Fietsen in de winterperiode

Fiets jij het hele jaar door, ook met mindere weersomstandigheden? Dan hebben wij in deze blog een aantal tips voor elk weertype. 

Fietsen in de herfst
Is het wegdek bijvoorbeeld glad van de regen, zorg er dan voor dat je banden niet heel hard zijn. Laat er desnoods wat lucht uit lopen. Winterbanden bestaan ook voor de fiets. Dit zijn banden met een zachtere buiten laag waardoor je meer grip hebt. Er zijn zelfs voor sportfietsen winterbanden met spikes te krijgen, hierdoor heb je met sneeuw de beste grip.
Zorg ook dat je goed zichtbaar bent. Draag vooral tijdens de herfst en winter aan reflecterende regenkleding of een opvallend reflectievest. Controleer regelmatig of je fietsverlichting het nog goed doet. Zo ben je altijd zichtbaar.

Droog blijven tijdens je fietsrit

De winters van tegenwoordig lijken qua weertype steeds meer op herfst: veel wind en regen en minder bittere vrieskou. Daarom is het slim als je beschikt over goede regenkleding. Zo kom je toch droog aan op je bestemming.

AGU maakt gebruik van geruisloze, ademende stoffen. Daarmee behoort het gekraak van zo’n pak tot het verleden. Daarnaast zijn de meeste regenjacks, zoals AGU Go, tegenwoordig getailleerd. In het meegeleverde zakje berg je dit regenjack eenvoudig op en door het compacte formaat is er geen reden om van huis te gaan zonder. Heel handig: er is een bijpassende regenbroek verkrijgbaar met verstelbaar klittenband bij de enkels. Nooit meer last van wijde broekspijpen dus.

Welk effect heeft kou op een accu?

Accu's en kou zijn geen goede combinatie. Door de koudere temperaturen in de winter verlopen de chemische reacties in een batterij een stuk minder soepel. Hierdoor neemt de actieradius (de afstand die je kunt afleggen met een volle accu) af. Wat kan je doen om toch in de winterperiode zoveel mogelijk uit je elektrische fiets te halen?

  • Laad de accu binnenshuis op.
  • Zorg voor een goede bandenspanning. Je kunt dit zelf controleren met een spanningsmeter of een fietspomp met een manometer.
  • Laat je accu niet op een vochtige of koude plek liggen (denk aan een kelder).
  • Maak, net als bij een auto, gebruik van je versnellingen (bijvoorbeeld bij het wegrijden).
  • Volg altijd het laadadvies van de fabrikant.