De 5 mooiste fietsroutes van Drenthe

Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt. Met ruim tweeduizend kilometer aan fietspaden liggen er veel routes voor je klaar. Je komt door Nationale Parken, prachtige natuurgebieden, gezellige dorpjes en je ontdekt de mooiste historische plekjes. Drenthe heeft maar liefst drie Nationale Parken, dus welke route je ook neemt, al fietsend ben je altijd omgeven door de natuur. Hieronder hebben we 5 bijzondere routes voor je op een rij gezet. 

 Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan trek je de Drentse bossen in op je mountainbike .

Van Gogh fietsroutes
3x ongeveer 50 km, soms heuvelachtig

Hoe zag Drenthe er volgens Vincent van Gogh uit rond 1883? Rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo kun je drie verschillende bewegwijzerde routes volgen. Maak al fietsend kennis met het Drentse oerlandschap van Van Gogh! Je ziet wat Vincent hier gezien heeft, hoe hij in Drenthe tot nieuwe inzichten kwam. Je kunt 3 prachtige en gevarieerde routes volgen. Iedere route is ongeveer 50 kilometer lang. Onderweg kom je langs doorkijkpanelen, grote muurschilderingen en luisterverhalen. De routes worden met speciale bordjes aangegeven. Bij de toeristische informatiepunten kun je de speciaal ontwikkelde fietsgids kopen.
Fiets je hier aan het eind van de zomer of het begin van de herfst, dan is het kleurigheid ten top. De heide is nog paars en de bomen beginnen langzaam te verkleuren. Vincent zal vast ook extra van de kleur genoten hebben.
De routes vind je hier

Flintenroute
41 km, glooiend

Hoe bouwden mensen 5000 jaar geleden een graf met zulke immense keien? Deze route start bij het Hunebedcentrum, dé plek om alles over hunebedden te weten te komen. Onderweg kom je uiteraard langs meerdere hunebedden, maar ook over het mammoetpad. Hier zijn resten gevonden van de mammoeten die ooit in Drenthe rondliepen. Bovenop de uitkijktoren in Boswachterij Odoorn heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. In de herfst, als het bos vochtig en mistig is, kun je je goed voorstellen dat hier spookverhalen vandaan komen.
Hier vind je de beschrijving van deze prachtige Flintenroute

Maak je e-bike compleet

Rondje Weldadigheid
36 km, vlak

Ervaar de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Dit weldadige rondje leidt je in Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord langs de bijzondere monumenten van de Vrij Koloniën van Weldadigheid. Vanaf het begin van de 19e eeuw werden hier de armste gezinnen opgevangen en geholpen om een nieuw leven op te bouwen. Inmiddels beheert de Stichting 1400 hectare bos- en cultuurgrond. Tijdens de afwisselende fietstocht ontdek je de ‘wereld van de paupers’ en de wereld daar omheen. Maar ook kom je door de prachtige natuur en langs de Nationale parken die de route omringen.

 Hier vind je dit boeiende en informatieve Rondje Weldadigheid.

Route van Geluk
54 km, vlak

In Meppel delen de mensen hun geluk graag. Rij de ‘Route van Geluk’ vanaf het indrukwekkende station van Meppel. Onderweg kom je langs de meest uiteenlopende gelukspunten. Dat loopt uiteen van prachtige Jugendstil panden tot de Theekoepel in het rustgevende Wilhelminapark en van Beeldenpark de Havixhorst tot Ooievaarstation De Lokkerij. Beklim de uitkijktoren in het Reestdal voor een prachtig uitzicht over de kronkelende Reest en Meppel in de verte. In de winter, als de buitengebieden wit berijpt zijn, is het uitzicht hier magisch. 

 Wil je genieten van het Meppelse geluk? Klik dan hier.

Veel Diepen op een rij
43 km, vlak

Vandaag gaan we diep. We passeren onderweg Amerdiep, Deurzerdiep, Deurzerdiepje, Loonerdiep, Anreeperdiep en Witterdiep en het ‘Gat van Dries’. Het is een goed gedocumenteerde knooppuntenroute vanuit Assen. Met de knooppunten-app kun je de route exact uitstippelen.
De start is bij station Assen, dus ook ideaal als je er met de trein naartoe wil. Onderweg gaan natuurgebieden, landbouw en dorpjes vloeiend in elkaar over. Via diverse Diepen kom je eerst in Rolde. Hier kun je twee hunebedden bekijken. Het ‘Gat van Dries’ bij Elsloo is een zandwinplas met een historisch tintje. Onderweg kom je regelmatig bankjes en horeca tegen waar je kunt genieten van de rust en de natuur. Tip: bijna aan het eind van de route kom je langs de gezellige Theeschenkerij Asserbos. 

 Fietsroute Amerdiep en Deurzerdiep | Fietsen123