Recreatief touren met e-bike of hybride

Wij zijn er voor de routerijders

Ben je ook zo'n ‘routerijder’ die bij 20 graden en zon gelijk de (hybride) fiets of e-bike pakt voor een tocht met vrienden, familie of gewoon lekker alleen? Dan geven wij je graag wat tips over fietsaccessoires waarmee je gemakkelijk meer bagage kunt meenemen, de weg nooit meer kwijt raakt en om je fiets veilig te kunnen stallen tijdens een kopje koffie.

Fietsen voor fietsvakanties
First things first: wat is een hybride fiets nou eigenlijk? Een hybride fiets, ook wel toerfiets genoemd, is een kruising tussen een stadsfiets en een sportfiets. De hybride fiets heeft diverse voordelen:

  • Een comfortabele, iets naar voren gebogen zit, zodat je meer kracht kunt zetten en minder last hebt van de wind.
  • Ideaal voor langere tochten en fietsvakanties door het lichtere gewicht, de dunnere banden en het grote aantal versnellingen.
  • Ook geschikt voor kortere ritten in de stad.

Hybrides en e-bikes hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn beide geschikt voor recreatieve ritten én korte ritten door de stad. Als je een e-bike zoekt voor langere afstanden dan bieden de midden motor en achterwielmotor de meeste voordelen. Deze motoren zijn door de motorkracht (gemeten in Nm) en stabiliteit ook geschikt voor heuvelachtige gebieden. Je denkt misschien “ik woon helemaal niet in een heuvelachtig gebied”, maar met een fietsendrager kun je met de auto op weg naar nieuwe plekken om toffe fietsroutes te ontdekken.

Een ander ding dat e-bikes en hybrides gemeen hebben, is dat ze vanwege hun waarde zeer geliefd zijn bij dieven. Om te voorkomen dat je na de lunch een leeg fietsrek aantreft, is het slim om zowel te gaan voor een ART2-goedgekeurd slot als een diefstalverzekering.

Ook zeker weten dat je je de komende 5 jaar geen zorgen hoeft te maken over accu, motor en display? Lees dan over ons 5 jaar garantiepakket.

Alles mee met de fietstassen van ORTLIEB
Bij langere recreatieve ritten zijn fietstassen erg handig, want stel je eens voor: ’s ochtends als je begint met je fietsrit is het een koele 10 graden, maar ’s middags schijnt de zon en stijgt de temperatuur naar 17 graden. Waar laat je dan je jas? Precies; in een stevige, waterdichte fietstas. Want wat Moeder Natuur daarna doet weten we natuurlijk nooit!

De crème de la crème onder de fietstassen is de Ortlieb collectie. Deze tassen zijn extra groot, gemakkelijk te (de)monteren en waterdicht. Zeer geschikt voor recreatieve ritten met een hybride of e-bike. Jouw Bike Totaal fietsenwinkel helpt je graag met het uitzoeken van de perfecte fietstassen voor jouw ritten.

Tip: koop een zadeltas bij je hybride fiets, dan kan er gemakkelijk een reparatie set mee. Zo strandt je niet met een lekke band bij ritten ver van huis. Heb je de e-bike mee? Overweeg dan een fietscomputer. Die vindt zo een fietsenmaker in de buurt!

Zadelpijn is verleden tijd
Tijdens een fietstocht is bijna niets zo vervelend als zadelpijn. En vergis je niet: veel fietsers hebben hier last van. Soms zelfs zo erg dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. De pijn kan komen door bijvoorbeeld een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het 'foute' zadel (of een verkeerde zadelstand) worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn. Gelukkig kan de Bike Totaal vakman u helpen om het perfecte zadel te vinden met

Versnellingsnaaf of derailleur?
Versnellingen zijn onmisbaar op een fiets als je langere ritten wilt maken. Maar wil je er veel of heel veel? En hoe werkt dat eigenlijk, zo’n versnellingssysteem?

Een stadsfiets heeft een versnellingsnaaf. Dit is een schakelsysteem met een minimaal aantal versnellingen voor korte ritten. Het systeem weegt redelijk veel, maar is vrijwel onderhoudsvrij door de gesloten kettingkast.

Als je meer versnellingen wilt om langere afstanden te fietsen dan kun je het beste kiezen voor een hybride fiets. Een hybride heeft een derailleur en 21 tot 27 versnellingen. Zeker voor langere fietstochten en heuvelachtig gebied geeft dat veel comfort. Daarnaast is een derailleur een stuk lichter dan een naafversnelling. De derailleur vergt wel meer (schoonmaak)onderhoud. De ketting en tandwielen zitten namelijk in een open kettingkast en zijn daardoor dus gevoeliger voor vuil en weersinvloeden. Breng je hybride fiets daarom tijdig langs voor een servicebeurt bij je Bike Totaal winkel en volg tussendoor de stappen op onze onderhoudspagina.