste aflevering van de jeugdserie Floris opgenomen. Ook de omringende landgoederen en bossen zijn adembenemend, dus neem zeker een kijkje! 

Wat er nog meer te bewonderen is staat in deze routebeschrijving

Een indrukwekkende fietsroute
51 km, heuvelachtig

In dit gebied op de grens van Gelderland en Utrecht is naast de mooie landelijke omgeving ook veel geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog terug te zien. Je komt bij Leusden langs de Museumbunker Grebbelinie. In de Tweede Wereldoorlog werd de bunker door de Duitsers gebruikt om de geallieerden tegen te houden. De Asschatterkeerkade komt al uit 1745. Onlangs zijn alle loopgraven en kazematen gerestaureerd. Goede reden om je fiets even neer te zetten en een wandeling te maken langs deze monumenten op de kade. In Leusden staat het Short Stirling Monument op de plek waar in 1943 acht jonge Engelse en Canadese bemanningsleden om het leven kwamen tijdens een vuurgevecht in de lucht. Bij buurtschap Den Treek staat het Landgoed Den Treek-Henschoten. Tijdens WOII lag in dit bosgebied een schijnvliegveld om de aandacht af te leiden van het echte vliegveld in Soesterberg. 

Al met al een bijzondere fietsroute voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 

De Nederlandse Sahara 

 40 km, beetje heuvelachtig

Op de fiets kun je op de Veluwe bijna oneindig van de natuur genieten. Deze fietsroute koppelt bijzondere natuur aan bijzondere geschiedenis. Je begint in de uitgestrekte bossen van boswachterij Kootwijk. Een bijzonder onderdeel hiervan is het Kootwijkerzand. Niet voor niets wordt deze zandverstuiving de Nederlandse Sahara genoemd. Zet je fiets even aan de kant en beklim de uitzichttoren voor een adembenemende blik op de duinen. Bij Hoog Buurlo ligt iets van de route af, in het grootste bosgebied van Nederland, Kathedraal Radio Kootwijk. In 1929 in gebruik genomen voor de radioverbinding met Nederlands Indië. Van een afstand lijkt het een betonnen kolos. Van dichtbij is het gebouw van binnen en in de afwerking indrukwekkend en stijlvol. Deze route zorgt voor een onvergetelijke dag waarin natuur en historie elkaar naadloos aanvullen. 

 Fietsroute door Otterlo, Kootwijk, Harskamp (fietsnetwerk.nl)