Bike Totaal over de Alpe d'HuZes
Fietsen voor een doel waar we achterstaan

Samen tegen kanker

Het inspirerende jaarlijkse fietsevenement 'Alpe d'HuZes' is al bij vele fietsers een bekend begrip; op naar de grote berg in Frankrijk met vastberadenheid voor het grotere goed! En wat zij samen ophalen, is meer dan waardevol voor een gezonde toekomst voor enorm veel mensen. Jouw toekomst, zijn toekomst, haar toekomst, die van je kinderen - misschien zelfs je eigen toekomst... Want het kan iedereen overkomen en opgeven is geen optie!

"De kans om in het leven de diagnose kanker te krijgen is inmiddels 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt dus op enig moment in hun leven de diagnose kanker."

"Zoveel emoties, gebeurtenissen en bijzondere momenten op één dag."

"Om 3 uur ging de wekker, ik was direct wakker en sprong uit bed. Eindelijk was het zo ver! Toen ik mij in september officieel had opgegeven om mee te doen met de Alpe d’HuZes, heb ik het trainen flink opgeschroefd. Ik zat zo’n 10 uur per week op de fiets en trainde daarnaast zo’n 2 á 3 keer per week in de sportschool. Door de natte winter én het natte voorjaar heen stond mijn fiets meerdere keren per week onder de douche en moest ik zelfs een schoendroger kopen om mijn schoenen voor de volgende rit droog te krijgen.

Gelukkig nam het trainen niet de volledige hoofdrol. Het fiets- en kampeertripje in Limburg afgelopen februari was daar een voorbeeld van. Het klinkt misschien gek, maar die twee dagen voelden aan alsof ik samen met mijn moeder heb gefietst, zo sterk voelde ik haar aanwezigheid. Ze kon enorm genieten van fietsen en natuur. Ik was toen begonnen met het inzamelen van donaties door familie en vrienden te bellen en door stories te delen op Instagram. Toen ik zondagochtend wakker werd in een te koude tent en zag dat mijn inbox was overstroomd met e-mails van donaties en lieve berichten, schoot ik helemaal vol. Op deze manier heeft het fietsen en het verzamelen van donaties afgelopen maanden geleid tot vele mooie en emotionele momenten.

De eerste klim wordt ook wel de stille tocht genoemd. In alle bochten van de beklimming staan kaarsjes voor mensen die overleden zijn aan kanker, neergezet door familie, vrienden, partners en dierbaren. Als je na de eerste paar bochten naar beneden kijkt, zie je een grote lint aan lampjes van fietsers over de kronkelede weg heen trekken. Dit is het moment waarop je écht beseft waarom je dit doet. Mensen zitten huilend op de fiets en stoppen in de bochten om stil te staan bij de kaarsjes, bij de mensen die niet meer bij ons zijn. In de Nederlandse bocht een knuffel van Bert. De hele rit naar boven een brok in mijn keel. Wat is deze klim indrukwekkend.

Het is zo mooi om te zien hoe iedereen van het fietsteam en supportteam zich volledig inzet voor dit doel en hoe iedereen elkaar steunt hierin. Zoals ik al eerder schreef, ik kan moeilijk onder woorden brengen hoe de dag voor mij is geweest, laat staan hoe dag voor mijn teamgenoten is geweest. Komende weken zullen er genoeg verhalen worden verteld over wat iedereen hier heeft meegemaakt. Ik ben enorm blij hoe ik op deze dag een sportieve prestatie heb kunnen neerzetten en ook heb kunnen genieten van alles wat eromheen gebeurt. En uiteraard ben ik enorm dankbaar dat ik bij dit evenement mocht zijn en voor alle support die we gedurende deze week hebben gekregen. Mocht je twijfelen om volgend jaar mee te gaan doen; twijfel niet."

- Joren, 2024

Bike Totaal vertelt

"Het publiek deed de rest"

Kees' onvergetelijke ervaring

"Voor het eerst in mijn leven een serieuze berg beklimmen was best even spannend. Toch ben ik op dè dag 4 keer naar boven gefietst (84 bochten en 4.572 hoogtemeters!). De maandenlange voorbereiding was de basis en het publiek langs de kant deed de rest. Het was een onvergetelijke ervaring. En dan heb ik het niet alleen over het fietsen, maar ook over de gezelligheid en saamhorigheid in team ‘Zinvol op je zadel’, de bijzondere sfeer tijdens het evenement en de mooie gesprekken onderweg. Maar waar het echt om ging: we hebben met zijn allen bijna 12 miljoen euro opgehaald om uiteindelijk kanker onder de duim te krijgen."

- Kees, 2022

"Moed en motivatie"

Sanders' indrukwekkende ervaring

"AD6 was een prachtige ervaring. Het is hard werken om iedere keer boven te komen maar het uitzicht maakt een hoop goed! Het met bekenden en onbekenden delen van de ervaring zorgt voor extra motivatie en vastberadenheid. De koersweek en berg waren beladen met emotie, omdat kanker een onderwerp is dat iedereen raakt. Het is erg mooi om te zien hoeveel vrijwilligers en deelnemers zich inzetten om de week goed te laten verlopen en geld in te zamelen voor het KWF."

- Sander, 2023

"Iedereen kan meedoen"

Ook de CEO en CFO, Herman en Herbert!

"Ik had nog nooit eerder een berg beklommen en vroeg mij ergens ook af of het allemaal zou lukken. Maar ik trainde goed, wel 4x per week op mijn indoor bike, en droeg vastberaden mijn steentje bij aan dit mooie doel. Wees dus niet onzeker: iedereen kan het! Er is geen tijdslimiet; het is geen wedstrijd. Daarnaast heerst er een bijzondere sfeer van verbinding en saamhorigheid die niet te beschrijven is. Iedereen weet waarvoor hij of zij het doet en dat voel je echt. Ik heb de mooiste gesprekken gehad met de deelnemers die hetzelfde tempo fietsten als ik. En tijdens de afsluitende social ride met een paar 100 man. Wat een indrukwekkende ervaring."

- Herbert, 2023

Bike Totaal helpt

Het onmisbare serviceteam van AD6 2023

Naast het Zinvol op je Zadel fietsteam, staat ook het supportteam van Bike Totaal op 4 checkpunten op de berg als ondersteuning voor de duizenden deelnemers.

Een lekke band of kapotte ketting zorgt er misschien voor dat de fiets ermee ophoudt, maar de deelnemers blijven gemotiveerd hun doel te behalen. Voor henzelf of voor iemand anders. De Bike Totaal monteurs staan dan speciaal voor deze vastbesloten pechvogels klaar om hun fiets ter plekken weer op gang te krijgen. Het service team helpt iedereen weer op weg!

Doe je mee?
Steun professioneel onderzoek naar kanker en help levensomstandigheden te verbeteren