Fiets leasen: zakelijk of privé via de Bike Totaal winkel

Kies je voor zakelijke lease of privé lease?

Fietslease zorgt ervoor dat (elektrische) fietsen betaalbaar en bereikbaar zijn voor elke Nederlander. Want hoe meer mensen fietsen, hoe beter! Fietsen is gezonder, voordeliger en vooral beter voor het milieu dan autorijden. 

Er is verschil tussen zakelijk leasen en privé leasen. In het kort: bij het privé leasen (private leasen) van een fiets, betaal je zelf als particulier een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Bij leasen via je werkgever, betaalt je werkgever het maandelijkse leasebedrag. Vaak zie je dit leasebedrag (of een deel hiervan) aan het eind van de maand weer terug op je loonstrook. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels voor het zakelijk leasen van een fiets vereenvoudigd. De Nederlandse overheid verwacht zo meer mensen te stimuleren om op de fiets, e-bike of speed pedelec naar het werk te gaan.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het leasen van een fiets. Wij leggen de verschillende regelingen aan je uit.

Fiets leasen via je werkgever

Steeds meer werkgevers nemen een mogelijkheid voor fietslease op in hun arbeidsvoorwaarden. De leasefiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Een werkgever kan op drie manieren een leasefiets beschikbaar stellen.

Optie 1: Het zakelijk leasen van een fiets
Met de nieuwe bijtellingsregeling die sinds 1 januari 2020 geldt, wordt zakelijk leasen interessant voor zowel werkgever als werknemer. Er wordt voor de belasting dan 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij je inkomen opgeteld. Je betaalt dus loonheffing over 7% van de waarde van de fiets. Bekijk de Lease a Bike calculator.

Binnen zakelijk leasen wordt verschil gemaakt tussen werknemers die wel en geen leaseauto hebben. Als je al een leaseauto van de zaak hebt, dan is zakelijk operational lease de beste constructie. Bij full operational lease zitten extra services als verzekeringen, vervangen van versleten onderdelen en pechhulp inbegrepen. 
Als je geen auto van de zaak hebt dan zijn de opties financial of operational lease. Bij zakelijke financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen en pechhulp. Aan het einde van de leaseperiode is het in sommige gevallen mogelijk om de fiets over te nemen. 

Optie 2: Leasen via de werkkostenregeling van de zaak 
De tweede optie is de werkkostenregeling. In het kort houdt de werkkostenregeling (WKR) in, dat werkgevers zelf kunnen bepalen wat ze onbelast aan hun werknemers vergoeden, geven of beschikbaar stellen. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan om cadeaubonnen, sportabonnementen of kerstpakketten.  De regeling staat - als deze beschikbaar is - beschreven in het fietsplan van je werkgever.  

Optie 3: Leasen via een renteloze lening van de zaak
De derde optie is met een renteloze lening via de werkgever. Hierbij koopt de werkgever de fiets voor jou en betaal jij dit aankoopbedrag zonder rente terug. De werknemer kan bijvoorbeeld de woon-werk-vergoeding gebruiken om de lening mee af te lossen. Omdat het een lening betreft wordt deze niet meegenomen in de Werkkostenregeling.

Vraag je werkgever naar de lease-mogelijkheden of ga langs bij jouw Bike Totaal winkel voor meer informatie. 

Fiets leasen als particulier (private lease)

Als je werkgever geen lease-constructie aanbiedt, kun je zelf op twee manieren een fiets leasen.

Optie 1: Particuliere operational lease voor je fiets
Hierbij ben je zelf geen eigenaar van de fiets, maar betaal je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij voor het gebruik. Binnen operational lease kun je nog kiezen tussen full operational lease (1a) en netto operational lease (1b). 

- 1a) Bij full operational lease zitten alle extra services, zoals verzekeringen, vervanging van versleten onderdelen en pechhulp bij de prijs inbegrepen. Via jouw Bike Totaal winkel kan je als particulier full operational een fiets leasen via Leasefiets of een Viets & Go abonnement.

- 1b) Bij netto operational lease zit onderhoud wel in de prijs verwerkt, maar het vervangen van versleten onderdelen is beperkt of niet inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode kan de leasemaatschappij aan jou vragen of je interesse hebt om de fiets te kopen. Via de Bike Totaal winkel kan je als particulier netto operational een fiets leasen via LeaseGemak.  

Optie 2: Particuliere financial lease voor een fiets
Bij financial leasen koop je de fiets. Je betaalt de fiets in termijnen aan de leasemaatschappij. Daardoor ben je zelf eigenaar van de fiets. Bij deze constructie ligt de verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld verzekeren en onderhouden bij jou. Via de Bike Totaal winkel en onze partner FietsDirectPlan kun je gemakkelijk een fiets financial leasen.