Fietsen in de winter

Fiets jij het hele jaar door, ook met mindere weersomstandigheden? Fietsen in de winter kan een uitdaging zijn, vooral als het koud, nat en glad is. Maar als je goed voorbereid bent, heeft fietsen in de winterperiode ook zeker zijn voordelen. Om een frisse neus te halen, te blijven bewegen, en om de stad door te komen. Met onze tips hopen we je veilig en wel op weg te helpen.

Waar moet je op letten?

Het weer in de winter is onvoorspelbaar. Het ene moment kan het regenen, het andere moment sneeuwen, of komt de zon weer door. Welke kleding kun je dan het beste aandoen om warm én droog te blijven? En hoe zit het met je fietsverlichting? Hoe bereid je je voor als het glad is? En werkt je elektrische fiets wel bij strenge vorst?

In deze blog lees je hoe je weer en wind kunt doorstaan. Zo kom jij het najaar wel door!

Zorg dat je zichtbaar bent

Allereerst: zorg dat je goed zichtbaar bent. Draag vooral tijdens de herfst en winter reflecterende regenkleding of een opvallend reflectievest. Controleer daarnaast regelmatig of je fietsverlichting het nog goed doet. Wist je dat het risico op een ongeval met 17% afneemt als je in het donker met werkend voor- en achterlicht fietst? Daarnaast scheelt het ook gewoon in de portemonnee: de boete voor geen of gebrekkige fietsverlichting is € 55.

Fietslampjes zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, maar de kwaliteit van de verlichting verschilt enorm. Bij Bike Totaal vind je goedgekeurde fietsverlichting met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). Goede fietsverlichting zorgt ervoor dat je niet alleen goed zichtbaar bent voor anderen, maar ook dat je goed zicht hebt op de weg voor je, én om je heen. Zo weet je zeker dat je veilig op pad kunt. Bestel je fietsverlichting hier.

Zo blijf je deze winter droog

De winters van tegenwoordig lijken qua weertype steeds meer op herfst: veel wind en regen en minder bittere vrieskou. Daarom is het slim als je beschikt over goede regenkleding. Volgens het KNMI regent het in Nederland gemiddeld 192 dagen per jaar. Dat is meer dan de helft van de tijd! De meeste regen valt in augustus, maar in december maak je de grootste kans op een nat pak. Dit komt omdat in de zomer de meeste neerslag in een korte tijd valt door overgaande regen- en onweersbuien. In de winter regent het vaak minder hard, maar wel langdurig. 

Ook de rest van het najaar kun je je opmaken voor een regenachtige rit: in november, januari en februari komt vaak urenlange motregen of lichte regen voor.  Wel zo handig als je dan over regenkleding beschikt om droog te blijven. Bestel je regenkleding hier.

 

Wees voorbereid op gladde wegen

Is het wegdek glad van de regen? Zorg er dan voor dat je banden niet te hard zijn. Laat er desnoods wat lucht uit lopen. Net als voor de auto zijn er ook winterbanden voor de fiets. Dit zijn banden met een zachtere buiten laag waardoor je meer grip hebt. Er zijn zelfs voor sportfietsen winterbanden met spikes te krijgen, hierdoor heb je met sneeuw de beste grip. Maar de vuistregel blijft: is het té glad door bijvoorbeeld ijzel? Laat dan de fiets staan en houd je aan de waarschuwingen van het KNMI.

 

Elektrische fiets in de winter: wat is het effect op je accu?

Heb je een elektrische fiets? Accu's en kou zijn doorgaans geen goede combinatie. Door de koudere temperaturen in de winter verlopen de chemische reacties in een batterij een stuk minder soepel. Hierdoor neemt de actieradius (de afstand die je kunt afleggen met een volle accu) af. Wat kan je doen om in de winterperiode toch zoveel mogelijk uit je elektrische fiets te halen? Een aantal tips:

  • Laad de accu binnenshuis op

  • Zorg voor een goede bandenspanning. Je kunt dit zelf controleren met een spanningsmeter of een fietspomp met een manometer

  • Laat je accu niet op een vochtige of koude plek liggen (denk aan een kelder)

  • Maak, net als bij een auto, gebruik van je versnellingen (bijvoorbeeld bij het wegrijden)

  • Volg altijd het laadadvies van de fabrikant.

 

Op zoek naar de juiste uitrusting voor op de fiets deze winter? Bekijk en bestel je fietskleding online of kom langs in één van de winkels bij jou in de buurt!