Veilig fietsen in het najaar | Bereid jezelf goed voor

Genieten van fietsritten kan nog steeds in het najaar. Sterker nog, je fietst lekker warm ingepakt voorbij de bevroren autoramen en komt droog en wel aan op je bestemming met je fietsregenkleding!

Om naast comfort ook veiligheid op de weg te waarborgen, vinden we het belangrijk om onze door-weer-en-wind fietsers goed te informeren. Hoe verklein je de kans op gevaarte in het najaar? Hoe fiets je zo veilig mogelijk in het donker of op een glad wegdek? En hoe zorg je voor jezelf én voor de mensen om je heen?

Verlichting in het donker


Tip 1: Check je verlichting

Je fietsverlichting moet recht vooruit en recht achteruit schijnen. Daarnaast mag er niks overheen hangen. Zit dat al goed?


Tip 2: Geef licht vanaf zonsondergang

Zeker in de winter wordt het al vroeg donker. Leuk voor de bomen behangen vol met lichtjes, maar gevaarlijker voor jou op de weg. Zet altijd je verlichting aan wanneer het begint te schemeren.


Tip 3: Check, check, dubbelcheck

Gebruik verlichting met het RFK-keurmerk om er zeker van te zijn dat je goed zichtbaar bent en veilig aankomt op je bestemming.

Bereid je voor op gladheid


Tip 1: Draag een helm

Zorg dat je je voorbereid op de consequentie van gladheid: een mogelijke val. Dit doe je het beste met uitrusting, zoals een helm die perfect bij jou past.  Zo ben je nog meer verzekerd van je eigen veiligheid - zelfs als het glad is.


Tip 2: Verstel je zadel

Door je zadel wat lager te zetten, kom je beter met je voeten bij de grond en vind je dus sneller steun als je dreigt te vallen. 


Tip 3: Verminder snelheid

Glinstert de weg? Dan ligt er waarschijnlijk ijzel en is het erg glad. Verminder je snelheid of stap desnoods eventjes af. 5 minuten later arriveren is ook prima!


Overwin(ter) het najaar op de fiets


Tip 1: Wees voorbereid op alles

Zon, sneeuw, regen, mist, hagel: je komt alles tegen in de welbekende Nederlandse winter. Houd het weerbericht goed in de gaten en kleed je ernaar.


Tip 2: Val op

In de kortere, donkere dagen zijn wij fietsers minder zichtbaar. Zorg dus voor goede fietsverlichting en pak eens die felgekleurde jas uit de kast. 


Tip 3: Tijd is waardevol, maar veiligheid ook

Zorg voor jezelf. Door weer en wind mag je er best wat langer over doen. Matig je snelheid, veiligheid staat nog altijd voorop!


Meer weten over veilig het najaar doorfietsen?

De fietstechnici en experts staan je natuurlijk graag te woord over veiligheid in het donker, de kou en mogelijke gladheid. Laat je extra informeren of je fiets eens controleren bij jouw dichtstbijzijnde Bike Totaal winkel en stap ieder moment zeker van je zaak op de fiets.