De 5 mooiste fietsroutes van Noord-Holland

Bruisende badplaatsen, schitterende natuurgebieden, historische steden en Hollands erfgoed: Noord-Holland heeft het allemaal. Je kunt het allemaal vinden tussen de Noordzee en het IJsselmeer en tussen Texel en het Groene Hart. Hoog tijd om in Noord-Holland het fietspad op te gaan en al dit moois te ontdekken! Hieronder 5 prachtige en gevarieerde fietsroutes, gekozen uit een bijna oneindige lijst.

Rondje Amsterdam
18 km, vlak

Ondanks dat deze route maar 18 kilometer lang is zou je hem niet in één keer moeten willen fietsen. Je mijdt het drukke centrum en komt langs een groot aantal mooie plekjes die Amsterdam zo aantrekkelijk maken. Je begint en eindigt langs het IJ. Onderweg kom je onder andere langs NEMO, het Museumplein met het Rijksmuseum, de Westermarkt en het Vondelpark. In de zomer zijn er dus heel veel plekken waar je de picknick kunt gebruiken als je deze 's morgens in je fietstas hebt gedaan. Extraatje op deze route is de gratis oversteek met de pont vanaf de Pontsteiger. 

 Hier een uitgebreide beschrijving van dit Rondje Amsterdam

Dijken en duinen van Texel
39 km, voornamelijk vlak

Als je met de pont naar Texel vaart krijg je toch altijd een beetje een vakantiegevoel. Het maakt niet uit of je in de zomer of in de winter over dit prachtige eiland rijdt. De route is altijd prachtig en afwisselend. Texel is een verzameling van zowat alle Nederlandse landschappen in een notendop. Uitgestrekte stranden, kwelders, door schapen begraasde dijken, de glooiing van een stuwwal, geurend naaldbos, met heide begroeide duinen … Aan de route liggen verschillende musea waar je meer te weten komt over de natuur en geschiedenis van Texel. Dus parkeer je auto in Den Helder en stap op de pont. 

 Knooppuntenroute langs de Dijken en duinen van Texel .

Maak je e-bike compleet

Gooise heide
31 km, voornamelijk vlak

Vroeger was het Gooi één groot heideveld met hier en daar een boerendorp met wat akkers en schapen. Veel heide is sindsdien onder huizen en wegen verdwenen. Maar wat er nog over is is ruim voldoende om een schitterende fietstocht te maken. Zeker aan het eind van de zomer als de heide nog in volle bloei staat en 's morgens vroeg de mist laag over de velden hangt. De golvende heidevelden zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook van archeologische waarde. Op de Westerheide liggen 14 ongeveer 5000 jaar oude grafheuvels en een van de grootste urnenvelden van Europa. Via de Natuurbrug kom je in het Spanderswoud, waar de natuur voor een groot deel zijn eigen gang kan gaan. Stap onderweg even af bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. 

 De knooppuntenroute over de Gooise heide

Biologische fietsroute bij Amstelveen
48 km, vlak

Deze fietsroute is mooi en bijzonder smakelijk. Je fietst onder andere langs biologische boerderijen, een boerenmarkt en een geitenboerderij. Hij gaat voor een groot deel door de buitengebieden van Amstelveen en Hoofddorp en het verrassende Amsterdamse bos. Stap onderweg lekker een paar keer af, om de markt en de boerderijen te bezoeken en ter plekke hun heerlijke biologische producten aan te schaffen. Je hebt voor deze fietstocht dus wel een extra grote fietstas nodig, met genoeg ruimte voor al die heerlijke producten. Elke dinsdag kun je in het centrum van Amstelveen de Biologische Boerenmarkt bezoeken. 

  Knooppunten en beschrijving van de Biologische fietsroute bij Amstelveen

Oudhollandse pontjesroute
51 km, vlak

Ontdek het waterrijke gebied van Noord-Hollandse polders. Je fietst rond het Alkmaarder- en het Uitgeestermeer en steekt onderweg verschillende vaarten over met idyllische pontjes.
Je start deze route bij Bike Totaal Kruijswijk Tweewielers in Castricum. Hier kun je ook fietsen huren als dat nodig is. Vanuit hier zet je koers naar Akersloot en verder naar De Rijp. Je steekt daarbij het water over met het eerste pontje. Vervolgens fiets je in de richting van Krommenie en Uitgeest. Onderweg steek je bij Oost- en Westknollendam onder andere vaarten over met twee kleine zelfbedieningspontjes. Bij Fort bij Spijkerboor kom je langs het meest noordelijk gelegen fort van de Stelling van Amsterdam. Verder kun je in en rondom Uitgeest tal van molens bewonderen. De Tweede Broekermolen uit 1631 is de enige overgebleven molen van het vijftal dat vroeger de Uitgeester- en Heemskerbroekpolder drooghield. Ook kun je een blik op het mooie Uitgeestermeer werpen. 

 Hier de complete routebeschrijving van de Oudhollandse Pontjesroute bij Castricum.