Schwalbe: Duurzaam en innovatief

Schwalbe is een toonaangevende fabrikant van fietsbanden en binnenbanden, bekend om zijn innovatieve benadering en sterke toewijding aan duurzaamheid. Met een geschiedenis van hoogwaardige producten en een diepe zorg voor het milieu, streeft Schwalbe ernaar om de wereld van de fietser groener en eerlijker te maken.

Bike Totaal deelt dezelfde visie als Schwalbe op het gebied van duurzaamheid. In alle Bike Totaal-winkels vind je dan ook de hoogwaardige fietsbanden van Schwalbe terug.

Samen zetten we ons in voor een groenere wereld.

Recycling

Als eerste fietsenbandenfabrikant

Sinds 2019 heeft Schwalbe een succesvol recyclingprogramma voor binnenbanden in Nederland. Dit programma, uitgevoerd in samenwerking met ongeveer 600 dealers, verzamelt oude binnenbanden die vervolgens in de fabriek in Indonesië worden gerecycled. Dit proces bespaart meer dan 80% CO2-uitstoot vergeleken met het gebruik van nieuw rubber. Deelname aan het programma is kosteloos voor dealers en ook de verzendkosten worden door Schwalbe gedragen.

In Duitsland is er ook een buitenband recyclingproject actief, met plannen om dit in 2025 naar Nederland en België uit te breiden.

Fairtrade

Het doel is 100% fair trade

Schwalbe produceert sinds 2020 een groot deel van zijn producten met een fairtrade-label en is daarmee de eerste bandenfabrikant die grondstoffen op een eerlijke en duurzame manier inkoopt. In samenwerking met Fair Rubber EV zorgt Schwalbe ervoor dat lokale rubberboeren een eerlijke prijs krijgen, wat bijdraagt aan betere leefomstandigheden en duurzamere landbouwpraktijken. Inmiddels zijn er 16 bandenmodellen met fairtrade rubber, met als doel om in de toekomst 100% van hun rubber met een fairtrade-label aan te bieden.

Productinnovatie

Niet alleen een mooi verhaal

Schwalbe integreert hun duurzame initiatieven in hun meest zichtbare en populaire producten:

  • Binnenbanden: Alle binnenbanden zijn 100% recyclebaar en bevatten al 20% gerecycled materiaal.

  • Green Marathon: De best verkochte buitenband, gemaakt van 80% gerecyclede materialen en 100% fairtrade rubber. Voor het karkas van de band wordt ook gebruik gemaakt van gerecycled afval uit oude visnetten.

  • Fairtrade banden: Schwalbe biedt fairtrade rubber in 16 verschillende modellen, waaronder de populaire Pick Up, E-plus Marathon, G-One lijn, en Pro One racebanden.

Lever hier je oude banden in

Met het Schwalbe Recyclingsysteem zorgt Schwalbe voor de terugname van binnenbanden en banden om deze te recyclen en onnodig afval te voorkomen. Het doel is om het teruggewonnen materiaal te gebruiken in de productie van nieuwe goederen en het recyclingaandeel verder te verhogen. Op deze manier wil Schwalbe een belangrijke stap zetten richting een circulaire economie.

Als eerste fietsbandenfabrikant ter wereld zorgt Schwalbe voor de terugname en recycling van gebruikte fietsbanden van alle merken. Het volledig gesloten kringloopsysteem draagt proactief bij aan het behoud van energie en grondstoffen en bespaart 80% CO2. Dit recyclingproces is bekroond met de Eurobike Innovators Prize.

Je kunt je banden inleveren bij de volgende Bike Totaal inleverpunten