De 5 mooiste fietsroutes van Flevoland

In het voorjaar is een fietstocht langs de bloembollenvelden in Flevoland een waar spektakel. De bloemen staan dan vol in bloei en geven de polder één en al kleur. Of ontdek West-Europa’s grootste aaneengesloten loofbos Horsterwold op de fiets. Geniet van weidse uitzichten terwijl je de geschiedenis van Flevoland ontdekt. Flevoland is ruimte, ruimte om te fietsen!

Happen & trappen op de bodem van de zee
55 km, vlak

Genieten van fietsen en genieten van heerlijk eten is een ideale combinatie. Je fietst eerst een stuk en gaat dan bij een restaurant heerlijk eten. En dat maar liefst vijf keer achter elkaar. Een dagvullend programma voor de invulling van een heerlijke zomerse dag. Je start op de bodem van de voormalige uiderzee in Emmeloord. Via Luttelgeest fiets je naar de Kuinderburcht, die al in de 12e eeuw bescherming gaf. Vervolgens kom je door het sfeervolle stadje Blokzijl en rij je door naar het gevarieerde oude Voorsterbos. De variatie is hier zo groot omdat dit in 1944 is aangeplant om te kijken welke bomen het beste groeien in de polder. Na het hoofdgerecht trap je via Marknesse weer terug naar Emmeloord. 

Deze fietsroute Happen & Trappen kun je boeken op de Happen&Trappen-site 

MTB-route door 5 bossen rond Lelystad
31 km, lekker hobbelig

Ga op je mountainbike de uitdaging aan door vijf verschillende bossen in Lelystad! Vanaf de diverse startlocaties is het meteen actie over de vele single tracks, korte klimmetjes en technische trails. In totaal 31,5 km speelplezier door de mooie natuur van Lelystad, Flevoland. Vergeet daarom onderweg niet te genieten van de fraaie uitzichten en wie weet kom je nog een ree of vos tegen, want die zijn er volop!
In het Zuigerplasbos is een kinderroute uitgezet. Hou daar dus rekening mee en geef kinderen daar voorrang. Er zijn drie mogelijke startlocaties:

  • Parkeerplaats Gelderse Hout, 8212 PA in Lelystad (direct aan de Oostranddreef)

  • Parkeerplaats Zuigerplasbos - Zuigerplasdreef, 8222 RA Lelystad

  • Camping Buytenplaets Suydersee, Badweg 1, 8223 PA in Lelystad

Meer informatie over de Route door 5 bossen vind je op MTBroute.nl en MTB route Lelystad 

Maak je e-bike compleet

Meanderen door de Flevopolder
77 km, voornamelijk vlak

Deze fietstocht zal je verrassen in veelzijdigheid. Vanaf het Horsterwold meandert deze route door kleinere bossen en tussen weilanden naar het Hulkesteinse bos en het Cirkelbos. Zo rijd je het ene moment tussen de koeien en het volgende moment in een dicht bos. Een slingerend fietspad voert je door het bijzonder aangelegde natuurgebied De Trap. Langzamerhand ga je weer richting het beginpunt. Omdat je via verschillende kleine stukjes bos rijdt voelt het alsof je een uitgestrekt natuurgebied doorkruist. 

 Routebeschrijving voor Meanderen door de polder en bossen 

Tulpenvelden en Oostvaardersplassen
61 km, vlak

Ga je in de lente de Flevopolder in, dan moet je naar de bollenvelden. Onderweg knalt de oneindige kleurenpracht je tegemoet. Van een afstand zie je de grote variatie in kleuren. Van dichtbij is het vooral de verscheidenheid aan vormen die in het oog springt. Zigzaggend tussen de bollenvelden arriveer je bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Laat je onderweg verwonderen door de bijzondere kunstwerken van een verscheidenheid aan kunstenaars.
Vanaf de Grote Praambult kijk je ver het natuurgebied in. Als je geluk hebt kun je hier naast de Konikpaarden, runderen en herten ook de visarend en de zeearend spotten. Via de Hollandse hout kom je weer terug tussen de tulpenvelden.
Tip: neem je verrekijker mee voor extra ver zicht in de Oostvaardersplassen. 

 Hier de uitgebreide beschrijving van deze kleurrijke route. 

Afwisseling rond Lelystad
54 km, vlak

Je fietst helemaal rondom Lelystad. Dus ja, je ziet een stukje Lelystad. Maar je komt op deze gevarieerde trip veel meer tegen. Eerst kom je langs het prachtige natuurgebied Oostvaardersplassen. Je mag er met de fiets niet in, dus misschien moet je nog een keer terugkomen om hier te wandelen. Via de IJsselmeerdijk kom je bij Batavialand, waar enthousiaste gidsen je vertellen over de reconstructie van een VOC-schip uit 1628. In Natuurpark Lelystad fiets je letterlijk tussen de wilde dieren door. Herten, bevers, bizons, watervogels en zwijnen; je kunt met al deze dieren oog in oog komen te staan. Wil je vlak voor het eind nog een klein uitstapje maken dan is luchtvaartmuseum Aviodrome een absolute aanrader.
Fietsroute door Lelystad, Ijsselmeer (fietsnetwerk.nl)