Fiets leasen
zakelijk of privé via de Bike Totaal winkel

Kies je voor zakelijke lease of privé lease?

Fietslease zorgt ervoor dat (elektrische) fietsen betaalbaar en bereikbaar zijn voor elke Nederlander. Want hoe meer mensen fietsen, hoe beter! Fietsen is gezonder, voordeliger en vooral beter voor het milieu dan autorijden. 

Er is verschil tussen zakelijk leasen en privé leasen. In het kort: bij het privé leasen (private leasen) van een fiets, betaal je zelf als particulier een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Bij leasen via je werkgever, betaalt je werkgever het maandelijkse leasebedrag. Vaak zie je dit leasebedrag (of een deel hiervan) aan het eind van de maand weer terug op je loonstrook. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels voor het zakelijk leasen van een fiets vereenvoudigd. De Nederlandse overheid verwacht zo meer mensen te stimuleren om op de fiets, e-bike of speed pedelec naar het werk te gaan.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het leasen van een fiets. Wij leggen de verschillende regelingen aan je uit.

Fiets leasen via je werkgever

Steeds meer werkgevers nemen een mogelijkheid voor fietslease op in hun arbeidsvoorwaarden. De leasefiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Een werkgever kan op drie manieren een leasefiets beschikbaar stellen.


Optie 1: Het zakelijk leasen van een fiets
Met de nieuwe bijtellingsregeling die sinds 1 januari 2020 geldt, wordt zakelijk leasen interessant voor zowel werkgever als werknemer. Er wordt voor de belasting dan 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij je inkomen opgeteld. Je betaalt dus loonheffing over 7% van de waarde van de fiets. Bekijk de Lease a Bike calculator.

Binnen zakelijk leasen wordt verschil gemaakt tussen werknemers die wel en geen leaseauto hebben. Als je al een leaseauto van de zaak hebt, dan is zakelijk operational lease de beste constructie. Bij full operational lease zitten extra services als verzekeringen, vervangen van versleten onderdelen en pechhulp inbegrepen. 

Als je geen auto van de zaak hebt dan zijn de opties financial of operational lease. Bij zakelijke financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen en pechhulp. Aan het einde van de leaseperiode is het in sommige gevallen mogelijk om de fiets over te nemen. 


Optie 2: Leasen via de werkkostenregeling van de zaak 

De tweede optie is de werkkostenregeling. In het kort houdt de werkkostenregeling (WKR) in, dat werkgevers zelf kunnen bepalen wat ze onbelast aan hun werknemers vergoeden, geven of beschikbaar stellen. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan om cadeaubonnen, sportabonnementen of kerstpakketten.  De regeling staat - als deze beschikbaar is - beschreven in het fietsplan van je werkgever.  


Optie 3: Leasen via een renteloze lening van de zaak
De derde optie is met een renteloze lening via de werkgever. Hierbij koopt de werkgever de fiets voor jou en betaal jij dit aankoopbedrag zonder rente terug. De werknemer kan bijvoorbeeld de woon-werk-vergoeding gebruiken om de lening mee af te lossen. Omdat het een lening betreft wordt deze niet meegenomen in de Werkkostenregeling.


Vraag je werkgever naar de lease-mogelijkheden of ga langs bij jouw Bike Totaal winkel voor meer informatie. 

Veel gestelde vragen over fietslease

Hoeveel winkels heeft Bike Totaal?

Bike Totaal heeft meer dan 140 fietsenwinkels in heel Nederland. Er is altijd wel een winkel bij jou in de buurt.

Is de website beveiligd?

Gegevens van klanten worden bij ons op de server opgeslagen. Wachtwoorden worden beveiligd opgeslagen (om die reden kun je bij ons ook alleen een nieuw wachtwoord aanmaken, het huidige wachtwoord kunnen wij niet achterhalen). Alle gegevens die worden gevraagd bij het bestel- en betaalproces, worden over een beveiligde (SSL) verbinding verzonden. Onze servers zelf zijn zo beveiligd dat ze alleen benaderd kunnen worden met certificaten die door ons zelf zijn uitgegeven. Dus ook al zou er een zogenaamde brute force attack gedaan worden (met heel veel PC’s connecties maken naar de server om deze onderuit te halen), dan kunnen ze alsnog geen toegang krijgen tot de server. Vaak gaat het om een verkeerde manier van data-opslag zodat er wachtwoorden op straat komen te liggen. Dat is bij ons echter goed geregeld.

Waar vind ik de openingstijden van de Bike Totaal winkels?

Bij 'Onze winkels’ kun je de dichtstbijzijnde Bike Totaal winkel vinden met daarbij de openingstijden. 

Kan ik mijn fiets laten verzekeren?

Je kunt bij Bike Totaal voordelig je fiets laten verzekeren. Bekijk voor meer informatie onze pagina over fietsverzekeringen

Wat zijn de voordelen van een e-bike?

Een elektrische fiets biedt ondersteuning om met minder inspanning verder en sneller te rijden. Fantastisch toch?  Een e-bike heeft nog veel meer voordelen. Door het gebruik van een elektromotor heb je altijd de wind mee en voelt het alsof je altijd heuvel af gaat. Dit maakt fietsen niet alleen enorm comfortabel, maar zorgt er ook voor dat tegenwind, bergen en lange afstanden niet langer je fietstocht verhinderen.

De elektrische fiets heeft ten opzichte van een auto ook veel voordelen. Zo is een elektrische fiets een stuk milieuvriendelijker, goedkoper en - in de stad - ook een stuk sneller. Je vliegt tijdens de spits namelijk zo voorbij die lange files. En als je op je bestemming bent aangekomen, is het zoeken naar een parkeerplek ook verleden tijd.