De 5 mooiste fietsroutes van Friesland

Friesland telt maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen. In deze natuurgebieden kun je dan ook perfect terecht voor een lekker ritje met de fiets. Bosgebieden, uitgestrekte meren of het glooiende Gaasterland, het landschap in Friesland blijft verrassen. Door middel van de knooppunten van het fietsroutenetwerk kun je door heel Friesland heel gemakkelijk jouw eigen fietsroute maken. Wij hebben speciaal voor jou de leukste fietsroutes in Friesland op een rijtje gezet! Knooppuntenapp downloaden en plannen maar!

Rondje Sneekermeer
34 km, vlak

Sneek is een fraaie stad ten zuidwesten van Leeuwarden. Het Rondje Sneekermeer begint bij knooppunt 52 (Prins Hendrikkade in Sneek). Je maakt een ronde van ruim 45 kilometer. Je mag helemaal zelf bepalen hoe lang je erover doet, want onderweg zijn er veel afstapmogelijkheden. Tijdens een rondje Sneekermeer ontdek je leuke dorpjes en bestemmingen rondom Sneek. Je fietst niet alleen om het Sneekermeer heen, maar ook over de oude binnendijk van het historische Middelzee en door leuke dorpjes in de buurt. Zo heb je de kans om charmante plaatsjes als Terhorne, Joure, Opperhuizen en Uitwellingerga te bezoeken: Friesland op z’n leukst! Tijdens het fietsen in dit deel van Friesland moet je zeker een bezoekje brengen aan het Fries Scheepvaartmuseum. In dit museum in Sneek hoor en zie je alles over de bijzondere geschiedenis van de Friese scheepvaart.
Hier de knooppunten van Rondje Sneekermeer op een rij.

De Friese Elfstedentocht op de fiets
257 km, voornamelijk vlak

Het is alweer heel wat jaren geleden, maar Friesland is natuurlijk vooral bekend door Elfstedentocht. Een goed alternatief voor schaatsen is om de Elfstedentocht per fiets af te leggen! Geniet van de Waddenzee en het IJsselmeer en daartussen van een weids uitzicht over poldergebieden, waterwegen, uitgestrekte meren en natuurlijk. Extra ten opzichte van de schaatsers is het deel door het prachtige glooiende landschap van Gaasterland. De hele tocht is ruim 257 kilometer lang, dus ga heel vroeg weg of (nog gezelliger) neem er een paar dagen de tijd voor! Hoewel het dus een flinke inspanning vergt, is het zeker de moeite waard. Het is een van de leukste fietsroutes in Friesland en je kunt erna trots zeggen dat je de Elfstedentocht gefietst hebt!
Hier de officiële route van de Fiets Elfstedentocht.

Maak je e-bike compleet

De Linderoute
20 km, vlak

Het kleine riviertje de Linde stroomt door Zuid-Friesland, in de gemeente Weststellingwerf. Aan beide zijden van de rivier liggen mooie heidevelden, moerasgebieden en kleine bossen. Vanaf je zadel zie je tientallen soorten moeras-, weide- en watervogels om je heen. ’s Winters zitten de wateren helemaal vol met eenden en ganzen. Een gemakkelijke fietsroute voor wie even lekker een frisse neus wil halen en lekker wil ontspannen.
Tip: neem je verrekijker mee om al die vogelsoorten te spotten!
Bekijk hier de Linderoute.


Friese Wouden-route
48 km, vrij vlak

Het zuidoostelijke deel van Friesland, ongeveer het gebied rechts van de lijn Heerenveen - Drachten, wordt de Friese Wouden genoemd. Denk daarbij niet aan grote bosgebieden, maar eerder aan snippertjes bos en houtwallen rond de akkers en weilanden. Deze zijn geplant in de 19e eeuw, nadat hier veen was afgegraven en de grond eronder in cultuur was gebracht. De houtwallen geven het landschap een intiem karakter. Meer weidsheid is er rond het riviertje de Tjonger. Het gebied is mooi, maar niet spectaculair, zoals de Friese meren of de Drentse bossen. Daarom is het toeristisch gezien een rustig gebied.
Deze route is extra mooi in de herfst. De snippertjes bos gaan dan verkleuren en geven dan een extra dimensie aan dit verder groene en blauwe landschap.
Hier alle knooppunten voor deze rustige Friese Wouden-route op een rij.

Het dorp van Sietse en Hielke
42 km, vlak

Wie is er niet groot mee geworden: de boeken of de film van De Kameleon, over de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer als de schippers van De Kameleon. De route is al voor je uitgestippeld. In het Kameleondorp Terherne maak je kennis met Sietse en Hielke. Na een nostalgisch bezoek aan de smederij van Klinkhamer en een rondvaart door het dorp stap je op de fiets om de omgeving te verkennen. In Akkrum kom je de legende tegen over graafactiviteiten van de reuzen Manke Meine en Kromme Knillis. Wie heeft er gegraven en waarom. Halverwege je tocht kom je door Heerenveen met het Abe Lenstrastadion en het wereldberoemde ijsstadion Thialf en geboortestad van vele wereldberoemde atleten.

Fietsroute door Akkrum, Heerenveen, Terherne (fietsnetwerk.nl)